Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori za EU parlament

SDP postigao 'nemoguće' i osvojio četiri mandata

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/33
27.05.2019.
u 01:28

Davor Bernardić inteligentno je složio izbornu listu i dočekao prvu veliku pobjedu otkako vodi stranku

Davor Bernardić dočekao je svoju prvu veliku pobjedu. SDP je osvojio ono što se do jučer smatralo gotovo nemogućim – četiri mandata na izborima za EU parlament. Nema sumnje da je za rezultat najzaslužnija doista mudro kreirana lista na koju je Bernardić, svjestan da mu o rezultatu ovisi i liderska pozicija, stavio predstavnike svih struja u SDP-u.

Stavio je i one koji su bili za njegovo rušenje i one koji su ga spašavali na poziciji šefa, a ponudio je mjesto i Mireli Holy koja je na listi završila kao jedina nestranačka kandidatkinja, iako ga je i ona žestoko kritizirala u javnim nastupima. I nije pogriješio. Birači su SDP nagradili, izjednačili ga s HDZ-om, a Bernardiću osigurali da mirno spava minimalno do parlamentarnih izbora.     

 

Veliko slavlje u stožeru

U SDP-u se naveliko slavilo već nakon što su stigli prvi rezultati da su osvojili tri mandata, no euforiju, ekstazu i sreću koja je u stožeru na zagrebačkom Iblerovu trgu zavladala nakon što je stigla vijest o četvrtom mandatu teško je opisati. Prije same objave prostorijom je zavladao muk, a onda je počelo slavlje...

– SDP! SDP! SDP! – orilo se središnjicom stranke dok su njezini članovi i simpatizeri pljeskali, smijali se, ljubili se i grlili… Iako se o priželjkivanju mogućeg četvrtog mandata među prisutnima počelo kalkulirati čim su stigli za njih izrazito pozitivni rezultati u 23 sata, malo tko je, priznat će, mislio da će ga SDP u konačnici uistinu ugrabiti. A onda je prostorijom odjeknulo…

– Imamo i četvrti! Je li moguće? Ruke mi se tresu! Ne mogu vjerovati – komentiralo se s nevjericom na licu dok su u pozadini svirali motivacijski stihovi Jimmyja Barnesa i Tine Turner “You’re simply the best, better than all the rest”... Za to vrijeme, ni vodstvo stranke nije skrivalo zadovoljstvo.

– Izvrstan posao! – ushićeno je zaključio predsjednik stranke Davor Bernardić koji je održao dug i emotivan govor sa suzama u očima pred oduševljenom publikom koja je skandirala njegov nadimak: “Bero! Bero! Bero!” On je u govoru zahvalio svima iz stranke na trudu, vremenu, energiji, entuzijazmu i radu te im poručio kako je ovaj rezultat njihov zajednički uspjeh. Također, zahvalio je biračima.

– Bez obzira na to za koga ste glasali, napravili ste da se vaš glas čuje. Odlučivali ste o sudbini naše zemlje. Hvala vam od srca. Posebno moram zahvaliti svim građanima naše zemlje koji su dali glas našoj listi, za ravnopravnu Hrvatsku, za SDP – poručio je Bernardić te zaključio kako su ovi izbori tek početak promjena u Hrvatskoj.

– Hvala svima koji ste prepoznali našu borbu za čovjeka, ravnopravnost i jednakost. Puno je još posla pred nama. U ovom ključnom trenutku za Hrvatsku je najava toliko potrebnih promjena u Hrvatskoj – zaključio je. Nositelj izborne liste SDP-a Tonino Picula također je bio oduševljen rezultatom koji, priznao je, nitko iz SDP-a nije očekivao prije nekoliko mjeseci. Posebno je bio ponosan kada su stigli rezultati o broju osvojenih glasova koji su pokazali da je SDP prošao “prag” od 205 tisuća glasova koje su priželjkivali.

Konsolidacija stranke

– U okolnostima u kojima se SDP našao, pri čemu mislim na gotovo dvije godine različitih unutarnjih turbulencija, uspjeli smo konsolidirati poziciju stranke – kazao je Picula te istaknuo kako je jedan od razloga uspjeha što oni koji su vjerovali u SDP nikada nisu odustali od predanog rada u toj stranci. Iako se nakon izlaznih anketa moglo očekivati da će upravo Borzan i Picula ponovno u EU parlament, tijekom cijele se večeri u SDP-u nagađalo tko bi mogao biti treći, odnosno u konačnici četvrti.

– Freeed, javi se! Fred! Fred! Fred! – zaorilo se strankom nakon što su stigli rezultati i pokazali da će u Bruxelles najvjerojatnije Predrag Fred Matić.

– Meni je ispred svega Hrvatska, pa moja stranka, a tek onda neki moji osobni interesi. Prošli smo u zadnjih godinu dana veliku krizu, no ostvarili smo svoj cilj i zbog toga sam sretan i ponosan. A neke osobne ambicije, o tom potom... – kazao je i poručio da je za EU parlament: “Rođen spreman.”

 

Ključne riječi

Komentara 59

KA
karlodrago
21:15 26.05.2019.

SDP-ovci su dobro i prošli kad su pokazali tko su pjevajući titove i partizanske pjesme i žale za bivšom jugom.Ta bi stranka trebala bit zabranjena.

Avatar babas
babas
23:35 26.05.2019.

Čestitke SDPu, tko bi rekao da će posrnuli SDP uzeti 4 mandata kao i Plenkijev HDZ. Izgleda da su Hrvati procijenili da je SDP ipak manje zlo od Plenkijevog HDZa.

SE
serđo12
23:56 26.05.2019.

Ako dajemo bosancima pravo glasa ,onda dajmo i svim drugim susjedima pa i Talijanima i Austrijancima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije