Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSPENZIJA

Hajdaš-Dončićeva ostavka uvjet za ukidanje sankcija

Statutarna komisija o zalbi suspendiranih clanova stranke Pedje Grbina, Sinise Hajdasa Doncica, Mihaela Zmajlovica i Vedrana Babica.
Foto: Matija Habljak/Pixsell
28.06.2019.
u 10:12

Nagodba Četvorki iz vodstva SDP-a suspendiranoj lani u srpnju vrh stranke nudi povratak u Predsjedništvo odreknu li se funkcija u Saboru

Ukidanje suspenzija četvorici članova Predsjedništva SDP-a – Siniši Hajdašu Dončiću, Peđi Grbinu, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babiću – tema je koja bi se uskoro opet mogla naći za stolom na Iblerovu trgu. Potvrdio nam je to izvor iz vrha te stranke koji kaže da se o tome itekako može i treba razgovarati, ali i naglašava kako takav razgovor, da bi urodio plodom, mora biti dvosmjeran.

To uopće nije tema

A u ovom slučaju ta “dvosmjernost” podrazumijeva da se suspendirani odreknu nekih svojih funkcija i povlastica koje imaju u Saboru. Naime, isti izvor blizak šefu stranke Davoru Bernardiću ne krije kako bi se od Siniše Hajdaša Dončića u zamjenu za ukidanje suspenzija očekivalo da dade ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora, a od ostalih suspendiranih da se odreknu nekih položaja u saborskim odborima koje trenutačno imaju.

Neki suspendirani s kojima smo razgovarali kažu da im je ta ideja prvi glas, da s njima nitko o tome nije razgovarao niti im to nudio u zamjenu za ukidanje suspenzija i kako to trenutačno uopće nije niti bi trebala biti tema.

– U ovom trenutku svi se moramo okrenuti kandidaturi Zorana Milanovića za predsjednika države i rame uz rame puhati u jedan rog. Sankcije su izrečene, trajat će još neko vrijeme i o njima ne razmišljam – kaže Hajdaš Dončić.

On je, zajedno s Grbinom, Zmajlovićem i Babićem, podsjećamo, suspendiran još sredinom srpnja prošle godine, i to zbog javnih kritika na račun šefa stranke Davora Bernardića. Vodstvo stranke je tada tu četvoricu “detektiralo” kao kolovođe puča protiv Bernardića te kao one koji stoje iza pisma kojim je 90 istaknutih članova zatražilo Bernardića da odstupi s mjesta šefa stranke. Na sjednici Glavnog odbora stranke tada su sankcionirani na dvije godine, i to oduzimanjem prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava.

A na dvije im je godine zabranjeno i da se kandidiraju za bilo kakve stranačke funkcije. U međuvremenu je u SDP-u, konkretno u vodstvu stranke, bilo nekoliko pokušaja razgovora da se te suspenzije ukinu, ali bezuspješnih. Sada, ni godinu dana od uvođenja suspenzija, ta bi se tema opet mogla naći na dnevnom redu. Suspenzije inače mora ukinuti Glavni odbor SDP-a koji ih je i izrekao četvorki iz vodstva, a iduća sjednica Glavnog odbora trebala bi se održati potkraj lipnja ili prvi vikend u srpnju.

Međutim, glavna tema tog Glavnog odbora mora biti davanje podrške stranke kandidaturi Zorana Milanovića zbog čega neki u SDP-u drže kako i tema ukidanja suspenzija nije izvučena iz čistog mira nego je dokaz da potpora SDP-a odnosno vrha stranke Milanoviću i njegovoj kandidaturi za predsjednika države nije iskrena nego s figom u džepu.

– Očito je neke u vrhu SDP-a strah da bi Milanović mogao pobijediti pa ih je uhvatila panika. Jer bude li Milanović politički živ, Bernardić više neće postojati. Zato sada izmišljaju stvari i teme koje zapravo nitko u SDP-u ne potencira – kaže naš izvor iz Kluba zastupnika SDP-a.

A da si otkinu mali prst?

Dodaje i kako s takvim prijedlozima o ukidanju suspenzija u zamjenu za davanje ostavki s nekih funkcija vrh stranke koji o tome razmišlja pokazuje svu srž pokvarenog načina razmišljanja.

– Očito suspendirani trebaju otkinuti sebi mali prst, zamotati ga u maramicu i poslati vodstvu. To bi vjerojatno tada bilo protumačeno kao znak dobre volje i tada bi ih zvali na razgovor – ciničan je izvor iz SDP-a.

Naš drugi izvor iz te stranke, ujedno član vodstva SDP-a, poručuje pak kako su ostavke na neke funkcije koje se sada spominju po njemu sekundarno pitanje koje se izvlači.

– Činjenica jest da suspendiranima treba ukinuti suspenzije, ali je isto činjenica da i oni moraju pokazati malo više dobre volje, a to znači kazati da su spremni surađivati i da više neće raditi što su dosad radili – drži izvor iz vodstva SDP-a.

Komentara 2

Avatar Ispratitelj95
Ispratitelj95
10:41 28.06.2019.

Drugarica Hajdaš, udana Dončić, izrazito veliki partijski kapacitet

BI
Binga01
16:03 28.06.2019.

Ovi gore na slici kao braća Daltoni. Ali ih ima više. To su vjerojatno bratići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije