Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Franjo ‘ušutkao’ umirovljenog Ratzingera

Raščišćavanje odnosa dvojice papa u punom je zamahu: Vatikan je intervenirao da se ukloni ime Benedikta XVI. kao koautora knjige u kojoj je davao upute svom nasljedniku
10. veljače 2020. u 19:04 13 komentara 3100 prikaza
Papa Franjo i Benedikt XVI.
Foto: ©ServizioFotograficoOR/IPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

– Papa je samo jedan jer papa je onaj koji ima vlast, a onaj koji nema tu vlast više nije papa. To je jasno – kazao je državni tajnik kardinal Pietro Parolin u vezi s polemikom koja se razvila nakon što je papa emeritus Benedikt XVI. u nedavno objavljenoj knjizi konzervativnog afričkog kardinala Robert Sarah, pročelnika Kongregacije za bogoštovlje i sakramente, preporučio papi Franji da ne odobri ukidanje celibata ni u najudaljenijim mjestima Amazonije, što je bila zatražila biskupska sinoda posvećena tom prostoru koji obuhvaća devet južnoameričkih zemalja.

papa benedikt xvi.,portal prije 10 tjedana Papa Benedikt XVI.: Umoran sam, mislim da sam učinio dosta

Otkaz tajniku

Poslije svake sinode pape objelodanjuju pobudnice pa se s velikim iščekivanjem očekuje Franjina pobudnica o Amazoniji u srijedu 12. veljače. Franjo će dakle u toj pobudnici pod imenom Querida Amazonía objaviti je li prihvatio preporuku sinode ili kardinala Saraha i umirovljenog Benedikta XVI.

– Molim papu Franju da nas zaštiti od takve mogućnosti stavljanjem veta na bilo koje slabljenje zakona svećeničkog celibata, pa i ograničenog na određeni prostor – napisao je Sarah.

U francuskom izdanju te knjige Ratzinger i Sarah navedeni su kao njezini autori premda je Benedikt XVI. dao objaviti samo kraći tekst. Urednik knjige Nicpietrolas Diat u uvodu piše kako su je napisala “dvojica autora”.

Vatikan je intervenirao i u ostalim izdanjima pa Ratzinger više neće biti najavljivan kao njezin koautor, već će biti potpisan samo pod svoj tekst.

Papa Franjo ŽELI TRANSPARENTNOST Papa Franjo iz naziva vatikanskog arhiva uklanja riječ ‘tajni’ i 2. ožujka 2020. otvara ga javnosti

No, taj tekst, kao i neki prijašnji, ocijenjen je kao njegovo miješanje u rad Franje. Dio klera i dalje želi suprotstavljati “dvojicu papa” pa koriste Benedikta XVI. da umanje Franju.

Nesporazum oko “dvojice papa” treba jednom zasvagda objasniti, poručili su bliski suradnice Franje, oni koji su s njime u hotelu Santa Marta u Vatikanu, u kojem živi papa na vlasti. Prva “žrtva” tog raščišćavanja pročelnik je papinske kuće mons. Georg Gänswein. Od 5. veljače Gänswein više nije Franjin osobni tajnik bez obzira na to što je još uvijek formalno pročelnik papinske kuće.

Sada će se brinuti samo o Benediktu XVI., a kako je do sada istodobno bio osobnim tajnikom dvojice papa, nazivali su ga i “trećim papom” jer je na određeni način imao i velik utjecaj. A, taj utjecaj, primjerice, nije iskoristio da spriječi Ratzingera u davanju svoga teksta kardinalu Sarahu.

Ne može šutjeti

Zapravo, Benedikt XVI., premda je obećao potpuno poslušnost novom papi i šutnju u vezi s vođenjem Katoličke crkve, sada je napisao kako “ne može šutjeti” glede pitanja celibata. Na taj je način još više podijelio Rimsku kuriju i Crkvu, pa Franjo želi takvim dvojbama stati na kraj. Ne postoji neki pravilnik o tome kako se trebaju ponašati pape u mirovini, ali će se takav dokument zasigurno pripremiti jer će u budućnosti biti sigurno papa koji će odustajati od svoga pontifikata.

papa (1) Vatikan Papa Benedikt XVI. povlači se: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

– Crkva nije mjesto gdje se sučeljavaju različite frakcije, skupine i grupiranje vlasti i kartela. U Crkvi ima svega, pa i grijeha, a od čega se moramo svi obratiti – kazao je državni tajnik Parolin, ali nije htio izravno komentirati smanjenje ovlasti Gänsweinu. Učinio je to tako što je rekao kako postoji samo jedan papa, odnosno onaj koji je na vlasti. Time su “ušutkani” svi oni koji ističu preferencije prema Benediktu XVI. i govore kako je Ratzinger za njih papa, a ne Bergoglio.

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • zimerman:

    Franjo se više zalaže za Marksizam nego za katolicizam ,zato je i omiljen kod ljevičara. Pogledajte samo kako naš drug Silvije lijepo piše o njemu. Kad antikristi podržavaju i vole katoličkog poglavnika tu nešto smrdi.

  • Konstantinos:

    Plakat će neki od nas za Benediktom - Papom filozofom. Jednim od najvećih teologa današnjice. Da je ostao Papa, Stepinac bi odavna bio poroglasen svetcem katoličke crkve.

  • Mihovljanski:

    pobudnica o Amazoniji.