Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje o pritiscima na novinare i novinarke

GONG: 'Nedodirljive' osobe i teme u medijima su predstavnici kompanija, oglašivači, političari i članovi Vlade

Zagreb: Vijećnik Gonga Dario Čepo predstavio publikaciju o korupciji
Patrik Macek/PIXSELL
15.12.2021.
u 12:52

A kako je istraživanje pokazalo, gotovo polovica ispitanih potvrdila je kako im je u posljednje dvije godine zabranjivano baviti se određenim temama, i to najčešće zbog oglašivača, ali i tijekom trajanja predizbornih kampanja.

“Nedodirljive” osobe i teme u medijima su predstavnici kompanija, oglašivači, političari i članovi Vlade - zaključak je to istraživanja "Tko sve pritišće novinare i novinarke: od političara do oglašivača" kojeg je za GONG pripremila i provela nagrađivana novinarka i urednica Đurđica Klancir

- Premda vladajući često tvrde kako u hrvatskom medijskom prostoru nema cenzure, više od dvije trećine ispitanih novinarki i novinara odgovorilo je potvrdno na pitanje jesu li u posljednje dvije godine bili izloženi pritiscima zbog novinarskih radova koje su objavili. Jednako tako, dvije trećine ispitanika potvrdilo je da su u posljednje dvije godine svjedočili i pritiscima na redakcije u kojima rade, i to od strane moćnika, vlasnika medija, ali i odjela marketinga medija u kojem rade - priopćili su iz GONG-a, vezano uz provedeno istraživanje. 

- Nema demokracije bez slobodnih medija koji su snažno jamstvo protiv zloupotrebe moći. Zbog važnosti slobodnog novinarstva bez kojeg nema demokracije, GONG je kao europski "democracy watchdog" proveo preliminarno istraživanje. Konkretni mehanizmi pritisaka na novinarke do sada u Hrvatskoj nisu bili analizirani, stoga je GONG odlučio istražiti kako modeli cenzure i autocenzure utječu na naš medijski okoliš i oblikuju redakcije. Prvotno smo kontaktirali 30 iskusnih novinarki i novinara, urednika i urednica iz različitih medija na nacionalnoj razini, s javne televizije, najutjecajnijih privatnih televizijskih kuća, iz tiskanih medija i s internetskih portala. Od 30 osoba kojima smo se obratili za sudjelovanje u istraživanju, njih 23 se odazvalo našem pozivu - pojasnila je izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokemt. 

A kako je istraživanje pokazalo, gotovo polovica ispitanih potvrdila je kako im je u posljednje dvije godine zabranjivano baviti se određenim temama, i to najčešće zbog oglašivača, ali i tijekom trajanja predizbornih kampanja. Među "nedodirljivima" su, uz velike oglašivače, često i članovi vladajuće stranke, ministri, premijer, ali i političari opozicije. 

- Novinarske priče najčešće se zaustavljaju zbog oglašivača, no tek je manji broj ispitanih imao iskustva s pokušajima da se utječe na njihov rad tijekom pripreme i istraživanja teme. Najčešće takve sugestije dolaze od uredništva ili vlasnika medija, ali i pojedini političari, kao i PR-ovci, daju si za pravo sugerirati smjer priče, stoji u jednom od odgovora u istraživanju. Primjerice, jedan od novinara je naveo da se nije smjelo "pisati o pojedinim trgovačkim lancima, jer je riječ o velikim oglašivačima", ali su od njega "tražili da napišem tekst o tvrtkama vezanim uz (sada pokojnog) zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, no tekst nikada nije objavljen, iako su rekli da je dobar i da će biti objavljen" - naveli su iz GONG-a. 

Istraživanje je pokazalo, kako je posvjedočila jedna ispitanica, da se novinarima zabranilo i praćenje širenja COVID-19 zaraze u jednom gradu u proljeće 2020., odakle se epidemija proširila diljem cijele županije. Drugi je iskusio "zabranu poziva nekih gostiju". Jedan je novinar iznio i osobni slučaj kada je "skinut" s praćenja jedne poznate hrvatske kompanije jer se njihovoj PR službi nisu sviđali njegovi tekstovi. 

- Sve češće se od novinara traži pisanje tekstova po narudžbama urednika i uz unaprijed dane teze, često netočne. Od nas se traži i pisanje PR i "native" tekstova, kako ekonomskih, tako i političkih, često u prikrivenom obliku. Odbijanje pisanja teksta na traženi način može značiti (često i znači) i otkaz, a gotovo sigurno znači degradaciju - posvjedočio je u istraživanju jedan novinar, dok je drugi kolega ustvrdio da "svjedoči cenzuri, pritiscima, selektivnom izvještavanju, zastrašivanju i padu svih profesionalnih standarda unutar informativnog programa jedne nacionalne televizije."

- Rezultati ovog pilot istraživanja pokazuju da u hrvatskom medijskom prostoru postoji cenzura te da su sve prisutniji mehanizmi unutar redakcijske cenzure pa možemo zaključiti da ovu problematiku treba i dalje istraživati, ali i ustrajati na otklanjanju svih oblika cenzure i pritisaka na novinarke i medije. Neophodno je za demokraciju da novinari i novinarke zadrže svoju funkciju čuvarica demokracije, istraživača društvenih opasnosti, kritičarki moćnih i utjecajnih. Izuzetno je opasna situacija u društvu kada se novinarima i novinarkama oduzima prilika da rade svoj posao - istražuju, analiziraju i razotkrivaju nepravde - poručili su na kraju iz GONG-a. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Bluffer
Bluffer
14:05 15.12.2021.

Sto u prevodu znsci da je parazitska sekta zvana gong u potpunosti imuna i nevina,kako vam se zove onaj cistunac koji je danas clan jeden partije?🙉🙉🙊

PP
plavac plavi
13:22 15.12.2021.

Paraziti iz GONG-a govore o nekome, o drugima da su nedodirljivi!! Hahahahaaaaaaaa!!

AL
algyx
11:32 16.12.2021.

Realno to se sve već zna. Zato se danas niti ne vjeruje ''mainstream'' medijima, vladi, pa niti GONG-u ;) Danas informacije možeš jedino naći kod neovisnih blogera/vlogera i sl. ljudi koji za promjenu mao i istraže priću i ne pišu tekstove po narudžbi vladajućijh ili PR-ovca neke kompanije. Zaključak: Prestanite čitat novine i pratit oligarhijske ogranke propagande!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije