Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ružičasto u plavom

Gay policajci ukrali show na paradi ponosa

'amsterdam_crn_gejevi2'
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
1/10
04.08.2013.
u 08:44

Nekoliko tisuća LGBT osoba sudjelovalo je u amsterdamskoj povorci, jedinoj na svijetu koja se održava na vodi

Iz daljine, s broda koji se približavao doku, prizor je izgledao kao policijski očevid. Nekoliko policajaca – neki u odori, drugi u civilu, jedni s olovkama i blokićima, drugi s raznim alatima – vrzmali su se po riječnim brodovima i vrlo ozbiljno razgovarali. Ali ono o čemu su razgovarali, nije bilo o nekom zločinu u ovom zabačenom kutku amsterdamske luke, nego o zabavi na koju se spremaju isploviti ti amsterdamskci "plavci". Oni nisu obični momci i djevojke u plavom, oni su članovi policijske udruge "Roze in blau" (Ružičasto u plavom) i jučer su, već šestu godinu, službeno predstavljali policiju na gay paradi brodova u sklopu Amsterdam Gay Pridea, najspektakularnijeg gay festivala u Europi.

Napad u Budvi ih uznemirio

– Prvi put smo na Amsterdam Gay Prideu sudjelovali 2008. i tada nas je bilo samo osam policajki i policajaca na našem brodu u gay povorci. Vrlo oprezno smo razmišljali trebamo li se pridružiti događaju poput ovoga jer smo profesionalni policajci i ne želimo od sebe i od policije raditi karikature. Prve godine sudjelovali smo samo za probu, ali svi su bili toliko sretni da nas vide u gay povorci, neki su plakali i govorili: "O moj Bože, vi ste zaista naša policija." Od tada stalno sudjelujemo u Gay Prideu. Ove godine nas je 55 na brodu – kazala nam je Ellie Lust u petak poslijepodne, dan prije jučerašnje povorke, na gradilištu njihovog broda u amsterdamskoj luci. Ellie je predsjednica policijske udruge "Ružičasto u plavom" koja okuplja više od stotinu policajki i policajaca koji se deklariraju kao LGBT osobe (lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe).

– Razlog zbog kojeg kao policajci želimo sudjelovati u Gay Prideu je isključivo taj što želimo biti povezani s ljudima oko nas. Vjerujemo da ljudi izvan policije mogu imati povjerenja u policiju ako sebe prepoznaju u nama. Stoga je važno poslati poruku da i među policajcima ima LGBT osoba baš kao što ih ima u svim drugim zanimanjima izvan policije – kaže policajka Ellie Lust.

Osamdeset brodova s nekoliko tisuća LGBT osoba prodefiliralo je jučer kanalom u središtu Amsterdama, praćeno podrškom i odobravanjem nekoliko stotina tisuća građana Amsterdama i turista koji su povorku pratili s ulica, mostova i drugih brodova usidrenih u kanalu. Gay povorka u Amsterdamu jedina je na svijetu koja se događa na vodi, a događa se u gradu u kojemu je prvi caffe bar za homoseksualce otvoren još 1927. i u gradu u čijoj su gradskoj vijećnici 2001. sklopljeni prvi potpuno legalni homoseksualni brakovi. Prvi takvi brakovi u svijetu, ponosno ističu naši sugovornici iz Amsterdama.

Tema ovogodišnjeg Amsterdam Gay Pridea, koji je kulminirao jučerašnjom plovidbom kanalima, definirana je riječju refleksija.

– Želimo se reflektirati na velik put kojim smo prevalili u ostvarivanju prava LGBT osoba u Nizozemskoj, ali također i reflektirati i na druge zemlje i druge dijelove svijeta u kojima LGBT osobe ne uživaju takvu slobodu i takva prava kao mi ovdje – kaže Irene Hemelaar, izvršna direktorica udruge ProGay koja organizira amsterdamsku povorku. Reflektiranje na druge zemlje znači i razmišljanje o tome što znači prvi i poprilično incidentni Gay Pride u Crnoj Gori (vijest o napadu na prvu povorku u Budvi pretprošli tjedan uznemirila je i LGBT aktiviste u Amsterdamu), kakva iskustva im mogu ispričati LGBT aktivisti iz Ukrajine i Rusije (koji su bili gosti na Amsterdam Prideu), a upravo u tjednu održavanja velike amsterdamske gay povorke stigla im je još jedna stvar za razmišljanje i refleksiju: izjava Pape Franje koji kaže "tko sam ja da sudim" homoseksualcima.

Papina promjena u crkvi

– To je značajna izjava, svakako pozitivna za gay zajednicu diljem svijeta. Sad još jedino Vladimir Putin gazi homoseksualce – komentira Daan Smeelen, lezbijka koja radi na spomeniku Homomonument, sagrađenom 1987. u spomen na sve gayeve i lezbijke progonjene zbog svoje seksualne orijentacije. Pored tog spomenika, ali i na raznim drugim mjestima u Amsterdamu, vidljivi su znakovi podrške LGBT zajednici u Rusiji.

– Za ljude koji vjeruju u Boga, za sve koji su kršćani i katolici, trenutak u kojem je Papa dao takvu izjavu možda će se kroz deset godina zaista činiti kao povijesni trenutak promjene. Ako predstavnik Boga na zemlji kaže: "Tko sam ja da im sudim", to je svakako velik korak – kaže Irene Hemelaar o izjavi Pape Franje. – Ali još nismo tamo gdje trebamo biti. Rimokatolička crkva mora još puno toga učiniti da bi zaista postigla ravnopravnost – dodala je organizatorica Amsterdam Gay Pridea.

To je komentar koji smo čuli od mnogih sudionika amsterdamske gay povorke: papina izjava da ne treba osuđivati homoseksualce važna je jer donosi određenu promjenu u Crkvu, ali tek treba vidjeti je li ta promjena suštinska. Gay aktivisti u Amsterdamu, od kojih se mnogi s pravom svrstavaju u svjetske prvoborce po pitanju LGBT prava, ove godine su prvi organizirali i tzv. Grey Pride. Naziv koji zvuči kao "gay" a na engleskom zapravo znači sijedu boju odabran je za ime akcije koja potiče ljude treće životne dobi da barem sada, ako već nisu mogli prije zbog drukčijeg društvenog raspoloženja, ponosno pričaju o svojim homoseksualnim sklonostima koje su skrivali dok su bili mlađi.

>> HNS podržao Pride: 'To je borba protiv nasilja'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije