Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Herceg-Bosna nije utemeljena nezakonito. Cilj nije bio odcjepljenje'

Ratni general u BiH Mijo Jelić govori kakvu presudu šestorki očekuje u Haagu i zašto
28. studenoga 2017. u 10:15 93 komentara 10918 prikaza
Mijo Jelić
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Mijo Jelić je heroj Domovinskog rata u BiH. Bio je na svim bojištima, na čelu više postrojba, i iz rata izišao kao zapovjednik pobjedničke vojske. U Haagu je svjedočio i sudjelovao u obranama Darija Kordića, Ante Furundžije, Paška Ljubičića, Ante Gotovine, na kraju i šestorice dužnosnika Herceg-Bosne kojima će sutra biti izrečena presuda pred Haaškim tribunalom. Optužnica protiv njega koju je podiglo Tužiteljstvo BiH dio je iste matrice – tzv. zločinačkog pothvata – kojoj je cilj optužiti i osuditi sve hrvatske časnike i u konačnici sve Hrvate u BiH. Zbog toga je zatražio da ga procesuiraju sudovi u RH, gdje se sklonio od progona bošnjačkih vlasti.

haag,praljak,prlić drugostupanjska presuda O ‘šestorci’ odlučuje ‘petorka’ iz Malte, SAD-a, Kine, Italije i Južnoafričke Republike

Kakvu presudu očekujete za šestoricu dužnosnika Herceg-Bosne?

Kao hrvatski branitelj i svjedok toga vremena, očekujem da će, ako ima pravde i Boga, šest hrvatskih uznika u Haagu biti oslobođeno. Potpuno se slažem s izdvojenim mišljenjem predsjedajućeg prvostupanjskog vijeća Antonettija koji je ustvrdio da nije bilo udruženoga zločinačkog pothvata. Nema nijednog dokaza da je Herceg-Bosna provodila etničko čišćenje muslimanskog naroda u BiH, da je bila država u državi i da se htjela odcijepiti od BiH.

Mijo Jelić
1 / 6
Jadranko Prlić

Automatski se postavlja pitanje zašto su se te općine udružile?

Već je bjesnio rat u Hrvatskoj, Vukovar je pao. Napadnuti su hrvatski prostori u BiH. Sredinom rujna bombardirano je hrvatsko selo Ravno, a početkom listopada sravnjeno je u zajedničkom napadu na Dubrovnik i zaleđe. Već je tada došlo do likvidacija Hrvata u Ravnu.

Sarajevo je tada šutjelo. Jesu li Hrvati imali drugog izbora?

Ponavljam, uspostava Herceg-Bosne događa se na dan pada Vukovara. Podsjetit ću da je nakon ubojstava i spaljivanja Ravna, koje je teritorij BiH, tadašnji bošnjački čelnik Alija Izetbegović rekao: “Nije to naš rat!”.

Javnosti je malo poznato da postoji i tzv. veliki udruženi zločinački pothvat (UZP) kojim su, po navodima Haaškog tužiteljstva, sa šestorkom povezani predsjednik Tuđman, ministar Gojko Šušak, general Janko Bobetko, ali i nekoliko drugih ljudi u Herceg-Bosni. Postoje špekulacije da će otpasti veliki UZP, a da bi mogli ostati mali. Jesu li oni postojali, vi ste svjedok?

Hrvatska Republika Herceg-Bosna uspostavljena je 28. kolovoza 1993. nakon Vance-Owenova mirovnog plana koji je predviđao uniju triju republika u BiH, što su prvotno prihvatile sve strane. Herceg-Bosna, ni kao zajednica ni kao republika, nije uspostavljena nezakonito. Nije joj cilj bilo odcjepljenje, pripajanje Hrvatskoj ili pak da postane samostalna država. Herceg-Bosna je u svim dokumentima isticala teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali nije prihvaćala unitarnu državu. Hrvati su tražili jednakopravnost.

Haaško tužiteljstvo tvrdi da se u transkriptima predsjednika Tuđmana govori drukčije nego što vi sada govorite?

U Tuđmanovim se transkriptima o tome ne govori. Nijedan ne potvrđuje tu tezu. Ne samo da sam čitao te transkripte nego sam bio i svjedok tog vremena. Bio sam na desetak sastanaka s predsjednikom Tuđmanom i ne postoji nijedan dokument i potpis koji potvrđuje da je planirano etničko čišćenje.

Križančevo Selo, Buhine Kuće, Maljine, Dusina, Grabovica, Uzdol, Doljani... stotine ubijenih i masakriranih hrvatskih civila i zarobljenika. Nikome na dušu pojedinačno, kamoli zapovjedne odgovornosti. A za zločin u Ahmićima istodobno brojne osude. Kako to?

U trokutu općina Zenica – Travnik – Vitez 8. lipnja 1993. uništena su sva hrvatska sela. Samo u selu Sušnju strijeljano je 16 hrvatskih civila. U Kaknju su 13. lipnja pale sve crte obrane. Toga dana ubijeno je više od 60 hrvatskih civila i zarobljenih vojnika. Tada je majki Anici Jurić Armija BiH ubila trojicu sinova, nevjestu i supruga. Sličnu sudbinu doživjela je i Serafina Lauš kojoj su likvidirana dva sina, a još jedan sin i muž kasnije su poginuli.

Kako su se vlade u RH odnosile prema hrvatskim uznicima u Haagu?

Nijedna vlada RH dosad, osim vlada na čelu s Oreškovićem i Plenkovićem, nije za njih učinila ništa. Čak su pojedinci iz Vlade Ivice Račana sudjelovali u montiranju monstruoznih optužnica protiv političkih i vojnih čelnika HR HB. Tako je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić svjedočio u korist Haškog tužiteljstva i predao mu dokumente s oznakom „Državna tajna“ i time izravno optužio državu na čijem je bio čelu za agresiju na BiH i ugrozio njezinu nacionalnu sigurnost i narušio joj međunarodni ugled.

Ratko Mladić Izrečena presuda Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu! Kriv je za genocid u Srebrenici Predrag Mišić Srbin koji je branio Vukovar: 'Kada sam vidio četnike iz Borova sela, znao sam da neće biti dobro' Naser Orić Oslobođen optužbe Naser Orić je zahvaljujući supruzi krunskog svjedoka izbjegao kaznu
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • ilijan1a:

    Blaž Kraljević HOS! Tko je za to ubojstvo odgovoran i zašto je ubijen General HOS-a i njegova pratnja????

  • sebaa:

    Genarale, nemojmo se lagati...mislis da laz ponovljena 100 puta .. postaje istine.

  • Miške 3:

    Nije bio vražju mater cilj pripojenje Hrvatskoj. I to bi bilo jedino ispravno. Ovako problemi za naredna stoljeća.