Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojni savez

Glavni tajnik: NATO saveznici složni da će Ukrajina postati članica

Jens Stoltenberg u Kijevu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.04.2023.
u 09:41

Njemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je brzu odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u, zapadnom vojnom savezu koji podržava Ukrajinu tijekom cijelog rata s Rusijom, a države članice je opskrbljuju oružjem.

Svi saveznici NATO-a složili su se da će Ukrajina postati članica, rekao je glavni tajnik NATO -a Jens Stoltenberg. Govoreći uoči sastanka kontaktne grupe za obranu Ukrajine u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, također je rekao novinarima da, kada rat u Ukrajini završi, Kijev mora imati mogućnost odvraćanja da se spriječe novi napadi, javlja Sky News.

Podsjetimo, nakon prvog posjeta šefa NATO-a Jensa Stoltenberga Ukrajini od početka ruske invazije prije 14 mjeseci, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvan je na summit NATO-a u Vilniusu u srpnju. Stoltenberg je rekao da će kandidatura Ukrajine za članstvo u NATO-u i čvrsta sigurnosna jamstva za zemlju biti visoko na dnevnom redu summita.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je brzu odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u, zapadnom vojnom savezu koji podržava Ukrajinu tijekom cijelog rata s Rusijom, a države članice opskrbljuju je oružjem.

Kijev želi da mu Sjevernoatlantski vojni savez ponudi članstvo.

"Vrata su otvorena, ali sada nije vrijeme za odluku", rekao je Pistorius u četvrtak kasno navečer u programu ZDF-a, dodajući da je Ukrajina svjesna situacije u kojoj se odlučuje.

Pistorius je rekao da se odluka o pridruživanju Ukrajine savezu ne može donijeti samo iz solidarnosti već "hladne glave i vrućeg srca. Ne obrnuto".

O mogućem članstvu Ukrajine u NATO-u ili Europskoj uniji neće se raspravljati u petak, na četvrtom sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, u američkoj zračnoj bazi Ramstein u južnoj Njemačkoj, dodao je ministar.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Bobiii
Bobiii
10:18 21.04.2023.

Ameri stvaraju kaos po cijelom svijetu,a NATO je njihova vojska.

DU
Deleted user
13:41 21.04.2023.

A baš su ovi NATO navalili "širenjem"...koje će, očito, morati jednom naletjeti na tvrdo. "Zapadu" očito nije ni do mira, ali ni do ikakovog prekida neprijateljstava u Ukrajini. Kao što nije bilo ni već od 2009. i 2013. Samo daju razloga više kako Rusija ne bi stala.

DU
Deleted user
13:05 21.04.2023.

Dakle Ukrajinici če ginuti do posljednjeg imaju fore do jeseni onda su gotovi to čak priznaju i američki generali ako zelenski ne uspije gotov je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije