BILATERALA: AUSTRIJA - HRVATSKA

Grlić Radman u Beču: S Austrijom smo tradicionalni prijatelji, partneri i saveznici

Foto: Snježana Herek
1/4
27.07.2022.
u 22:58

Grlić Radman je istaknuo kako je sa Schallenbergom razmijenio mišljenje i o austrijskoj zabrani komemoriranja u Bleiburgu, koja je uzbunila brojne Hrvate u Austriji, Hrvatskoj i šire, te o nezadovoljavajućem statusu hrvatskog jezika kao 24. službenog jezika EU,  koji se u Austriji uči unutar umjetno stvorene jezične tvorevine B/K/S (bosanski-hrvatski-srpski)

U sklopu svog radnog posjeta Austriji ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se je danas poslijepodne u Beču sa svojim austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom.

Šef hrvatske diplomacije je nakon susreta s austrijskim ministrom vanjskih poslova Schallenbergom prigodom susreta s  predstavnicima hrvatske zajednice u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču novinarima rekao da su središnje teme razgovora dvojice ministara bile daljnje unapređenje bilateralnih odnosa dviju država, koji odražavaju europske vrijednosti i tradicionalno su dobri na svim područjima: političkom, gospodarskom i kulturnom. Bilo je riječi i strateškim orijentacijama Hrvatske, ulasku u eurozonu i uvođenju eura počekom 2023. godine, ulasku u Schengen i OECD. 

S obzirom na to da Austrija i Hrvatska, kao punopravne članice EU zajednički uspješno surađuju na mnogim poljima, ministri Grlić Radman i Schallenberg razgovarali su i o brojnim aktualnim europskim temama i dilemama, politici daljnjeg proširenja EU-a, čuvanju vanjskih granica EU-a i migracijskoj politici i osiguranju europske perspektive široj regiji, uključujući Zapadni Balkan, aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i predstojećim izborima te potrebi hitnog dovršenja ustavne i izborne reforme kako bi bilo ispoštovano načelo ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i toj sej zemlji omogućio napredak  na njenom europskom putu. Teme razgovora bile su i sigurnost vanjske granice EU-a i migracijska politika, aktualna energetska kriza i međusobna potpora i pomoć kao i mogućnosti daljnjeg jačanja hrvatsko-austrijske gospodarske suradnje,  gdje još postoje neiskorišteni potencijali.  

Foto: Snježana Herek

„I na današnjem sastanku s ministrom Schallenbergom bilo je vidljivo da se pogledi i stajališta naših dviju zemalja podudaraju u nizu važnih pitanja”, istakao je Grlić Radman. Dodao je kako je i Schallenberg također podržao napore visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta za stabiliziranje stanja i uklanjanje diskriminacije u BiH. Spomenuo je i revizionističke narative u nekim dijelovima zapadnog Balkana koji bi mogli destabilizirati regiju.

Grlić Radman je napomenuo kako su Austrijanci  srdačno čestitali Hrvatskoj na jučerašnjem otvaranju Pelješkog mosta, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata izuzetno važnog i za turizam, koji sada povezuju jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

”S Austrijom smo tradicionalni prijatelji, partneri i saveznici. Austrija je Hrvatsku podržavala od samog početka i stoga smo joj zahvalni”, naglasio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova u Beču, spomenuvši pritom velike zasluge bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova i dokazanog hrvatskog prijatelja Aloisa Mocka. 

Foto: Snježana Herek

Nazočnim predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji je rekao, odgovarajući na njihova pitanja, kako je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini “jedan od prvih vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske” i da je Hrvatska za njih izdvojila 600 milijuna kuna “za ciljane investicije kako bi mladi ostali u zemlji”. Ali i za jačanje prometne infrastrukture kako bi ekonomski ojačali, dodao je.

Grlić Radman je istaknuo kako je sa Schallenbergom razmijenio mišljenje i o austrijskoj zabrani komemoriranja u Bleiburgu, koja je uzbunila brojne Hrvate u Austriji, Hrvatskoj i šire, te o nezadovoljavajućem statusu hrvatskog jezika kao 24. službenog jezika EU,  koji se u Austriji uči unutar umjetno stvorene jezične tvorevine B/K/S (bosanski-hrvatski-srpski), kao i o položaju hrvatske narodne manjine u Austriji odnosno gradišćanskih Hrvata. 

Ono što je Grlić Radman na kraju poručio ne samo nazočnim nego i ostalim iseljenim Hrvatima je da je “Domovina sve, srce i ljubav” i “da budućnost imaju samo oni koji njeguju vlastiti kulturni identitet i jezik.” Kao primjer je naveo gradišćanske Hrvate kojima je pošlo za rukom već pet stoljeća u višejezičnom austrijskom prostoru očuvati hrvatski jezik, kulturu i identitet. O tome je bilo riječi i na njegovom današnjem susretu s gradišćanskim Hrvatima u Željeznom, glavnom gradu austrijske savezne pokrajine Gradišće, uoči ministrovog popodnevnog sastanka s austrijskim šefom diplomacije Alexanderom Schallenbergom.

Foto: Snježana Herek

Svoj jednodnevni radni posjet Austriji ministar Gordan Grlić Radman završio je danas navečer susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji, održanim u Veleposlanstvu RH u Beču u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Daniela Glunčića, te veleposlanika Maria Horvatića, stalnog predstavnika Misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, kao i opunomoćenog ministra u Veleposlanstvu RH Silvia  Kusa i ostalih članova našeg diplomatskog zbora.

Komentara 2

GO
goran2hr
10:11 28.07.2022.

Pitanje nepriznavanja jezika, te skandalozno ponašanje Austrije oko spomenika i proslave u Bleiburgu jasno govore kako nam oni nisu nikakvi prijatelji, partneri i saveznici.

NO
No1
01:29 28.07.2022.

Kaj bu i tam prodavao bajku o "starom povijesnom grbu"? Pa jedino je NDH imala takav! Pa, dokad!?!?! Pregrizi vise i dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?