Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CEH 25.000 kuna

Gradonačelnik kažnjen jer je piće kupovao od sina

Nemec
Foto: Dragutin Santosi/PIXSELL
12.06.2015.
u 19:00

Jedna je to od najstrožih sankcija Povjerenstva za sukob interesa

– Pa kako!? Tražio sam samo mišljenje... – u čudu je ostao Josip Nemec, HDZ-ov gradonačelnik Orahovice, kad smo mu jučer prenijeli vijest da mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa "odrapilo" 25.000 kuna kazne, što je jedna od strožih dosad izrečenih sankcija dužnosnicima.

Tvrtku darovao 2011.

Orahovački je gradonačelnik dobio po prstima jer je tvrtka Nemec, koju je 2011. darovao sinu, poslovala s Gradom. Trajalo je to i prije darovnice, sve od 2007., a gradonačelnik je tek u prosincu prošle godine zatražio mišljenje Povjerenstva o tome je li ili nije u sukobu interesa.

– Na jednom savjetovanju o sukobu interesa u Virovitici čuo sam da bih trebao zatražiti tumačenje pa sam to i učinio. Nisam još dobio odgovor, a ovo da su me kaznili, to mi je prvi glas – kaže. Povjerenstvo će, osim što je izreklo novčanu kaznu, predmet dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu koje će utvrditi jesu li poslovi između tvrtke Nemec i Grada ništetni.

Josip Nemec je nakon Domovinskog rata otvorio veleprodaju alkoholnih i bezalkoholnih pića. Kad je 2005. izabran za gradonačelnika, izašao je iz tvrtke, a 2011. darovao ju je sinu. Tvrdi da je to jedina veleprodaja pića u tom kraju, koja daje i mogućnost povrata nepotrošene robe, pa je poslovanje s Gradom, smatra, neizbježno.

Sam se prijavio

– Nema drugog tko bi Grad opskrbljivao pićem, a na natječaj se, osim te tvrtke, nije nitko javio. Radilo se o manjim količinama robe – objašnjava.

Roba se naručivala usmeno i narudžbenicom. Prve godine Grad je tvrtki platio 40.019 kuna, rekordan iznos od 67.078 isplaćen je 2012., a lani 47.381 kunu. U osam godina isplaćeno je ukupno 380.000 kuna.

– Gradonačelnik nas je trebao obavijestiti o svakom eventualnom stupanju u poslovni odnos s tvrtkom u kojoj član obitelji ima više od 0,5 posto udjela – objašnjavaju u Povjerenstvu. Kao otegotna okolnost uzeto mu je to što posao gradonačelnika obavlja u trećem mandatu, i to profesionalno, a olakotna je to što je postupak pokrenut na njegov zahtjev.

>> Siniša Varga tužio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Upravnom sudu

>> Prekršili su zakon, ali ih je od sankcija spasio gubitak vlasti na izborima

Komentara 24

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:01 12.06.2015.

je li i ovo predizborna namjestaljka Sdpa?

Avatar mirica19
mirica19
13:26 13.06.2015.

Milanovićeva bahatost seže jako daleko... Jadno.

Avatar aj_ća
aj_ća
20:39 12.06.2015.

milanovica nisu kaznjavali zbog poslovanja brat/zena ko sve ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije