Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na bogoslove

HDZ: Bogoslove su tukla i djeca esdepeovaca

kistanje,uhicenje,portal (1)
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/12
18.03.2013.
u 10:48

Šibenska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv maloljetnika osumnjičenog za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 19-godišnjem bogoslovu, državljaninu BiH

Sedam maloljetnika iz Kistanja policija sumnjiči da su motivirani mržnjom prvo verbalno, a potom i fizički napali šest učenika bogoslovije iz manastira Krka. Jedan od maloljetnika hrvatske nacionalnosti kazneno je prijavljen zbog nanošenja teške tjelesne ozljede 19-godišnjem bogoslovu kojem je šipkom slomio nos. Šestorica ostalih Kistanjaca osumnjičena su za nanošenje lakših ozljeda petorici bogoslova. Sukob koji se dogodio u nedjelju poslijepodne podigao je velike tenzije u šibenskom zaleđu i rezultirao brojnim međusobnim optužbama.

Motivirano mržnjom

Episkop dalmatinski Fotije novinarima je u manastiru Krka istaknuo da su bogoslovi napadnuti palicama i šipkama smišljeno kako bi to bila poruka povratnicima u šibensko zaleđe i cijelu Dalmaciju. Tvrdi da je sve motivirano vjerskom i nacionalnom mržnjom, jer da bogoslovi nikomu nisu dali povod za napad. – Prvo su na nas krenuli autom, a kasnije su nas, budući da smo se prošetali do centra Kistanja, dočekali i napali šipkama i palicama. Bilo je strašno. Tuklo se 20 ljudi. Meni su ozlijedili ruku, a najgore je prošao moj kolega koji je dobio palicom i slomljen mu je nos. Sav je bio krvav, a i danas još krvari. Nisu nas napali samo maloljetnici nego i stariji ljudi – rekao je Momir Đukić, koji tvrdi da policija nije dobro obavila svoj posao.

– Dok smo razgovarali s policajcima, do nas su u automobilima dolazili isti oni koji su nas napadali. Jedan je moj kolega rekao policajcu: “To je taj koji me je napao”, a policajac uopće nije reagirao i samo je napadaču rekao da se “izgubi” – kazao je Đukić. S druge strane pak stižu optužbe da su učenici bogoslovije isprovocirali Hrvate iz Kistanja navodno im tvrdeći da nemaju zašto ići prema manastiru Krka. Predsjednik općinskog HDZ-a Roko Antić kaže da je u manastiru Krka leglo četništva, a prozvao je i Milanovića.

Kriva je socijala

– Dobio sam informaciju da je premijer Milanović izjavio da su djeca koja su osumnjičena za napad, djeca iz desničarskih obitelji. No, vama za informaciju, čak su trojica od šestorice uhićenih, a jedan je sin predsjednika lokalnog SDP-a, sinovi lokalnih esdepeovaca – rekao je Antić. Među okrivljenim jesu i dvojica sinova Lidije Gucić inače članice Foruma žena SDP-a, kao i sin njezina stranačkog kolege Roberta Spača. Cecilija Gečević iz kistanjskog HDZ-a rekla je da Hrvati iz Kistanja osuđuju nasilje, ali da ono nije potaknuto mržnjom, već socijalnom situacijom. – Hrvatima doseljenima iz Janjeva u Kistanje nitko ne pomaže i dandanas žive u naselju u kojem je kaljuža, djeca nemaju stipendije iako su odlični učenici, nema vrtića – rekla je Gečević.

– Policija je intervenirala na poziv ravnatelja škole. Još traju istražne radnje, a nakon toga bit će podnesene prijave. Na žalost, jedan je učenik teško ozlijeđen – kazao je ravnatelj policije Vlado Dominić. Dodao je također da su ophodnje policije u Kistanju intenzivne, ali da unatoč tome ima problema jer se, kako je kazao, Hrvati koji su došli iz Janjeva teško uklapaju u tu sredinu. Manastir Krka u ponedjeljak je posjetio Milorad Pupovac predsjednik SNV-a i osudio napad na bogoslove.

– Krenula je kampanja koja želi opravdati ovaj gnusan čin. Neki danas žele Hrvatsku baciti na koljena pred vratima EU. Oni koji su to učinili su isto tako bili manjina i trebali bi imati razumijevanja. Pitanje je tko je i zašto doveo te mlade ljude da dižu šipke i palice na ljude o kojima znaju samo da su Srbi. Potstiču ih neki u politici, a to su i oni koji su prije neki dan govorili o četnicima i o gostima. Vjerujem da će država i javnost napraviti svoje. Mi smo dosad popravljali i gore od ovoga i popravit ćemo i ovo – rekao je Milorad Pupovac.

>>'Bejzbol-palicama na bogoslove zbog nacionalne mržnje'

Komentara 15

YU
yututu
22:54 19.03.2013.

Svi se sad vade na "socijalu", a brzo zaboravljaYU tko je ovdje nedavno sijao ne samo mržnju, već masakre i progone, rušenja paljenja ...i da poslijedice ostaju u vidu netrpeljivosti, pogotovo ako nema kazni za srpske zločince, dok sepobjednički braniteljii i generali i dalje progone poput zvijeri

GE
generaly
12:10 18.03.2013.

Ovo za manastir Krka je istina, znam iz osobnog iskustva, furaju svoju velikosrpsku priču. Za razliku od ostalih srpskih manastira koji poštuju svoju hrvatsku Domovinu i žele složno živjeti sa Hrvatima.

RU
rusko
21:54 18.03.2013.

Ako želimo pogledati istini u oči,ovo je definitivno sramota.sutra mogu ovako proći bilo čija djeca,bilo gdje na svijetu.Zato je zaista teško čitati pojedine komentare koji su više nego primitivni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije