Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičari o pozadini prosvjeda:

'Francuzi štrajkaju jer se ponose time što rade kraće od drugih u EU'

Francuska štrajk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.01.2023.
u 15:32

Macronova vlada već je pokušala 2020. produljiti radni vijek, ali je morala odustati zbog prosvjeda

Francuska je jučer štrajkala zbog najava predsjednika Emmanuela Macrona da će tamošnji radnici kasnije ići u mirovinu. Zbog jedne od najsnažnijih sindikalnih akcija u posljednje vrijeme zaustavljeni su vlakovi i letovi te su zatvorene škole, čak i neke bolnice.

Prisutna i policija

Nakon što je vlada nedavno predložila plan o podizanju dobi umirovljenja sa 62 na 64 godine, gotovo svi francuski sindikati odmah su za četvrtak najavili veliki 24-satni štrajk te niz skupova. Organizatori su prije događanja očekivali da će na različite načine u štrajku sudjelovati između milijuna i 1,5 milijuna ljudi. Zaustavljen je promet podzemnom željeznicom, a otkazan je i svaki peti let na aerodromu u Parizu. Čak 70% učitelja u osnovnim školama je štrajkalo.

Foto: Reuters/PIXSELL

Vlada inzistira da su reforme sustava potrebne jer Francuzi idu prerano u mirovinu, sa samo 62 godine, ranije od gotovo bilo koje druge nacije u razvijenim zemljama. Na mirovine država troši 14% BDP-a, dvostruko više od primjerice Sjedinjenih Država. Hrvatska pak troši desetinu BDP-a. No, sindikati ističu koliko je predložena reforma nepopularna – dvije trećine Francuza protivi joj se, prema anketi tvrtke OpinionWay.

– Veliko protivljenje javnosti proizlazi iz ukorijenjene ideje da se radi o francuskom modelu koji treba braniti. Macronovoj vladi je teško to prevladati i ukazati na to da je dob za umirovljenje trenutačno svugdje drugdje viša. To ne funkcionira zato što ljudi misle da je to francuski model, francuska iznimka, i ne žele da se to promijeni – rekao je kanalu France24 Paul Smith, profesor francuske politike na Sveučilištu Nottingham.

Na demonstracijama u Parizu okupili su se deseci tisuća ljudi, a policija je bila prisutna kako bi spriječila eventualno nasilje koje bi pokrenuli radikalni ljevičarski aktivisti, izvijestio je BBC.

Reforma koju je vlada najavila još mora proći parlament gdje Macronova centristička stranka nema većinu, ali plan bi mogli podržati konzervativni zastupnici Republikanske stranke čije je vodstvo reklo da ga načelno podržava. Još uvijek nije jasno hoće li Macron dobiti većinu u skupštini. Francuski predsjednik jučer nije ni bio u zemlji, već je sa španjolskim premijerom u Barceloni potpisivao Sporazum o prijateljstvu i suradnji između dvije zemlje. Pa ipak, analitičari su svjesni da je predložena reforma mirovinskog sustava možda i najvažniji zakon o kojem ovisi ostavština francuskog premijera.

Foto: Reuters/PIXSELL

Gotovo sve europske države suočavaju se s izazovom starenja stanovništva zbog čega su neke već povisile dob za umirovljenje – Njemačka na 67, Španjolska na 65. U Hrvatskoj iznosi 65. Pa ipak, radi se o kontroverznom pitanju zbog kojeg su sindikati organizirali štrajkove u više zemalja Europe i svijeta. Macronova vlada već je pokušala prije tri godine produljiti radni vijek, ali je morala odustati zbog velikih prosvjeda na ulicama. Prije 13 godina vlada konzervativca Nicolasa Sarkozyja, demonstracijama unatoč, povisila je dob umirovljenja sa 60 na 62 godine.

Slijede novi štrajkovi

Francuski sindikati najavili su već i nove akcije: 48-satni štrajk koji započinje 26. siječnja te trodnevni štrajk od 6. veljače. O tomu hoće li uspjeti na svoju stranu pridobiti Francuze, koji bi eventualno s protokom vremena mogli postati ljuti i na štrajkaše koji su paralizirali zemlju, ovisit će uspjeh sindikalne akcije.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:48 20.01.2023.

Danas ih bilo preko mijuna demostranata narodu vise dosadila bjeda.. Produzuju radni vjek a zivot sve jadniji..Narod vise nema za kave...Eto vidimo kako djeluju rusima sankcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije