Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzeli ga komunisti

Gredelj o slučaju zemljišta na Prevlaci obavijestio EU

\'19.02.2010., Cakovec, Hrvatska- Odvjetnik Vladimir Gredelj odrzao press konferenciju na kojoj je branio Zvezdanu Tresku, bivsu ravnateljicu OS Senkovec zbog slucaja Atlanta. Photo: Vjeran Zganec Rog
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
26.09.2012.
u 17:41

Demantira laži Ministarstva pravosuđa da je zemlju na Prevlaci oduzela još austrougarska vlast na temelju odluke o izvlaštenju

Odvjetnik Vladimir Gredelj, opunomoćenik 29 obitelji kojima je oduzeto poljoprivredno zemljište na Prevlaci, uputio je Ustavnom sudu, kako kaže, neporecive dokaze da je zemlju stvarnim vlasnicima 1955. godine oduzeo komunistički režim. Tim se dokumentima, navodi, tako demantiraju i laži Ministarstva pravosuđa da je zemlju na Prevlaci oduzela još austrougarska vlast na temelju odluke o izvlaštenju.

– Našem pravosuđu trebalo je samo 15 godina da smisli koji bi se zakon trebao primjenjivati u tom slučaju – rekao je Gredelj. Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa još je 1998. godine odlučilo da se vlasnicima treba isplatiti “pravedna naknada”. Tada im je za četvorni metar ponuđeno nekoliko lipa umjesto 300 eura. Ta je odluka ubrzo poništena te se naknadno zaključilo da se zahtjevi vlasnika ne mogu ispuniti jer Prevlaka ima vojno-stratešku važnost.

Poručuje da neće odustati, a o cijelom slučaju obavijestio je i Europsku uniju, zatraživši da izrazi zabrinutost zbog kršenja brojnih obveza koje je Hrvatska potpisala vezanih uz pravosuđe.

Komentara 2

ER
Erhard
18:45 26.09.2012.

Na osnovu cega Grdelj procjenuje da zemlja vrijedi €300/m2? Tko odlucuje za sto ce se neka parcela moci koristiti. Jasno drzava. Ako drzava odluci da je prevlaka na primjer Nacionalni Park. Ta zemlja ne vrijedi nista. Ako pak drzava odluci da je Prevlaka gradeveinsko zemljiste onda zakon ponude i potraznje odlucuje o vrijednosti. Pitanje je tko ima pravo da ubere porast kapitalne vrijednosti? Vlasnik ili drzava? Uzmimo drugi slucaj imas parcelu bogu iz leda. Ne vrijedi ti nista. Drzava (Porreski Obveznici) sagrade cestu i porastr ti cjena zemljista. Da li sva porast vrijdnosti ided tebi kao vlasniku ili Poreskim Obveznicima kkoji su ti sagradili cestu?

Avatar sajeta.kom
sajeta.kom
08:32 27.09.2012.

Nije bitna cijena zemljišta.Ako zemljište od 55 te do sada nije privedeno nikakvoj svrsi onda tu zemlju treba vratiti ljudima cija je to djedovina.Uzgred budi rečeno u civiliziranim zemljama kad država iz nekog razloga nekoga razvlašćuje onda mu za tu zemlju isplačuje tržišnu vrijednost zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije