Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ ne želi da Sabor odlučuje o Novaković

Tko presuđuje o zahtjevu premijera da šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne odlučuje o njegovoj ulozi u formiranju skupine koja je radila lex Agrokor
05. lipnja 2019. u 19:31 7 komentara 1037 prikaza
Nataša Novaković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Željko Reiner odgodio je sjednicu na kojoj je Odbor na zahtjev članova iz redova oporbe trebao razriješiti dilemu o tome koje je tijelo nadležno odlučiti o zahtjevu premijera Andreja Plenkovića da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izuzme iz odlučivanja o njegovoj ulozi u formiranju neformalne skupine koja je radila tzv. lex Agrokor.

Dvostruki pogledi na dogovor Plenković i Davor Stier u stalnoj su komunikaciji

Šef HDZ-ova kluba i član Odbora Branko Bačić pritom je obrazložio kako je sjednica odgođena za idući četvrtak zbog službenog puta HDZ-ovca Tomislava Sokola, zbog kojega članovi Odbora iz parlamentarne većine ne bi bili kompletni.

Brane svoju ovlast

Vladajući su se, dakle, bojali da bi na sjednici bez Sokola mogli biti nadglasani pa su čitavu stvar pomaknuli za tjedan dana. Pretpostavka je da će tada imati dovoljno ruku da preglasavanjem odbiju bilo koji prijedlog oporbe pa i onaj da saborska tijela odluče o tome je li Nataša Novaković u sukobu interesa. A sudeći po Reinerovu odbijanju da u dnevni red za jučer sazvane pa odgođene sjednice uvrsti ovu točku, bez obzira na to što je to zatražilo šest članova Odbora, HDZ-ov će stav vjerojatno biti da se Sabor ne treba miješati u ovu odluku, nego da je treba donijeti samo Povjerenstvo ili Upravni sud, što je Bačić i ranije spominjao kao rješenje ove situacije.

Tomislav Krasnec Da Plenković sada ode na dužnost u EU, mogao bi slobodno nalijepiti i metu na leđa

Peđa Grbin (SDP) tumači, međutim, kako Povjerenstvo ne može samo odlučiti o premijerovu zahtjevu jer Zakon o upravnom postupku izrijekom navodi da ni jedno tijelo ne može odlučiti o izuzeću svog čelnika, nego da to treba učiniti više tijela ili nadzorno tijelo. A nadzorno tijelo bi, tumači, u ovom slučaju bio saborski Odbor za izbor i imenovanja, koje po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa odlučuje o tome jesu li članovi Povjerenstva u svom radu kršili zakon.

Iz Povjerenstva pak najavljuju da će premijerov zahtjev za izuzeće Nataše Novaković ovih dana i službeno proslijediti Saboru, a uz zahtjev će poslati i očitovanje Nataše Novaković na premijerove optužbe da je kao bivša zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca u sukobu interesa u svim predmetima koji se tiču Agrokora.

Davor Bernardić Utrka za Pantovčak Bernardić: Na predsjedničkom kandidatu želimo ujediniti ljevicu

Odbije li Odbor za Ustav raspravljati o ovoj točki, Povjerenstvo bi se moglo naći u dugotrajnoj blokadi odlučivanja u Plenkovićevu slučaju jer bi cijela stvar mogla završiti na Upravnom sudu. A Plenković uz poziciju Nataše Novaković problematizira i samu mogućnost da Povjerenstvo saziva sjednice kako bi odlučilo o kršenju zakonom propisanih načela djelovanja dužnosnika.
Upravo odredba kojom se propisuje obveza dužnosnika da čuvaju vjerodostojnost povjerene im funkcije izaziva najviše kontroverzi u raspravi o ulozi Povjerenstva, a svoje viđenje dalo je i samo Povjerenstvo, kroz izvješće o radu u 2018. koje su ovih dana uputili Saboru. Povjerenstvo u izvješću brani svoju ovlast da odlučuje i o povredama dužnosti, iako zakonom nisu propisane sankcije za takve povrede. Navode kako sankcije nisu propisane ni za samo utvrđenje sukoba interesa.

Pokrenuli 78 predmeta

Povjerenstvo je u izvješću donijelo i statistike vezane uz prošlogodišnji rad pa se tako navodi da su lani odbili pokretanje postupka u 126 odluka, pokrenuli su ga u 78 predmeta i donijeli 75 konačnih odluka. U 10 predmeta dužnosnici su za kršenje zakona kažnjavani novčano, a ukupno im je naplaćena 121.000 kuna.

joely richardson
bolan gubitak
Joely Richardson: Sestrina me smrt zauvijek promijenila

A1 izdvaja za Vas

  • korektor1619:

    HDZ je pogriješio kada je došao na vlast što nije očistio sve institucije os udbaškog, komunjarskog kadra. Ne može se se komunjarskom bagrom koja ima sve medije u borbu sa rukavicama i svetom vodom

  • korektor1619:

    Šefica povjerenstva je udbaška djelatnica i onda će nas uvjeravati da HDZ vlada Hrvatskom , a u svim državnim institucijama, a najgore na HRT-u jugo-srpski kadrovi

  • CroZrakomlatNo1:

    Bog ce se pobrinut da bude sve ok!