Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Grbin otkrio ime koalicije, Milanović otkrio što će prvo napraviti ako postane premijer

Zagreb: Peđa Grbin sazvao konferenciju s temom izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
Autori: Hina, Večernji.hr
21.03.2024.
u 12:55

Novi dan dosad neviđene kampanje za parlamentarne izbore donosi nova uzbuđenja. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je konferenciju za medije, na kojoj je otkrio ime koalicije, a javnosti se obratio i predsjednik Zoran Milanović.

* Šef SDP-a Peđa Grbin objavio je da će se njihova koalicija zvati "Rijeke pravde"

* Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u srijedu da neće poštovati upozorenje Ustavnog suda, a to se nastavilo i u četvrtak, kada se obratio javnosti

* Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pozvao je Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo (DIP) da se očituju o Milanovićevim najavama da neće poštovati njihova upozorenja

* Ustavni sud objavio mišljenja sudaca koji nisu glasovali za "upozorenje" o Milanoviću 

 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

12:00 Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u četvrtak da 'nije u stranci niti će ikada biti' te kako okuplja koaliciju za treću republiku, to je vlada nacionalnog spasa. Što je sve poručio Milanović u četvrtak, pročitajte ovdje.

11:00 Predsjedništvo SDP-a u srijedu navečer definiralo je sporazum s koalicijskim partnerima za zajednički nastup na predstojećim parlamentarnim izborima, kao i mjesta na listama, kazao je u četvrtak čelnik te stranke Peđa Grbin, otkrivši kako će se koalicija zvati "Rijeke pravde". Više o tome ovdje.

9:10 Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovno se oglasio na Facebooku, a ovoga puta dotaknuo se premijera Andreja Plenkovića, koji u četvrtak boravi u Bruxellesu. Što je poručio, pročitajte ovdje.

9:00 Ustavni sud u srijedu je objavio izdvojena mišljenja troje sudaca koji nisu glasovali za zabranu izborne kandidature Zoranu Milanoviću dok je na dužnosti predsjednika RH u kojem navode da predsjednik ne smije sudjelovati na izborima, ali zamjeraju načinu donošenja "upozorenja".

U priopćenju navode da je predsjednik suda Miroslav Šeparović odlučio javno objaviti zapisnik sa sjednice suda, službenu bilješku sastavljenu u vezi s institutom izdvojenih mišljenja u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora od 18. ožujka te očitovanje ustavnih sudaca Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selaneca. Više čitajte ovdje.

8:50 Predsjedništvo SDP-a u srijedu navečer je, uz izborni program i koalicije, razmatralo i prijedlog Peđe Grbina da se koalicijskim partnerima prepusti od sedam do osam sigurnih, ulaznih izborna mjesta na listama i, nakon više od tri sata rasprave, većinom glasova prihvatilo prijedlog.

U prvoj izbornoj jedinici, u kojoj je bilo planirano da se kandidira predsjednik Republike Zoran Milanović, što Ustavni sud nije dopustio, na prvom mjestu trebao bi biti SDP-ovac Arsen Bauk, a odmah iza njega navodno bi bila čelnica SSIP-a Dalija Orešković. Više o tome čitajte ovdje.

8:40 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u srijedu da Zoran Milanović sigurno neće biti premijer, nego da će na toj funkciji po treći put ostati on, a Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvao je da se očituju o Milanovićevim najavama da neće poštovati njihova upozorenja.

"Zaduženi za praćenje cijelog izbornog ili predizbornog procesa su Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud i očekujem da se oni očituju. A što se tiče toga tko će biti budući predsjednik Vlade, to sigurno neće biti on, nego ćemo, sa sigurnošću mogu reći, mi kao glavna stranka s našim koalicijskim partnerima biti oni koji ćemo predložiti budućeg mandatara, a to bih, prema ozračju koje vidim po Hrvatskoj, trebao biti ja", poručio je Plenković u izjavi novinarima nakon Šireg predsjedništva HDZ-a.

VEZANI ČLANCI:

8:30 Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u srijedu da neće poštovati upozorenje Ustavnog suda, da upozorenja prezire i da će raditi kako mu nalaže savjest. "Na upozorenja gledam s prijezirom, ne mogu mi ništa, krše Ustav i predstavljaju smrtnu opasnost za hrvatsku demokraciju. To neću poštovati i učinit ću ono što mi moja savjest nalaže, a to je briga o funkcioniranju sustava", izjavio je Milanović u Rijeci.

GALERIJA Milanovićev život u fotografijama - od malih nogu do političke karijere

Zagreb: Peđa Grbin sazvao konferenciju s temom izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika
1/42

Komentara 4

EJ
ejStef
10:11 21.03.2024.

Ah svašta, politički mrtvac koji ima ambiciju nastaviti karijeru kao stand-up komičar saziva izvanrednu konferenciju... Stvarno jedinstvena kampanja...

HU
Humljak
13:01 21.03.2024.

Nije to ni potočić a kamoli rijeka.

DU
Deleted user
15:38 21.03.2024.

Gordan Malić: Kad vidim Milanovića vidim more alkohola koje se ulijeva u 'Rijeke pravde'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije