Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZIV SAVJESTI

Iako legalan, pobačaj je sve teže dostupan

pobačaj
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/2
16.10.2014.
u 10:15

Priziv savjesti barem četiri bolnice ne obavljaju prekide trudnoće na ginekologiji, a žene upućuju drugima

Priziv savjesti ginekologa kad je riječ o pobačaju uvelike je uzeo maha po hrvatskim bolnicama: priznaju da pobačaje na zahtjev žene ne rade na brojnim ginekološkim odjelima.

Šalju ih svećeniku?

Pobačaj je u Hrvatskoj legalan, službeno se odvija u 32 ustanove, no sve je teže dostupan jer su žene sve češće prepuštene osobnim uvjerenjima pojedinih liječnika o kojima u tom trenutku ovise, čime im se direktno ugrožava pravo na zdravstvenu uslugu. Nerijetko su pritom ponižavane i omalovažavane zbog svoje odluke, u ordinaciji im se sugerira da se jave svećeniku itd., pokazalo je istraživanje Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI). Kruna je svega da im država zaštitu ne pruža jer nema nikakvih zakonskih sankcija za ovu mogućnost.

Istraživanje je pokazalo da pobačaje ne rade u četiri bolnice: u Kninu, Požegi, Našicama i Vinkovcima, a prethodno je jedan portal objavio da na KB Sveti Duh prekide trudnoća ne obavljaju od 7. travnja.

Riješit ćemo to kroz nacionalni registar ustanova

Siniša Varga

Iz kninske su bolnice odgovorili da pobačaje na zahtjev ne obavljaju od kolovoza 2013. jer su se svi ginekolozi pozvali na priziv savjesti kad je riječ o tom zahtjevu pa žene upućuju u druge bolnice. Ni vinkovačka bolnica ne radi pobačaje, a žene iz njihove županije, poručuju im, zahvat mogu napraviti u bolnici u 20 kilometara udaljenoj bolnici u Vukovaru. U požeškoj se bolnici pobačaji radi – na lokaciji Pakrac. U našičkoj bolnici žene na pobačaj upućuju u KB Osijek ili OB Virovitica. U Svetom Duhu jučer nam nisu stigli odgovoriti na upit obećavši to za danas.

– Nitko nije za pobačaj, ali ne može ga se zabraniti. I ne može se dogoditi da bolnica ne to ne radi, makar platila honorarno vanjskog izvršitelja. Žena u protivnom može tužiti – kaže ginekolog dr. Dubravko Lepušić iz KBC “Sestre milosrdnice”.

Činjenica da je ravnatelj ustanove u kojoj se liječnici pozivaju na prigovor savjesti mora organizirati tim koji ga radi nema nikakvu snagu jer nikakve sankcije nisu propisane za slučaj da tima nema. To je uvelike išlo na ruku struji koja zaziva zabranu pobačaja, a trend koji jača u Hrvatskoj mogao bi pogodovati ilegalnim pobačajima i svim posljedicama koje oni nose.

Prijaviti Ministarstvu

Problema su svjesni u Ministarstvu zdravlja pa s ravnateljima bolnica razgovaraju o načinu na koji bi se ženama osiguralo neometano pravo na pristup pobačaju. Žene koje su s tim u vezi naišle na nepravilnosti u bolnici pozivaju da ih prijave Ministarstvu.

– Riješit ćemo to kroz nacionalni registar ustanova – kaže Varga. Ministarstvo će sugerirati HZZO-u da pri izradi registra djelatnosti pojedinih bolnica obuhvati i podatke o tome koje bolnice pobačaje rade, a koje ne. Od bolnica će se pritom tražiti da naprave standarde operativnih postupaka od prijma do otpusta, a priziv savjesti pismeno vode u dosjeu svakog liječnika.

Komentara 111

BU
Bulaba
10:36 16.10.2014.

Nikome se ne uskraćuje pravo na zdravstvenu uslugu. Pobačaj nije zdravstvena usluga. Zdravstvo pruža usluge liječenja, a standardni pobačaj nije liječenje, jer zdrava trudnoća nije bolest. Isto tako, ni standardna plastična kirurgija nije liječenje, kao što liječenje nije ni umjetna oplodnja zdravih osoba.

MA
Marko7777777
11:18 16.10.2014.

Šteta je što se o tako bitnim stvarima ne razgovara na pristojan i kulturan način nego se vrijeđa pridjevima konzerve i slično. Zna li itko kako se osjeća žena koja (istina svojom voljom) zatraži i izvrši pobačaj? Kako to utječeče na njeno psiho - fizičko zdravlje? Što je s tim djetetom koje nema pravo glasa (iako se zna da pokušavaju preživjeti) i u trenucima kada se pobačaj čini. Teško država može naprijed kada majke ubijaju svoju nerođenu djecu.

KK
kroki.krokic1
11:33 16.10.2014.

opet tendenciozno generaliziranje o tako teškoj i nesretnoj pojavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije