Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši župan Vladimir Šišljagić:

'Gradska uprava mora postati dostupna svima 24 sata dnevno'

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
11.05.2021.
u 12:14

Problem uništavanja komaraca isključivo je financijske prirode, za Osijek je godišnje potrebno 8 do 10 milijuna kuna, navodi Šišljagić

Bivši osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić u borbi je za mjesto gradonačelnika Osijeka kao kandidat svoje stranke Snaga Slavonije i Baranje.

Zasjednete li u Kuhačevu 9, što ćete prvo promijeniti u funkcioniraju gradske uprave?

Ustrojiti i organizirati Ured za komunikaciju s građanima koji će svakodnevno zaprimati prijedloge, pritužbe i zahtjeve građana – osobno, pismeno i e-mailom i biti obvezan odgovoriti na svaki pojedinačni upit u roku od najdulje dva tjedna. Dugogodišnja praksa beskonačnog čekanja na izdavanje raznih dozvola, dokumenata, suglasnosti i zanemarivanja građana i njihovih problema mora se prekinuti. Gradska uprava će se reorganizirati, racionalizirati i digitalizirati kako bi postala kvalitetna, brza, učinkovita i svima dostupna 24 sata dnevno – građanima, poduzetnicima, investitorima, udrugama. Isto se odnosi na gradska komunalna poduzeća.

Kako biste potaknuli otvaranje novih radnih mjesta?

Gospodarsko-poduzetnički subjekti investiraju tamo gdje su im najpovoljniji uvjeti za otvaranje proizvodnih pogona, turističkih i uslužnih djelatnosti. Investitorima Osijek mora postati privlačno mjesto za ulaganja i investicije koje otvaraju radna mjesta. I zato će Grad Osijek znatno smanjiti prirez, komunalni doprinos, naknade, spomeničku rentu, cijenu zemljišta u uređenim gospodarsko-poslovnim zonama i građevinskim parcelama izvan njih koje su u vlasništvu Grada. U paket mjera za zapošljavanje svakako ulaze i potpore za svako novootvoreno radno mjesto, kao i sufinanciranje kamate na investicijske kredite.

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Hoćete li istraživati koliko se građana uistinu iselilo iz Osijeka i kako zaustaviti taj trend ?

Žao mi je svakog čovjeka kojeg smo izgubili. Nitko ne odlazi odavde, a da mu “voda nije došla do grla”, i da ima drugo rješenje. Previše je prijatelja i poznanika, mojih sugrađana moralo napustiti Osijek i svoj zavičaj u potrazi za poslom i boljim životom.

To želim zaustaviti. Nemam namjeru biti inspektor Clouseau i istraživati broj svojih iseljenih sugrađana, tim više jer aktualna vlast to skriva kao zmija noge. Želim stvoriti uvjete koji će ih vratiti u svoj dom i zavičaj – siguran posao, dobru plaću, najbolje obrazovanje za djecu i njihovu budućnost, dostojnu starost našim roditeljima, bakama i djedovima, vratiti optimizam, sigurnost, opuštenost i osmijeh na lica naših sugrađana.

Kandidat HDZ-a obećava čak 35.000 kuna naknade za treće novorođeno dijete u obitelji. Kako biste vi na to odgovorili, koje su vaše mjere za demografski oporavak Osijeka?

Ponosan sam na svoje dvoje željene djece, sada već odrasle ljude za koje nisam dobio niti sam očekivao bilo kakvu naknadu. Naknade za novorođenčad svakako ćemo povećati, ali siguran sam da u ovo predizborno obećanje kandidata HDZ-a ne vjeruje ni jedan naš sugrađanin jer je ono naprosto nemoguće. Za demografski oporavak nužno je pokrenuti gospodarstvo, osigurati radna mjesta i dobre uvjete rada, izgradnju stanova za mlade obitelji i posebne kategorije deficitarnih zanimanja potrebitih osječkom gospodarstvu, zdravstvu, kulturi i športu, izgradnju i dogradnju dječjih vrtića i jaslica, njihovo opremanje i uvođenja suvremenih odgojno-obrazovnih programa uključujući Waldorf i Montessori.

Našim roditeljima mora se osigurati dostojanstvenu starost, želim u Osijeku novi, suvremen dom za starije i nemoćne, prostor za poludnevne i dnevne boravke za starije i nemoćne, hospicij i palijativnu skrb za teške i kronične bolesnike. Samo takvim sustavnim pristupom učinit ćemo Osijek privlačnim svim generacijama, zadržati mlade i održati obitelji na okupu.

A kako biste riješili problem komaraca ?

Problem uništavanja komaraca isključivo je financijske prirode jer su struka i znanost poodavno riješile problem efikasnog i trajnog uništavanja komaraca u čemu je izuzetno veliki doprinos mojih sjajnih kolega na osječkom Sveučilištu, Odjelu za biologiju i županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Dakako, potrebno je osigurati dostatna financijska sredstva za provedbu kvalitetnog programa uništavanja i kontrole komaraca što na godišnjoj razini za Osijek iznosi 8 do 10 milijuna kuna, a za cijelu Osječko-baranjsku županiju 35 milijuna kuna. Komarci su javnozdravstveni, ali isto tako ozbiljan gospodarski problem i zapreka razvoju turizma. Još 2005. godine od Hrvatskog sabora tražio sam da u državnom proračunu osigura 35 milijuna kuna za tretman komaraca u Osječko-baranjskoj županiji, što je tadašnja HDZ-ova saborska većina odbila. Da bi ovaj problem bio trajno riješen, proračun Grada Osijeka osigurat će 8 do 10 milijuna kuna godišnje za larvicidno i adulticidno kontinuirano tretiranje komaraca, a istovremeno kroz cjeloviti projekt uništavanja i kontrole komaraca za područje slavonsko-baranjske regije zatražiti financijska sredstva iz fondova Europske unije i s državne razine.

>>>VIDEO: Sučeljavanje kandidata za grad Osijek

Komentara 1

DU
Deleted user
12:25 11.05.2021.

Pa zbog vas su mladi i otišli, sada bi ste vi njih kao vraćali! Vi ste uzrok svih problema!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije