Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu je mogli spasiti

Gripa odnijela još jedan život. Umrla 20-godišnjakinja iz Korenice

gripa
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
1/4
21.02.2019.
u 10:12

Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u usporedbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 85 smrtnih ishoda, podaci su HZJZ-a

Respiratorni problemi i gripa uzročnici su još jedne smrti na području Like. Unatoč nastojanjima ekipe Jedinice intenzivnog liječenja u OB Gospić da spasi jedan mladi život, preminula je 20-godišnja djevojka iz Korenice, javlja Novi list.

Prema podacima ZZJZ Ličko-senjske županije u sedmom tjednu od pojave gripe na ovim prostorima broj registriranih oboljelih znatno je smanjen.

Do sada je gripa odnijela 85 života

U Hrvatskoj je, zaključno sa 17. veljače 2019. godine, službeno registrirano ukupno 53 383 oboljelih od gripe, od čega je u 7. tjednu pristiglo 5303 prijava, čime se nastavilo očekivano smanjivanje broja oboljelih. Najveći broj prijava pristigao je iz Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije, objavljeno je na stranicama HZJZ-a.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u usporedbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 85 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za gripu ukazuju na visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 71% pozitivnih uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske. Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (99%), dok virus gripe B čini samo 1% pozitivnih uzoraka (svi Yamagata). Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (79%) u odnosu na A/H3 (21%).

Pogledajte video: Liječnici o gripi u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
13:00 21.02.2019.

Cijepljenje protiv gripe nije nikako a garancija da je nećete dobiti. To će vam priznati svaki liječnik zbog razloga jer se nikada točno nezna koji tip gripe će biti aktualan tijekom zime. Pri odlučivanju o vrsti cijepiva koje će se koristiti u slijedećoj godini odlučije samo statistika i postotak vjerovatnosti da će tip gripe biti baš taj za koji se propisuje cijepivo za buduću sezonu.

JM
ja-ma
16:43 21.02.2019.

Bando iz HZZO-a!!! Imate ugovor za trovalentno cjepivo Influvac koje više nitko u Europi ne koristi jer ne sadrži tip B Yamata.Nigdje nas niste obavijestili o tome prije sezone cijepljenja.Tek sada kada smo se ja i moja starija kćer jedva izvukle jer smo dobile tip B Yamata.Noćas je hitna dolazila kod nas.Sada saznajemo da smo mogli kupiti četverovalentni Vaxigrip,tri puta skuplji,ali nije me briga za cijenu.Kupila bih ga.Sada još strijepim zbog mlađe kćeri i muža.Nikada više neću kupiti cjepivo u Hrvatskoj,već ću preko ljekarne na Kaptolu naručiti izvana.

ZI
zip123
11:25 22.02.2019.

Treba jos vise novca dati vjerskim organizacijama.Sta ce nam medicina?Sta ce nam znanost?Bando lopovska!Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije