Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASJEDANJE PS OESS-A

Frano Matušić: Hrvatska u cijelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine

PS OESS
Foto: Snježana Herek
1/2
20.02.2015.
u 20:02

Hrvatski stav iznio je član saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Frano Matušić da Hrvatska u cijelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine

Kako je najavljeno, središnja tema rasprave održane u petak, završnog dana 14. zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju( PS OESS) u Beču, bila je posvećena odgovorima OESS-a na krizu u i oko Ukrajine. Hrvatski stav iznio je član saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Frano Matušić da Hrvatska u cijelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

 - Podupiremo inicijativu dvoje europskih lidera, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, te zaključke Sporazuma iz Minska koji je Rusija zajedno s proruskim separatistima prekršila samo nekoliko dana nakon potpisivanja, rekao je Matušić istaknuvši da bi OESS kao ozbiljna međunarodna organizacija trebala poslati jasnu poruku čelnicima Ruske Federacije.

 - Oni trebaju znati, iako im nije stalo do toga, da svi znamo da su ruske vojne snage izvršile invaziju na ukrajinski teritorij. Oni trebaju znati, iako im nije stalo do toga, da vjerujemo u mirovne sporazume i u pravedna rješenja. Oni trebaju znati, iako im očito nije stalo, da mi vjerujemo u slobodu, demokraciju i vladavinu prava, napomenuo je Matušić, zaključivši svoju raspravu. U raspravi o eskalaciji ukrajinske krize sudjelovalo je 60- tak govornika. Svima im je zajedničko to da su pozvali sukobljene strane da se pridržavaju Sporazuma iz Minska i da ne krše dogovoreni prekid vatre. Direktor OESS-ovog Centra za prevenciju sukoba, veleposlanik Adam Kobieracki je rekao kako treba pokazati veću političku volju za mirno rješenje ukrajinske krize, koja je prijetnja i europskoj sigurnosti.

Voditelj Monitoring misije OESS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan je ukazao na obvezu svih sudionica Sporazuma iz Minska da se pridržavaju dogovorenog, napomenuvši kako je prekid vatre osnova za uspostavu dijaloga između sukobljenih strana. Dodao je kako je iz Ukrajine dosad izbjeglo već oko milijun osoba, od čega oko 30 posto djece, što je humanitarna katastrofu nesagledivih razmjera.

>> Dačić u Beču: Ovo je kritičan trenutak za Ukrajinu

Komentara 15

DU
Deleted user
20:50 20.02.2015.

Ovo malo daje na znamenitu epizodu kad je Crvena Armija ušla u Mađarsku i onda je bila sjednica CK KP Crne Gore i zaključak je bio, najavljen i novinarima, "da ima da se povuku iz Mađarske". Pa jedan novinar onako nehajno priupita: A što ako ostanu!? Veli partijski velmoža: E onda ćemo sjutra opet da se sastanemo i razmotrimo situaciju! Tako je bila sredinom prošlog stoljeća s apelima oko upada Crvene Armije na tuđa ozemlja, a tako je bojim se i dan danas...

DU
dustin
20:54 20.02.2015.

Ps: Krim je uvijek bio ruski, na njemu žive Rusi, a Hruščov ga je darovao ukrajincima. Narod Krima je demokratski izabrao, a ni kap krvi se tu nije prolila... Dok su fašisti palili žive ljude koji govore ruski u Mariupolju... Da Rusi oće za dva tjedna bi bili u Berlinu... ali oni bi radije trgovali i igrali se ekonomije i nama na Jadran dolazili i ne bi se mislili koliko košta... nego bi trošili. Odjebi Frane Odjebi Frane

J3
j38k32
22:28 20.02.2015.

cudnovato kako gospodin Frane govori u ime cjele Hrvatske kao daje to njegova vlastita prcija,nebi li bilo pristojnije da je rekao, on ili dio naroda hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije