Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOĐENA SJEDNICA

HDZ ne želi da Sabor odlučuje o Novaković

Nataša Novaković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
05.06.2019.
u 19:31

Tko presuđuje o zahtjevu premijera da šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne odlučuje o njegovoj ulozi u formiranju skupine koja je radila lex Agrokor

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Željko Reiner odgodio je sjednicu na kojoj je Odbor na zahtjev članova iz redova oporbe trebao razriješiti dilemu o tome koje je tijelo nadležno odlučiti o zahtjevu premijera Andreja Plenkovića da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izuzme iz odlučivanja o njegovoj ulozi u formiranju neformalne skupine koja je radila tzv. lex Agrokor.

Šef HDZ-ova kluba i član Odbora Branko Bačić pritom je obrazložio kako je sjednica odgođena za idući četvrtak zbog službenog puta HDZ-ovca Tomislava Sokola, zbog kojega članovi Odbora iz parlamentarne većine ne bi bili kompletni.

Brane svoju ovlast

Vladajući su se, dakle, bojali da bi na sjednici bez Sokola mogli biti nadglasani pa su čitavu stvar pomaknuli za tjedan dana. Pretpostavka je da će tada imati dovoljno ruku da preglasavanjem odbiju bilo koji prijedlog oporbe pa i onaj da saborska tijela odluče o tome je li Nataša Novaković u sukobu interesa. A sudeći po Reinerovu odbijanju da u dnevni red za jučer sazvane pa odgođene sjednice uvrsti ovu točku, bez obzira na to što je to zatražilo šest članova Odbora, HDZ-ov će stav vjerojatno biti da se Sabor ne treba miješati u ovu odluku, nego da je treba donijeti samo Povjerenstvo ili Upravni sud, što je Bačić i ranije spominjao kao rješenje ove situacije.

Peđa Grbin (SDP) tumači, međutim, kako Povjerenstvo ne može samo odlučiti o premijerovu zahtjevu jer Zakon o upravnom postupku izrijekom navodi da ni jedno tijelo ne može odlučiti o izuzeću svog čelnika, nego da to treba učiniti više tijela ili nadzorno tijelo. A nadzorno tijelo bi, tumači, u ovom slučaju bio saborski Odbor za izbor i imenovanja, koje po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa odlučuje o tome jesu li članovi Povjerenstva u svom radu kršili zakon.

Iz Povjerenstva pak najavljuju da će premijerov zahtjev za izuzeće Nataše Novaković ovih dana i službeno proslijediti Saboru, a uz zahtjev će poslati i očitovanje Nataše Novaković na premijerove optužbe da je kao bivša zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca u sukobu interesa u svim predmetima koji se tiču Agrokora.

Odbije li Odbor za Ustav raspravljati o ovoj točki, Povjerenstvo bi se moglo naći u dugotrajnoj blokadi odlučivanja u Plenkovićevu slučaju jer bi cijela stvar mogla završiti na Upravnom sudu. A Plenković uz poziciju Nataše Novaković problematizira i samu mogućnost da Povjerenstvo saziva sjednice kako bi odlučilo o kršenju zakonom propisanih načela djelovanja dužnosnika.
Upravo odredba kojom se propisuje obveza dužnosnika da čuvaju vjerodostojnost povjerene im funkcije izaziva najviše kontroverzi u raspravi o ulozi Povjerenstva, a svoje viđenje dalo je i samo Povjerenstvo, kroz izvješće o radu u 2018. koje su ovih dana uputili Saboru. Povjerenstvo u izvješću brani svoju ovlast da odlučuje i o povredama dužnosti, iako zakonom nisu propisane sankcije za takve povrede. Navode kako sankcije nisu propisane ni za samo utvrđenje sukoba interesa.

Pokrenuli 78 predmeta

Povjerenstvo je u izvješću donijelo i statistike vezane uz prošlogodišnji rad pa se tako navodi da su lani odbili pokretanje postupka u 126 odluka, pokrenuli su ga u 78 predmeta i donijeli 75 konačnih odluka. U 10 predmeta dužnosnici su za kršenje zakona kažnjavani novčano, a ukupno im je naplaćena 121.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 7

CR
CroZrakomlatNo1
19:48 05.06.2019.

Bog ce se pobrinut da bude sve ok!

DU
Deleted user
14:50 05.06.2019.

Predlažem osnivanje" povjerenstva" koje će pratiti rad "povjerenstva". Obje gospođe ( Orešković i Novaković) rade samo na svom imidžu. Ovaj cirkus treba zaustaviti i povjerenstvo raspustiti. Zašto postoji Upravni sud ? Ako neko želi nešto dokazivati naka izvoli pokrenuti upravnu tužbu.

KO
korektor1619
20:52 05.06.2019.

Šefica povjerenstva je udbaška djelatnica i onda će nas uvjeravati da HDZ vlada Hrvatskom , a u svim državnim institucijama, a najgore na HRT-u jugo-srpski kadrovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije