Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Gotovo četvrt milijuna ljudi sa zapadnog Balkana lani se legalno doselilo u EU

U Europskoj uniji 2018. godine ukupno je izdano 2,67 milijuna boravišnih dozvola za prvi dolazak iz skoro svih zemalja svijeta
15. kolovoza 2019. u 12:36 6 komentara 884 prikaza
Radnici u Berlinu
Foto: Reuters/PIXSELL

U Europsku uniju se prošle godine legalno doselilo 228 tisuća građana zemalja zapadnog Balkana - Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova - podaci su Eurostata koje u četvrtak prenosi podgorički dnevnik Vijesti.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

Iz Albanije se 2018. godine u EU iselilo 62 tisuće građana što je 2,2 posto ukupne populacije te zemlje, zatim slijede Sjeverna Makedonija sa 2,1 posto ukupnog stanovništva te države (24,3 tisuće), a s Kosova je otišlo dva posto građana (34,5 tisuća). BiH je lani napustilo 1,5 posto stanovnika (53,5 tisuća), Srbiju 1,3 posto (51 tisuća) i Crnu Goru 0,5 posto (3 tisuće).

Prema podacima Eurostata stanovnici zemalja zapadnog Balkana najradije idu u Njemačku. U tu državu se prošle godine iselilo čak 19 tisuća Kosovara, po 16 tisuća stanovnika BiH i Srbije, 11,5 tisuća građana Sjeverne Makedonije te 1,5 tisuća iz Crne Gore.

Građani Albanije najčešće su išli u Italiju, njih 23 tisuće.

U Europskoj uniji 2018. godine ukupno je izdano 2,67 milijuna boravišnih dozvola za prvi dolazak iz skoro svih zemalja svijeta. Najviše useljenih je u Njemačkoj, 543 tisuće, zatim u Ujedinjenom Kraljevstvu, 450 tisuća, Francuskoj, 264 tisuće, Španjolskoj, 259 tisuća, Italiji, 238 tisuća, te Švedskoj - 124 tisuće.

Što se to događa?
Severina odgovorila Igoru, a prozvala je i njegove roditelje Olju i Dragana
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Markos:

  opaaa...Pa jer ne izseljavaju samo iz Hrvatske? pa kako sada to...ahaa da Evropa konaćno otvorila vrata i za Zapadni Balkan pa vidi jih, kao roj skakavaca eksodus biblijskih razmjera. ...ali čudi zašto trće u tu pokvarenu Evropu a ne u majćicu Rusiju?!?

 • TEUTA:

  Bolje ovako. Inace nikada nece postati dio Europe.

 • Avatar @proma-trač
  @proma-trač:

  Mislite 250 tisuća?