Naslovnica Vijesti Hrvatska

General Dragutin Repinc novi je zapovjednik Kopnene vojske

Repinc je na tom mjestu zamijenio generala Mladena Kruljca, koji je u nedjelju razriješen s te dužnosti
11. srpnja 2011. u 19:32 78 komentara 127 prikaza
dragutin repinc
Foto: Hrvatski vojnik

Predsjednik Ivo Josipović imenovao je generala-bojnika Dragutina Repinca zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske. 

Iz Ureda predsjednika ističu da je predsjednik Josipović odluku donio na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH generala-pukovnika Drage Lovrića i uz suglasnost ministra obrane dr. Davora Božinovića. Imenovanje je danas stupilo na snagu.

Repinc je na tom mjestu zamijenio generala Mladena Kruljca, koji je jučer razriješen s te dužnosti, također odlukom predsjednika. Kruljac se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku gdje je u subotu odgovarao na upite uskočkih istražitelja o optužbama za malverzacije MORH-ovim zemljištem.

General-bojnik Dragutin Repinc završio je Vojnu akademiju kopnene vojske, Zapovjednu stožernu školu u Hrvatskoj vojsci te Zapovjednu stožernu školu kopnene vojske u SAD-u. Završio je i više različitih tečajeva u RH i inozemstvu. Obnašao je različite dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a najznačajnije među njima su: savjetnik za operativno i ratno planiranje u Operativnoj zoni Zagreb, zapovjednik Časničke škole, načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske i načelnik Uprave za planiranje u Glavnom stožeru Oružanih snaga, ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Bio je voditelj kolegija Operativno umijeće i neratne operacije u Ratnoj školi OSRH „Ban Josip Jelačić“ i vanjski suradnik i urednik područja Vojništvo za Hrvatsku opću enciklopediju. Odlikovan je s više odlikovanja, među kojima je i Red kneza Branimira i Red bana Jelačića. Od 2005. do 2007. bio je zapovjednik UN-ove misije u Indiji i Pakistanu te je bio najviše pozicionirani hrvatski časnik u UN misijama.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar GERO2
  GERO2:

  Ko garantira da i ovaj Repinc nije sa ili bez Afera.

 • luksa:

  @GERO2 Za ovoga garantiraju: 1.Predsjednik RH Josipović 2.Načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić 3.Ministar MORHa Davor Božinović Za Kuljca su garantirali: 1.Predsjednik RH Mesić 2.Načelnik Glavnog stožera OSRH Lucić 3.Ministar MORHa Vukelić

 • Hari:

  Konačno jedan vrlo vrijedan i obrazovan čovjek! Čestitke!