Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SMJENITE MINISTRA UPRAVE'

Grbin: 'Kuščević je stvorio sustav premrežen nepotizmom i korupcijom'

Održana je Sjednica sabora
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/17
26.06.2019.
u 11:22

Podsjetio je kako Kuščević, koji je mandat počeo kao ministar prostornog uređenja i gradnje, dvije nekretnine godinama nije upisao u katastar iako je do jučer bio zadužen upravo za nadzor nad radom katastra.

SDP-ov Peđa Grbin zatražio je danas od predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da smijeni ministra uprave Lovru Kuščevića jer je, tvrdi, stvorio sustav premrežen nepotizmom i korupcijom.

Podsjetio je kako Kuščević, koji je mandat počeo kao ministar prostornog uređenja i gradnje, dvije nekretnine godinama nije upisao u katastar iako je do jučer bio zadužen upravo za nadzor nad radom katastra.

- No to je najmanji problem. Ovdje se radi o dužnosniku koji je stvorio sustav premrežen nepotizmom i korupcijom. Ovdje se radi o političaru koji izvlači nekretnine iz poduzeća, koje poslije završi u stečaju, a on u postupku zaradi milijune. Sasvim slučajno zaradi točno onoliko koliko je trgovačko društvo dugovalo kada je otišlo u stečaj. Milijun kuna dobavljačima i kupcima te 300.000 kuna državi – pojašnjava Grbin. To, nastavlja, nije dostojno političara.

- Ovdje radi o političaru koji mijenja prostorne planove da bi njegova obitelj i prijatelji zgrnuli pare, ovdje se radi o ministru koji svakog dana krši zakon i koji nema ni najmanje srama i pametuje javnosti kako se obogatiti do 44. godine. Predsjedniku Vlade tu nije ništa sporno. Gospodo iz Hrvatske interesne zajednice što je previše, previše je i od vas. Učinite nešto zaštiti minimum dostojanstva koji je ostao u državi i smijenite Lovru Kuščevića - poručio je Grbin HDZ-ovcima.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Mostov Nikola Grmoja također poziva na smjenu ministra.

- Ima problema s osobnim nekretninama. Nije vlastitu kuću 11 godina upisao u katastar, dok je druga čarobno od štale postala kuća. Čarobnjak Kuščević nije se posuo pepelom već vrijeđa i razum građana dajući im tragikomične savjete kako se obogatiti – kaže Grmoja. Podsjeća da je Most dok je bio u ministarstvu radio na reformi javne uprave, no i iz ovog primjera, dodaje, jasno je zašto je HDZ ne želi provesti.

- U svakoj normalnoj državi ovakva afera znači ostavku ministra, jedino u Plenkovićevoj Hrvatskoj ne jer bi se da primjeni te kriterije morao odreći više od polovice svojih ministara,a to bi značilo kraj ove vlade. Hrvatska je talac njegovih osobnih interesa. Svaki bi naš građanin dobio otkaz da obavlja posao kao ministar Kuščević, vrijeme je da i on dobije otkaz - tvrdi Grmoja.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Demokrat Mirando Mrsić progovorio je o ženama iz programa Zaželi nakon što je u javnost izašla informacija kako resorno ministarstvo nije osiguralo novac za te žene.

- To je trebala biti jedna od najvećih perjanica ministarstva, ali doživio je krah jer ministar Pavić nije sredio papirologiju za Bruxelles. Trebalo je osigurati plaće za oko 7000 žena koje teško pronalaze posao, no žene su radile, pomagale potrebitim, a za taj rad ne dobivaju plaću i šute jer se nadaju da će Europa isplatiti te plaće. Općine 7 mjeseci čekaju naknadu sredstava, same su plaće isplaćivale i ugrozile rad svojih općina, sada su stjerane pred zid, novca nemaju i jedino rješenje vide u otkazu tim ženama. Mnogi su pred raskidom ugovora jer ne mogu iz svojih proračuna to financirati, jer sredstva od ministra Pavića ne dolaze, dok šakom i kapom dijeli novac za usavršavanje djelatnika i svoju firmu – nabrojio je Mrsić pozvavši ministra Marka Pavića da podnese ostavku.

HDS-ov Branko Hrg osvrnuo se na, kako kaže, nelogičnosti u medijima vezane uz poslovne rezultate Podravke i Belupa za prošlu godinu.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Tako je u Poslovnom dnevniku 25. veljače objavljeno da je grupa Podravka lani ostvarila najbolji rezultat u povijesti, imaju i neke firme vani pa je moguće. U drugom mediju objavljeno je da je lani Podravki i Belupu ozbiljno podbacila prodaja. Znači, prikazan je rast prihoda iako su ključne kompanije podbacile – kaže Hrg te podsjeća i da je Podravka pala s 28. na 32. mjesto na ljestvici hrvatskih kompanija.

- Posebno zanimljiv podatak je da je padala zaposlenost, pa pitam što je s tim podacima, jesu oni svjesno rađeni u grupi pa je izvučen samo jedan segment da se prikažu najbolji podatci, dok s druge strane imamo podatke koji pokazuju drugo stanje, što je točno i koji je cilj toga? – zanima Hrga.

 

Komentara 19

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
11:50 26.06.2019.

Kušćević nikakav sustav nije stvorio nego samo iskoristio postojeći u svoju korist.

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
11:41 26.06.2019.

Nisam mislio da ću se ikada složiti u nečemu s ovom spodobom

MA
magnum2013
12:09 26.06.2019.

Rekao Šeks: Uzalud vam trud sviraći! Ni njega neće Plenković smjeniti jer je to samo nastavak ismijavanja Hrvata. Svi su isti, a i ekipirali su se iz ......Otkuda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije