Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'preuzimanje' abortusa

Ginekolozi: Nećemo više raditi tuđi posao

lepušić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
12.12.2014.
u 14:53

Dogovor o preuzimanju pacijentica iz Svetog Duha ginekolozi KBC-a “Sestre milosrdnice” poštovat će samo mjesec dana

Ginekolozi KBC-a “Sestre milosrdnice” pobunili su se, sročili pismo i odbili preuzimati pacijentice za abortus iz Kliničke bolnice “Sveti Duh” s kojom su potpisali takav sporazum.

Upravo je taj sporazum bio rezultat rješenja Ministarstva zdravlja koje je svim bolnicama gdje nije moguće obaviti pobačaj, pa tako i “Svetom Duhu”, poslalo uputu kako su dužni omogućiti ženama da realiziraju svoje pravo na prekid trudnoće suradnjom s drugim ustanovama.

Ad hoc mjera, a ne rješenje

Međutim, bila je to izgleda ad hoc mjera koja na ovom zagrebačkom primjeru pada u vodu jer će liječnici iz Vinogradske poštovati sporazum u trajanju od mjesec dana, no nakon toga pacijentice sa “Svetog Duha” tamo ipak neće primati na abortus. Jedan od tih ginekologa je i dr. Dubravko Lepušić, koji nam je potvrdio informaciju o ovakvoj reakciji svojih kolega iz Vinogradske koji su suglasni, kako kaže, da neće raditi tuđi posao. U tome se slažu, objasnio je, i oni koji u Vinogradskoj imaju priziv savjesti kao i ginekolozi koji se nisu pozvali na to pravo.

– Priziv savjesti ne može biti selektivan pa, ako netko ima priziv savjesti za abortus, onda ne može raditi ni amniocentezu ni asistirati u pomognutoj oplodnji, što su postupci koji se rade u bolnici “Sveti Duh”. Kada prestanu i to raditi zbog priziva savjesti, onda se može preuzeti njihov posao jer je ovakav priziv savjesti samo za abortus nepošten – poručio je dr. Lepušić.

Podsjetimo, ginekolozi Kliničke bolnice “Sveti Duh” ne rade abortuse od proljeća, odnosno pozvali su se na priziv savjesti.

– Klinička bolnica “Sveti Duh” ima izvanredno dobru suradnju s KBC-om “Sestre milosrdnice” u svim područjima djelatnosti. KB “Sveti Duh” poštuje sve zakone i odgovorno obavlja svoju ulogu. I danas i sutra i zauvijek radit ćemo odgovorno svoj posao štiteći pri tome interese svih pacijenata – kaže ravnatelj dr. Mladen Bušić.

Na potezu je Ministarstvo

Očekivati je reakciju Ministarstva zdravlja na ovakvu situaciju i njezino funkcionalno te konačno rješenje. Prema aktivnom sporazumu, treba istaknuti kako u ovom trenutku pacijentice bolnice “Sveti Duh” imaju pravo i bit će pregledane te upućene na zahvat u KBC “Sestre milosrdnice”.

>>'Još su žive žene koje su same napravile pobačaj vješalicama, ne želimo da se to ikad ponovi'

>>'Dvoboj' dvojice uglednih ginekologa: Za i protiv abortusa!

Komentara 274

Avatar abakus
abakus
15:11 12.12.2014.

Počelo je počelo... Pa jasno je da nikome od onih koji rade pobačaje nije lako pogledati u oči liječnika koji se jasno izjasnio da pobačaj smatra ubojstvom djeteta i time neizravno poručio onima koji ga rade da su ni više ni manje nego - ubojice. Samo naprijed, imate pravo na priziv savjesti, liječnici, i pozivam vas da ga bez oklijevanja koristite i da ostanete vjerni Hipokratovoj zakletvi koja vam nalaže da štitite život od samog njegovog začeća i ne pomažete ženi u ubijanju djeteta koje nosi. A Lepušiću poručujem da može slobodno lupetati i dalje kao što i inače čini (treba samo pogledati njegovu argumentaciju spolnog odgoja, čovjek ne zna bi li se počeo previjati od smijeha ili bi se naljutio nad činjenicom da se čovjek koji lupa takve gluposti naziva doktorom), ali sada je jasno kao dan što je, a liječnici imaju pravo na priziv savjesti točno onako kako sami ocijene da ga žele koristiti i neće im on govoriti na što se imaju pravo pozvati pri tom, a na što ne. Pa nismo više u diktaturi, zaboga, Lepušiću...!

Avatar MK
MK
14:58 12.12.2014.

Abortus nije "lijecenje" nego "ubijanje"!

Avatar MK
MK
14:55 12.12.2014.

Ubijanje nije "posao" nego "zlocin"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije