Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Ravnatelj policije za Obzor o razrješenju u slučajevima Hodak, Pukanić, Britt Lapthorne...

Gđa Hodak mi je rekla da vjeruje policiji

Autor
Ivanka Toma
20.02.2009.
u 20:32

S ravnateljem policije Vladimirom Faberom razgovarali smo o svim otvorenim slučajevima koji zanimaju javnost, te o nepovjerenju u policiju. Odgovorio je skepticima i iznio svoju viziju razvoja policije.

• Policija je razriješila ubojstvo Ivane Hodak, ali nitko ne vjeruje da je ubojica beskućnik Mladen Šlogar. Zabrinjava li Vas to?
– Nije točno da ne vjeruje nitko! Dobili smo više stotina čestitki za uspješno razrješenje toga kaznenog djela. Osobno mi je gđa Ljerka Mintas Hodak čestitala, zahvalila i rekla da vjeruje policiji.

• Kako onda protumačiti njezinu izjavu da sumnja kako je Šlogar ubojica?
– Pitanje je kako je vođen intervju s njom, što je i u kojem kontekstu izjavila, a što je preneseno i kako je to plasirano. Znam što je rekla meni. Mišljenje javnosti o tome kako radi policija, o čemu postoji više dostupnih istraživanja, velikim dijelom kreiraju mediji svojim prikazom policijskog rada.

Više puta sam pozivao medije da ne vode paralelne istrage, jer je to posao policije. Za mene nema nikakve dvojbe, ubojstvo Ivane Hodak je razriješeno, činjenični supstrat kojim je utvrđena osnovana sumnja u počinitelja kaznenog djela sadrži materijalne dokaze, personalne iskaze osumnjičenika i drugih osoba. Mozaik je potpuno složen – od motiva, načina i sredstva izvršenja.

To što pojedinci i neki novinari izražavaju skepsu govori da smo u pravu kad kažemo da treba jačati povjerenje građana u policiju. No, za taj proces je potrebna suradnja policije i medija. Mi ćemo ojačati odnose s javnošću, ali očekujemo pozitivne promjene i u medijima. Očekujem i isprike pojedinih novinara nakon završetka suđenja u slučaju Hodak.

• Mediji su doista svašta pisali o slučaju Ivane Hodak. No, mogu li samo novinari biti krivi za nepovjerenje u policiju? Zar nije državni vrh prvi rekao da je to mafijaški zločin i zbog toga smijenio dva ministra i tadašnjeg ravnatelja policije?
– Iz ovoga svi trebamo izvući pouku, a osnovna je da je policija u Hrvatskoj dovoljno profesionalna da može samostalno provoditi izvide svih kaznenih djela. Ne treba javno provoditi paralelne istrage.

• A što je sa slučajem ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića?
– Ono je razriješeno u odnosu na počinitelje i organizatora. Za dvojicom počinitelja, državljaninom Srbije i državljaninom BiH, raspisane su tjeralice, i u suradnji s policijama susjednih zemalja tragamo za njima. Bitno je naglasiti da smo u ovoj kriminalističkoj obradi proveli sve mjere i aktivnosti koje policija uopće može provesti na teritoriju Republike Hrvatske, i tim sam poslom izuzetno zadovoljan. Imajući u vidu da smo došli do počinitelja i organizatora djela, državljanina Srbije, u nastavku će kriminalistička obrada uvelike ovisiti o suradnji s policijama susjednih zemalja, prije svega policija Srbije, Crne Gore, a možda i policije BiH. U tom smislu provodimo intenzivnu suradnju, čak i na najvišoj, ministarskoj razini.

• Koliko je pouzdana ta suradnja? Nedavno ste u Rijeci zbog kriminala uhapsili pomoćnika ministra policije BiH.

– Činjenica je da je suradnja opterećena nedavnom prošlošću. Moj je dojam da je komunikacija sve bolja. Na razini šefova policije dogovorili smo sastanke i analizu svega učinjenoga jednom na mjesec. No, reći ću da doista dobro surađujemo tek kada liše slobode osobe koje su u bijegu, te kad policije susjednih zemalja provedu kriminalističke obrade u smjeru pronalaska naručitelja ubojstva.

• Znači li ovakvo naglašavanje potrebe suradnje s policijama Srbije i Crne Gore da se vjeruje kako je u pozadini ubojstva balkanska duhanska mafija?

– Bilo bi neozbiljno kad bih takvo što rekao. Ne mogu prejudicirati krivnju. Policija o nalogodavcu može govoriti tek kada dođe do materijalnih dokaza.

• Ali to vam je jedna od verzija?
– Imamo više verzija, ali o njima ne mogu javno govoriti.

• Koliko motiva za ubojstvo Pukanića istražujete?
– Ponovit ću ono što smo ministar Karamarko i ja rekli u vezi s ubojstvom Ivane Hodak, a to je da nijedna verzija nije isključena. Ništa nismo odbacili u vezi s ubojstvom Pukanića i Franića. Svakako da imamo svoju konstrukciju, ona je jasna već iz ove faze obrade kada su u pritvoru počinitelji i organizator ubojstva, ali o njoj ne mogu govoriti.

• Policiji ne vjeruju ni australski mediji, koji vas sustavno prozivaju zbog nerazjašnjavanja smrti Britt Lapthorne, a dva dubrovačka policajca optužuju za otmice djevojaka. O čemu se radi?
– Imamo dvije razine problema. Prva je da je nakon prijave nestanka australske državljanke Britt Lapthorne dubrovačka policija zakasnila s potragom i utvrđivanjem okolnosti nestanka. U prvih pet dana nije učinjeno ništa. Zato je po objektivnoj odgovornosti smijenjen načelnik PU dubrovačke. Tu priznajemo propust. Još nije utvrđen uzrok smrti Britt Lapthorne i u tom smislu slučaj još nije zaključen.

Druga razina se odnosi na emisiju na Chanelle 7. To je tipični primjer medijskog senzacionalizma, bez dokaza, utemeljenog na kontradiktornim iskazima dviju nepouzdanih navodnih svjedokinja. I to je sve što želim reći o tom slučaju.

• U redu, ali zašto su se fokusirale baš na tu dvojicu policajaca?
– Zato što su oni postupali prema njima.

• Zar bi iz dokolice tako teško optuživale policiju?
– Ulazimo u područje hipotetskih pitanja. Već sam rekao da se radi o medijskom senzacionalizmu, a činjenica je da su te dvije djevojke konzumirale previše alkohola, zbog čega su im iskazi kontradiktorni. Jedno su rekle u službenom razgovoru koji je policija obavila s njima posredstvom Interpola, a novinarima su rekle drugo.

• Je li slučaj Dubai, u sklopu kojega su pod optužbom da su primali mito uhićena četiri poreznika, za policiju gotov ili se tu još nešto radi?
– Sigurni smo u postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenici počinili kaznena djela. Policija će, sukladno odredbama ZKP-a, po zahtjevu Državnog odvjetništva i USKOK-a i dalje provoditi izvide ako to bude trebalo.

• Po novom Zakonu o kaznenom postupku policija će oko 95 posto svih slučajeva kriminala istraživati sama i s optužbama ići izravno na sud.
– Neće sama, nego s Državnim odvjetništvom. Suradnja s Državnim odvjetništvom pokazat će se kao najbitniji segment u primjeni novog ZKP-a.

• Istrage će biti obvezne u samo 3–5 posto slučajeva. U ostalima tužitelji mogu policiji prepustiti da sama provede izvide i pripremi slučaj za optuženje. Policija će ipak dobiti veliku moć.
– Ne spadam u red normativnih optimista. I po sadašnjim zakonima funkcionirali smo i imali dobre rezultate. Po njima je razriješeno ubojstvo Ivane Hodak, ubojstvo Pukanić i Franić, ubojstva Čupića i Mrvelja, slučaj Ritz, a tri su ubojstva spriječena u fazi pripreme, i to dva u Rijeci i jedno u Zagrebu. Naravno da pozdravljam donošenje novog ZKP-a, jer ćemo po njemu imati još bolje alate. Ne bih govorio o moći, već o boljim alatima, ali i o većoj odgovornosti koju time dobivamo.

• U kojoj je fazi tehnička oprema policije, budući da će se po novom ZKP-u svaki razgovor morati snimati (audio i video)?
– Do 1. srpnja policijske uprave bit će tehnički opremljene, a do tada će biti provedena i stručna usavršavanja.

• Je li raspisan javni natječaj za tu novu opremu, ili ćete je kupiti izravnom pogodbom?
– Ravnatelj sam policije i nisam zadužen za nabavu, za to postoje stručne službe MUP-a.

• U posljednjih osam godina policija je prošla razne faze, u kojima je bilo previše policajaca, pa premalo, do jačanja represije koja bi se mogla nazvati politika dugih cijevi. U kom smjeru Vi vodite policiju?
– Ravnateljstvo ima viziju razvoja policije i donijelo je ciljeve i smjernice za njezin rad. Radi toga smo formirali Odjel za unapređivanje rada i razvoj policije kojemu je od 1. veljače na čelu Darko Dundović. Kad govorim o razvoju policije, tu je na prvome mjestu promjena odnosa između proaktivnog i reaktivnog rada.

• Što to znači?
– Da je policija do sada pretežito djelovala tek kad se nešto dogodilo. Tada dolazi, obavlja očevid i tek onda donosi plan rada. To treba mijenjati, poput dva slučaja u Rijeci, u kojima smo pravodobno pribavili informaciju iz kriminalnog miljea i spriječili da se izvrši kazneno djelo. Želimo promijeniti odnos između prevencije i represije. Većina policijskog djelovanja imala je represivan karakter, a to su racije po kafićima, legitimiranja građana, blokade i slične akcije. Često se neselektivno nastupalo i policijska represija je zadirala u ljudska prava građana. Najmanje 95 posto građana želi miran život i ne čine kaznena djela ni prekršaje. Cilj je da se represija usmjeri prema preostalih 5 posto koji su skloni kriminalu.

• Kada ćete provesti te ideje?
– To već radimo, ali veliki sustavi ne mogu se promijeniti preko noći. Za izradu projekata poput kontaktne policijske službe, poticanja kriminalističke prevencije i komunalne prevencije potrebno je od šest mjeseci do godinu dana. Za ono što želimo, a to je transformacija policije u javni servis građana, potrebno je najmanje pet godina. To pokazuju iskustva tranzicijskih zemalja. Ono što smo zatekli, a o tome postoji nekoliko istraživanja, govori da je u proteklih 10-ak godina samo 25 posto građana imalo povjerenje u policiju, a naš cilj je da za pet godina stupanj povjerenja dosegne 70–75 posto. Najbolje policije dolaze do 75, a maksimalno 80 posto.



* Cjelokupni intervju pročitajte u prilogu Obzor u subotnjem broju Večernjeg lista

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije