Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

O ‘šestorci’ odlučuje ‘petorka’ iz Malte, SAD-a, Kine, Italije i Južnoafričke Republike

Trojica od njih bila su i u Žalbenom vijeću za Gotovinu: Meron je bio za oslobađajuću presudu, a Agius i Pocar protiv toga, no bili su nadglasani
28. studenoga 2017. u 07:23 93 komentara 8988 prikaza
haag,praljak,prlić
Foto: ICTY

Drugostupanjsku presudu hrvatskoj šestorki, odnosno Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću izreći će peteročlano Žalbeno vijeće kojim predsjeda malteški sudac Carmel Agius (72).

HAAG 'Prlić i drugi' Haag u srijedu objavljuje pravorijek hrvatskoj šestorci i ulozi RH u ratu u BiH

On, kao i četiri preostala člana Žalbenog vijeća – suci Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto, ima višegodišnje iskustvo u Haaškom sudu. Agius je na poziciji predsjednika ICTY-ja prije dvije godine naslijedio upravo drugog člana Žalbenog vijeća Theodora Merona. Prije toga, ukupno četiri godine Agius je bio dopredsjednik Tribunala. Prvi put je izabran za suca Haaškog suda 2001. godine, a mandat mu je obnovljen 2004. godine.

Meron ljubitelj Shakespearea

Između ostalog, predsjedao je u procesu protiv Radoslava Brđanina, bivšeg predsjednika Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina (ARK), kojem je izrečena zatvorska kazna od 30 godina. Agius je sudio i u predmetu protiv Nasera Orića, kojeg je Haaški sud 2008. oslobodio krivnje za zločine počinjene u Srebrenici. Bio je i član sudskog vijeća koje je Vujadina Popovića, bivšeg načelnika sigurnosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Sudac Agius prije dolaska u Haag imao je zavidnu profesionalnu karijeru u svojoj domovini. Između ostalog, bio je viši sudac Prizivnog suda Malte i Ustavnog suda Malte. U više je navrata radio kao vršitelj dužnosti vrhovnog suca. Američki sudac poljsko-židovskog podrijetla Theodor Meron (87) obavljao je dužnost predsjednika Međunarodnog suda u četiri mandata od 2003. do 2015. godine. Otkako ga je Generalna skupština UN-a izabrala za suca ICTY-ja 2001. godine, Meron je raspoređen u Žalbeno vijeće koje zasjeda u žalbenim predmetima pred ICTY-jem, ali i pred Međunarodnim kaznenim sudom za Ruandu. Uz podatke iz zavidne profesionalne karijere, u njegovu službenom životopisu navodi se i da je kao veliki ljubitelj Shakespearea autor članaka i knjiga o ratu i viteštvu u Shakespeareovim povijesnim dramama.

Kinez oslobodio Halilovića

Sudac Liu Daqun (67) iz Kine, dopredsjednik je ICTY-ja, a u ovom sudu radi od 2000. godine. Predsjedao je pretresnim vijećem u predmetu “Naletilić i Martinović”. Mladen Naletilić Tuta osuđen je na 20, a Vinko Martinović Štela na 18 godina zatvora za zločine u Hercegovini. Sudac Daqun sudio je i u slučaju Sefera Halilovića, bivšeg zapovjednika Armije BiH kojeg je Haaški sud oslobodio optužbi i odgovornosti za masakr nad hrvatskim civilima u BiH.

haag,praljak,prlić
1 / 17
Izbacivanje Ratka Mladića iz sudnice

Četvrti član Žalbenog vijeća u predmetu „Prlić i drugi“, talijanski sudac Fausto Pocar (78), obavljao je dužnost predsjednika ICTY-ja od 2005. do 2008. godine. Sudac Pocar sudac je Međunarodnog suda od 2000. godine i također glasi kao jedan od najiskusnijih sudaca u Haagu. Pocar ima dugo iskustvo i u aktivnostima UN-a, osobito u području ljudskih prava i humanitarnog prava.

U donošenju drugostupanjske presude u ovom predmetu sudjeluje i južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto (73) koji je bio i član vijeća koje je prošlog tjedna izreklo prvostupanjsku presudu doživotnog zatvora ratnom zapovjedniku Vojske RS-a Ratku Mladiću. Sudio je i bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora, ali je u žalbenom postupku oslobođen.

Patrijarh Irinej 'Sasvim očekivano' Srpski patrijarh Irinej: Presuda Mladiću 'vražja djela svjetskih moćnika' Izbacivanje Ratka Mladića iz sudnice ometao postupak VIDEO Trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice Haški sud Dejan Šorak Pobjedi u Haagu pljeskala je cijela RH, a tko će dobiti ili izgubiti u Londonu, stadionu je svejedno
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • JohnConnor:

    Za Ahmice i druge zlocine su odgovarali i oni sto su ih pocinili i oni sto nisu. Kad ce Bosnjaci odgovarati za zlocine nad Hrvatima u Trusini, Uzdolu, Dusini, Stipica livadi, Buhinim kucama, Bugojnu, logor Muzej itd.?

  • JohnConnor:

    Kakva god presuda bila, Hrvatska okruzuje BiH sa tri strane svijeta. O tome bi trabala razmislit velikobosnjacka hegemonija.

  • JohnConnor:

    Kakva god presuda bila, Hrvati nikad vise nece pomoci Bosnjacima, niti Bosnjaci trebaju ocekivati bilo kakvu pomoc Hrvatske i Hrvata.