Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Galbraith: Nismo znali kakva će RH biti, no sada je suvremena država

Pupovac o Stanimiroviću: Svatko je svjestan svoje izjave, ali “uhu neugodne izjave” daju i drugi pa se one prešute
12. studenoga 2010. u 11:54 66 komentara 34 prikaza
erdut (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Malo je tko vjerovao u uspjeh mirovne misije. Na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema bilo je 140 tenkova i topova te 30.000 vojnika tzv. jugoslavenske armije, a general Jacques-Paul Klein prijelaznu je upravu preuzeo sa 34 tenka i 1200 vojnika UN-a. Hrvatskoj se javnosti nakon Bljeska i Oluje mirna reintegracija činila presporom, a bila je spremna i vojna operacija koju su neki zvali “skokom u Dalj”, a službeno “vukovarska golubica”, u slučaju da pregovori ne uspiju.

No proces naše europeizacije počeo je baš 12. studenoga 1995., kada je Hrvatska agresiju i rat pobijedila mirom – podsjetila je na proslavi 15. obljetnice potpisivanja Erdutskog sporazuma Vesna Škare-Ožbolt, bivša savjetnica pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.

Dobra suradnja s Haagom


Dugih i teških pregovora kojima je na miran način dio okupiranog teritorija vraćen u ustavno-pravni poredak Hrvatske prisjetili su se u Erdutu i američki veleposlanik SAD-a Peter Galbraith, dopredsjednik Međunarodne konferencije u bivšoj Jugoslaviji Thorvald Stoltenberg i J. P. Klein.

– Nismo tada znali hoće li Hrvatska biti nacionalistička, uskogrudna zemlja ili zemlja snošljivosti. Sad je jasno. Hrvatska je suvremena i moderna zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava – pohvalio je Galbraith, ocijenivši našu suradnju s Haagom “primjernom”, a ispriku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića “sjajnim činom pomirenja”. “Kemiju” između dvojice predsjednika primijetio je i T. Stoltenberg, naglasivši da rješenje ratnog sukoba mirnom reintegracijom kakva je provedena na istoku zemlje može biti model za rješavanje drugih sukoba.

– Bila mi je čast i povlastica sudjelovati u tom važnom procesu za Hrvatsku. Ključnu ulogu u pregovorima imali su Stoltenberg, Galbraith, V. Škare-Ožbolt, Ivica Vrkić i dr. Vojislav Stanimirović koji nam je pomagao uz osobni rizik od ekstremista – kazao je Klein. Veliku Stanimirovićevu ulogu, ublažavajući njegovu izjavu da Srbi nisu počeli rat, naglasio je i ministar Petar Čobanković dok su zajedno otkrivali novu ploču Erdutskog sporazuma. No, dok je Stanimirović ostao pri izjavi, premijerka Jadranka Kosor nije ju htjela komentirati.

Vraćeno 92.000 ljudi


– Mirna reintegracija ima posebno mjesto među hrvatskim pobjedama. Ona znači integraciju srpske zajednice u privlačan hrvatski projekt zajedničkog suživota. Hrvatska je svima nama domovina – kazala je Kosor. Koalicijski joj partner Milorad Pupovac (SDSS) kazao je da je svatko svjestan svoje izjave, ali da “uhu neugodne izjave” daju i drugi ljudi, no njih mediji prešućuju. Erdutski sporazum, zaključio je Popovac, čija je stranka vladajuća u Općini Erdut, omogućio je da se onima koji su počinili ratne zločine sudi u skladu s pravdom, a ne osvetom.

U Podunavlje se nakon potpisivanja sporazuma vratilo 92.000 prognanih, a u obnovu je uloženo 12,7 milijardi kuna.

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • MagicSerb:

    Booyaka619 - Jes\' glas\'o za KRA-DE-ZE? Šta sad koji moj \'oćeš? Srbi će bit u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj bilo da su na vlasti ovi tvoji lopovi ili projugoslovenski SDP. Kako god da okreneš, bradonja Stanimirović i njegova Srbadija su ... prikaži još! ti koji ti kroje sudbinu! hahahaha

  • Booyaka 619:

    @ MagicSmrd Pa zar vi uopće imate putovnice? Hoćeš reći da je redovito koristiš? Pa zar vaše \'pasoše\' priznaje neka država? Sve donedavno niste mogli preći granicu bez pola godina prikupljanja viza, garantnih pisama i drugih dokumenata? Gledao sam na ... prikaži još! telki da su ljudi spavali ispred veleposlanstava, plaćali druge da im \'čuvaju red\' i \'prodaju mjesto u redu\' i druga tipično bizantska posla... Pa ja ne bih taj \'pasoš\' uzeo u rukavicama...A, pa zato naši carinici imaju beneficirani radni staž.

  • dalibor.hren:

    Trebalo ih je mirno iseliti preko Dunava.