Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hartmann šokirana oslobađajućom presudom Šešelju, predstavnik Srbije iznenađen

Šokirana sam ne samo zbog oslobađanja Vojislava Šešelja od svake krivnje nego i zbog načina na koji je to napravljeno, kojim se poriču ratni događaji, poriče da se politički projekt izvršavao kroz zločine, poriče uloga Šešelja i da su njegovi govori mržnje poticali na zločine, kaže Hartmann
31. ožujka 2016. u 16:01 25 komentara 1351 prikaza
Florence Hartmann
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann šokirana je oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju, a takva presuda je iznenađenje i glavnom pravnom savjetniku Srbije Saši Obradoviću.

"Šokirana sam ne samo zbog oslobađanja Vojislava Šešelja od svake krivnje, nego i zbog načina na koji je to napravljeno, kojim se poriču ratni događaji, poriče da se politički projekt izvršavao kroz zločine, poriče uloga Šešelja i da su njegovi govori mržnje poticali na zločine. Ovim su napisali priču koju nitko nije doživio niti vidio kao promatrač", rekla je bivša glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann.

"Ja sam dosta pratila stanje na terenu, u Hrtkovcima, istočnoj Slavoniji, istočnoj Bosni, gdje su Šešeljevci stalno bili. Apsolutno je šokantno da Sudsko vijeće kaže da je u Hrtkovcima bila razmjena stanova s izbjeglicama", rekla je Hartmann.

Hartmann je prošli tjedan prije izricanje presude Radovanu Karadžiću uhićena ispred sjedišta suda u Haagu, koji joj je ranije zbog nepoštovanje suda zabranio pristup.

"Oni koji su pisali o ratu i Haaškom tribunalu završavaju u zatvoru, a ne oni koji su počinili zločine. Čemu onda nada žrtava da će pravda biti izvršena, čemu arhiv Haaškog suda ako se sve može staviti na jedan papir u kojem se kaže 'nikom ništa'", rekla je Hartmann.

Pravni savjetnik u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova Saša Obradović izjavio je da i za njega presuda bila iznenađenje.

"Bilo je to prilično neočekivano. Kolege iz ostalih diplomatskih predstavništava očekivale su da će Šešelj biti osuđen, a ono što smo danas čuli je osuda Tužiteljstva za cjelokupan rad u ovom predmetu", rekao je Obradović. Dodao je da je Sud ovom presudom demonstrirao koliko je važan "za ukupne odnose u regiji" te izrazio zadovoljstvo što su predsjedatelj Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti i član Vijeća Mandiaye Niang potvrdili "neke od navoda koje je pravni tim Srbije iznosio pred Međunarodnim sudom pravde".

>> Šok iz haaške sudnice: Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice!

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • vordag:

    ljudi se danas hapse zbog jedne riječi, optužuju da su "rasisti", "fašisti" i budu kažnjeni zatvorom, a Šešeljuga oslobođen ... cijeli zapadni svijet je otišao kvragu, Europa također

  • kapunjohan:

    Nevjerovatna ,,pravda,, za nas koji smo slušali Šešelja kroz rat. Što je još trebao napraviti da bi bio osuđen.Usporedite to sa pravdom u nogometu, što je kriv Đo Šimunić da je bio tako kažnjen od nogometnih organa pravde.Ovo je divlji ... prikaži još! Zapad, obračunavanje oružjem je izgleda normalna stvar, pa kad si i izazivač sukoba.

  • a.p.tools:

    blokirajte i mene moderatori, lako cete se naci u ch blick-u, s prijevodom