Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djela mu obišla svijet

Godinu dana radio je u struci, a onda je shvatio što je njegov poziv

Amfore radi i za vinariju s Pelješca, koja u njih stavlja svoje vino te ih uranja more, u čijim dubinama ono leži i 700 dana
Foto: Privatni album
25.09.2019.
u 10:55

– Glinu kopamo sami na metar dubine. Za izradu oblika potrebno je oko sat vremena, ali tu su sušenje, farbanje..., pa cijeli proces traje puno duže – govori Valent čije su glinene rukotvorine obišle svijet

Nakon godina rada u struci, Valentino Valent, inženjer telekomunikacija iz Petrinje, shvatio je da je njegov poziv – glina. Prije deset godina otvorio je obrt pa sada s članovima obitelji od ovog materijala, po kojem je petrinjski kraj poznat, ručno izrađuje razno posuđe, suvenire, ali i amfore.

– Upravo su one naš najtraženiji proizvod. Radimo ih u stotinama oblika i raznim veličinama, a najčešće izrađujemo različite replike za muzeje ili restorane. Česte su i razne varijante koje služe kao suveniri – govori V. Valent čije amfore dosežu visinu i do 1,30 metara. Osim toga, surađuje s vinarijom Edivo s Pelješca, koja svoje vino baš u njihovim amforama uranja u more, u čijim dubinama ono leži i 700 dana. Osim ovih antičkih posuda karakterističnih za područje Mediterana, često izrađuje i razno posuđe za restorane.

Trend se mijenja. Klasično, tvornički izrađeno, jednolično posuđe polako silazi s trona. Vlasnici restorana žele se izdvojiti iz mase, biti prepoznatljivi i jedinstveni, a s time “ruku pod ruku” dolazi i isto takvo posuđe – objašnjava. Za ugostitelje iz cijele zemlje zato izrađuje različite palete posuđa po narudžbi s jedinstvenim logom, bojom glazure, oblikom... Svaki je njegov proizvod, dodaje, izrađen ručno i s puno pažnje.

– Glinu kopamo sami na metar dubine. Za izradu oblika potrebno je oko sat vremena, ali tu su sušenje, farbanje..., pa cijeli proces traje puno duže – govori Valent čije su glinene rukotvorine obišle svijet.

– Turisti na proputovanju kroz ovaj kraj sa sobom kući često ponesu moj suvenir, a imamo i narudžbe iz Slovenije, Italije – objašnjava. Ipak, priznaje, ne reklamira se previše jer, govori, posla ima, a zbog kvantitete ne želi gubiti na kvaliteti.

– Dok moja obitelj može živjeti od lončarstva, nama je dovoljno. To je ono što volimo i što nas usrećuje. Više nam ne treba – zaključuje V. Valent.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije