Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Gotovo 15 posto neisplatitelja plaća dobilo potpore za ožujak

Rijeka: Ugostitelji počeli s radom
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
10.06.2020.
u 15:20

Na toj listi se nalazi ukupno 1.237 poslodavaca, od kojih je 1.185 pravnih osoba, a ostalo su fizičke osobe, to jest obrtnici, a nisu isplatili plaće za ukupno 2.310 radnika

Gotovo 15 posto neisplatitelja plaća s najnovije liste Porezne uprave, odnosno 147 poslodavaca, dobilo je potporu za očuvanje radnih mjesta za ožujak iako je uvjet nepostojanje duga, ističe se u Finfino analizi objavljenoj u srijedu.

Naime, kako se navodi u analizi autorice Josipe Madarić, Porezna uprava je 27. svibnja objavila najnoviji popis poslodavaca koji tri mjeseca uzastopno nisu isplatili plaće svojim radnicima. Na toj listi se nalazi ukupno 1.237 poslodavaca, od kojih je 1.185 pravnih osoba, a ostalo su fizičke osobe, to jest obrtnici, a nisu isplatili plaće za ukupno 2.310 radnika.

Podaci o neisplati plaća temelje se na dostavljenim JOPPD obrascima u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaća za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine. Kriteriji za ulazak na listu su neisplata plaće tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca neisplate u vremenskom razdoblju od šest mjeseci. Dodatno, napominje se kako popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno. Na popisu nisu ni porezni obveznici koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće te se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću.

Od 1.185 poslodavaca koji su pravne osobe i koji nisu isplatili plaće za 2.193 radnika, najviše ih je iz djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, 138, uz 243 neisplaćene plaće, slijedi trgovina na veliko, sa 121 poslodavcem koji nisu isplatili 177 plaća, a slijedi sektor gradnje zgrada, u kojem 100 poslodavaca nije isplatilo 200 plaća.

Kako se napominje u analizi, s obzirom da se na listi nalaze pravne osobe koje uzastopno nisu isplaćivale plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine, radi se o poslodavcima koji su bili u problemima s isplatom plaća barem dva mjeseca prije odluke o mjerama ograničenja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja, donešene u kontekstu pandemije koronavirusa.

Tako je 147 pravnih osoba s liste neisplatitelja plaća dobilo potporu za očuvanje radnih mjesta za ožujak, što u prijevodu znači da je gotovo 15 posto najnovije liste neisplatitelja plaća dobilo je potporu.

Ti poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 550 radnika za promatrano razdoblje te su primili potpore od 1,77 milijuna kuna za ožujak. Od 147 subjekata koji su primatelji potpore njih 34 su ušli na listu u 2020. godini, odnosno nisu se nalazili na popisu neisplatitelja plaća za prošlu godinu, dok se preostalih 113 poslodavaca nalazilo i na prethodno objavljenoj listi neisplatitelja plaća.

"To znači da 76,9 posto primatelja potpora za ožujak, a koji su ujedno i neisplatitelji plaća, imaju problema s isplatom plaće za razdoblje od barem pola godine, prije uvođenja mjera ograničenog poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19", stoji u analizi.

Rast udjela pravnih osoba s neisplaćenom plaćom za jednog radnika

Prvu listu neisplatitelja plaća Porezna uprava objavila je 15. srpnja 2014. godine, a na njoj se nalazilo 5.619 pravnih osoba koji nisu isplatili plaće za 19.449 radnika tijekom prvog kvartala te godine.

Od prve objavljene liste do najnovije iz 2020. godine uočava se rast poslodavaca koji nisu isplatili plaću za samo jednog radnika za promatrano vremensko razdoblje, pa je tako na najnovijoj listi njihov udio 80,8 posto,  kaže se u analizi. 

No, iako je uočljiv rast u udjelu pravnih osoba s neisplaćenom plaćom za jednog radnika, vidi se značajno smanjenje broja subjekata na listi, pa je najnovija lista za gotovo pet puta manja nego prva objavljena.

S druge pak strane, udio poslodavaca koji nisu isplatili plaće za barem pet radnika za promatrano razdoblje se također značajnije promijenio, pa je na prvoj listi iz 2014. godine udio takvih poslodavaca bio 16,5 posto, dok na zadnjoj listi oni čine nešto manje od četiri posto.

Nakon gotovo šest godina od objavljivanja prve liste neisplatitelja plaća ovakav trend ukazuje da objava liste ispunjava svoj cilj - poticanje poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima, ocjenjuje se. Ističe se da se na listi značajno smanjio udio većih poslodavaca, koji predstavljaju najosjetljiviji dio subjekata s aspekta objave na ovom popisu, s obzirom na reputacijske, poslovne i ostale rizike.

Može se pretpostaviti da se u slučaju poslodavaca koji nisu isplatili plaću za jednog radnika, često radi o samim vlasnicima koji sebi nisu isplatili plaću te su se stoga našli na listi neisplatitelja, zaključuje se u analizi.

Ključne riječi

Komentara 1

IN
inot
16:40 10.06.2020.

Objavili ste korisnike potpore ,objavite javno i neisplatitelje potpora,di je problem!?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije