Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Goran Granić otkriva što je fokus hrvatske energetske strategije

Pojavit će se i problem skladištenja energije, baterije, koji je vezan uz značajnije učešće obnovljivih izvora, upozorava Goran Granić
04. ožujka 2019. u 15:39 16 komentara 1580 prikaza
Zagreb: Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije", panel Politički sustav
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Razvijeni svijet sve više ulaže u energetski razvoj i obnovljive izvore energije uz ciljanje smanjenja emisije CO2. Gdje se u tomu svemu nalazi Hrvatska? Analizu hrvatske energetike na Večernjakovoj konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo", dao je dr. sc. Goran Granić, ravnatelj  Energetskog instituta Hrvoje Požar.

HRVATSKA KAKVU TREBAMO VIDEO Skoko: Sportski uspjeh je pomogao jačanju hrvatskog nacionalnog ponosa

- Najznačajniji događaj u zadnje dvije godine izdvojio bih početak rada na novoj strategiji energetskog razvoja, za koju smatram da je temeljni i presudni dokument za budućnost energetskog sektora. Nitko neće biti isključen iz procesa upravljanja energijom i na svakoga će se odnositi i na građane i na gospodarske subjekte - ocjenjuje Granić. 

On ističe da su u fokusu energetskog razvoja do 2050. godine povećanje energetske učinkovitosti, posebice energetska obnova zgrada, obnovljivi izvori energije (najviše sunce i vjetar), kružna bioekonomija i energetska infrastruktura za elektromobilnost. 

No, Granić upozorava da sadašnja dostignuća tehnologije ne omogućavaju ispunjenje ciljeva energetskog razvoja bez emisija CO2 pa se u strategiju razvoja ugrađuju i očekivanja tehnološkog razvoja.

HRVATSKA KAKVU TREBAMO 'Plaća mora biti barem 7.500 kuna'

- To je vrlo važno jer najznačajniji dio se tek treba dogoditi. Bez tehnoloških rješenja tranzicija će biti usporenija i skuplja. Pojavit će se i problem skladištenja energije, baterije, koji je vezan uz značajnije učešće obnovljivih izvora. Pravni okvir u energetici treba biti jednoznačan, jednostavno provediv, s institucijama koje funkcioniraju - zaključuje Granić. 

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • Avatar Melankolija
  Melankolija:

  Koliko ima ovih Granica? Svi kao nesto, a na kraju nista? Opet drzavna uglavinja.

 • dr Luigi:

  Nisam primjetio nikakvu korist za Hrvatsku državu od njegova rada.

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, sastav: Ova mala kojoj ne znam ime, a veli da je LNG terminal na Krku, san snova, Davor Škrlec, - čovječja ribica, kojoj je dosta EU parlamenta, pa će ga sada mijenjati Mirela Holy, koja je ponovo ponosna SDP-ovka, ... prikaži još! jer ide na mjesto Škrleca, koji će predavati na faksu. Dobrović, čovjek sa dobrim idejama, ali propali ministar i prodana duša, za saborski mandat. I na kraju - Goran Granić, brat Mate kamilice, bivšeg sveprisutnog i samozatajnog ministra Vanjskih poslova, stvarno, uz naratora i voditelja Mislava Šimatovića sa dva člana iz upravnog odbora HEP-a i Ine, stvarno su energetsko-ekološka budućnost Hrvatske. Pa ti ljudi su tu od stoljeća sedmog, a ništa osim branja plaćica nisu napravili. Kako mogu sedamdesetogodišnjaci sanjati o energetskoj budućnosti Hrvatske, - kad su zatrli sve firme koje su bilo što radile u tom smjeru. Institut Hrvoje Požar. He he moš misliti. Meni šef Goran sliči na direktora instuta Hrvoje Poplava. Ja sam ja, Jeremija, služio sam stari kadar, -artiljerija. Ovo bi mogla biti himna energetske budućnosti Hrvatske.