Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga

HDZ: Čim prije rasvijetliti aferu 'devizne dnevnice'. SDP: Suglasni smo

Jasen Mesić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
08.02.2017.
u 11:55

"Znamo da državne institucije već provode određene radnje i apeliramo na njih da to čim prije, profesionalnije i transparentnije privedu kraju kako bi se znala istina, a odgovorni pozvali na odgovornost", poručio je HDZ-ov Jasen Mesić.

Saborski Klub HDZ-a apelirao je u srijedu na nadležne institucije da čim prije rasvijetle aferu oko isplate deviznih dnevnica za vlade premijera Zorana Milanovića te odgovorne za propust pozovu na odgovornost, a apelu se priključio i Klub SDP-a.

 "Znamo da državne institucije već provode određene radnje i apeliramo na njih da to čim prije, profesionalnije i transparentnije privedu kraju kako bi se znala istina, a odgovorni pozvali na odgovornost", poručio je HDZ-ov Jasen Mesić.

Mesić: HDZ neće poput SDP-a prozivati za kolektivnu odgovornost 

 Istaknuo je kako HDZ neće, poput oporbenih mu kolega, prozivati za kolektivnu odgovornost, već će poštivati rad institucija koje pozivaju da svoj posao naprave čim prije i sukladno pravilima struke.

 Mesić je napomenuo kako je prošla, SDP-ova vlast sustavno ignorirala HDZ-ova upozorenja vezana za netransparentno trošenje sredstava, reprezentaciju i druga pitanja.

 "HDZ je ožujku 2014. pitao Vladu tko i na koji način koristi službene kartice, reprezentaciju i aute, a odgovor smo dobili nakon godinu i dva mjeseca, tek nakon četvrte požurnice. Isto je pitanje postavljeno i premijeru Milanoviću, no on je nonšalantno odbio insinuacije i odgovorio: 'da, ima grešaka, propusta, nesmotrenosti, ali nema kršenja propisa", podsjeća Mesić.

Bauk: Vrlo sam siguran da političke osobe s ovim nemaju veze

 "Vrlo sam siguran da će institucije utvrditi da političke osobe s ovim nemaju veze. Ne mogu to tvrditi sto posto, ali govorim to s vrlo velikom vjerojatnošću", rekao je SDP-ovac Arsen Bauk, pridruživši se apelu da institucije čim prije obave svoj posao.

 Osim apela institucijama, u ovom slučaju bi bilo dobro da neko vrijeme pustimo institucije da rade svoj posao, dodao je Bauk.

 Apelirao je pritom da DORH čim prije završi "priču, nakon toga vjerojatno i sudovi, "kako se ljude koje se u aferi najviše spominje - Saucha, Budak, Petrović, Goldstein - više ne bi izlagalo nepotrebnom medijskom pritisku, jer po svemu sudeći te su se stvari događale mimo njihova znanja i volje".

Bauk je zahvalio medijima što su izvršili svoju ulogu, kad su druge institucije malo "prespavale" slučaj, ali i dometnuo kako je to prilika institucijama da na popravnom ispitu taj ispit polože, da se krivci kazne, a novci vrate u proračun.

 Ponovio je stav SDP-a da iza afere, odnosno "ovog podmetanja" ne stoje politički suparnici te stranke, odnosno Vlada Andreja Plenkovića. "Blagi ton u Mesićevu izlaganju nas u tome još više učvršćuje", poručuje Bauk.

 Predsjednik Kluba SDP-a izračunao je i kako je 307 tisuća kuna, iznos koji se spominje u aferi 'devizne dnevnice', dvostruko manji trošak za savjetnike nego će biti trošak savjetnika ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera. Ovdje su tri savjetnika radila besplatno, a tamo će jedan u četiri godine dobiti negdje oko 480 tisuća kuna neto plus doprinosi, što je dvostruko više, kazao je  Bauk, očito aludirajući na Stierova savjetnika Ladislava Ilčića.

>>SDP: Ima dovoljno indicija da je riječ o krivotvorenju i prijevari, tražimo istragu DORH-a

>>Plenković o isplati dnevnica: 'DORH će oko ovoga imati puno posla'

Komentara 4

DD
ddh
13:23 08.02.2017.

Bauk ima problema sa shvacanjem, ali ne i sa demagogijo, i laganjem. Jer kako stoji: "Bauk je zahvalio medijima što su izvršili svoju ulogu, kad su druge institucije malo "prespavale" slučaj, ali i dometnuo kako je to prilika institucijama da na popravnom ispitu taj ispit polože, da se krivci kazne, a novci vrate u proračun". On ne shvaca, da institucije netrabaju ici na nikakav popravne, jer je sve nastalo u vladi Baukovo velikog vodje Milanovica. A za nered u jednom uredu ili jednoj vladi, pa stim i za kradje ukoliko ih je uopce bilo, odgovoran je predsjednik vlad, a ne revizija ili DORH. To da on sada proziva institucije je ne samo bezobrazuk nego i izvrtanje istine do neba. Pa nje DORH ili revizija nezakonito uzimala (krala) novce iz drzavne kase u vladi, nego drugovi iz SDP-a i to svejedno kako se zvali. Bauk ako vec zeli nek dijeli lekcije lopovima iz vlastitog dvorista.

BO
bobma
12:31 08.02.2017.

čim prije rasvijetliti HAVC, a ne jedni drugima pomagati u zataškavanju HAVC-a

AO
ante.oreskovic75
14:40 08.02.2017.

Bauk i njegovi nauci znadu štap se radilo i radi kod njih.Jedino im je problem kako to podvaliti HDZu.Govorili su mi smo anđeli a oni kriminalci.Kako sada izdržati od straha tko će prvi propjevati?Čak su im i savjetnici ( i to kako izabrani) bili anđeli volonteri.Dajte najte se dalje ukopati i blato. ... i poslije Zorana Zoran!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije