Naslovnica Vijesti Hrvatska

Francuzi, Slovenci i Finci recenzirali tri nova predmeta, evo što su poručili

Zeleno svjetlo za francuski, matematiku i tehnički - recenzenti poručili da su moderni i logični.
30. siječnja 2018. u 11:09 23 komentara 1303 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon pohvala stranih recenzenata iz Velike Britanije, Austrije i Estonije koje se odnose na sadržaj obvezne informatike, na adrese Ministarstva obrazovanja pristigle su i recenzije drugih zemalja na tri nova školska predmeta. Tako su sadržaj matematike, koji će se učiti već od iduće godine u dijelu eksperimentalne provedbe kurikulne reforme, recenzirali iz Slovenskog Zavoda za školstvo, sadržaje tehničkog recenzirali su članovi Agencije za odgoj i obrazovanje u Finskoj, a francuski recenzenti iz Institut français de Croatie recenzirali su sadržaje francuskog jezika.

ivica puljak kritike Puljak tvrdi da se namještanje natječaja i dalje zataškava: Tko je zapravo ministar prosvjete?!

Zaključak je jednostavan – nastavnici koji su bili angažirani u stručnim radnim skupinama pojedinih predmeta, čini se, obavili su dobar posao jer, kažu recenzenti, sadržaji predmeta su zanimljivi, logični i znanstveno utemeljeni.

Sadržaji su zanimljivi i logični

– Ishodi su dobro ilustrirani različitim primjerima i kriterijima vrednovanja, primjereni razvojnoj dobi učenika i broju sati, a sadržaji relevantni i utemeljeni na znanstvenim spoznajama. Ishodi učenja potpuno slijede europske i svjetske preporuke za matematiku – komentar je to koji su na kurikul matematike Ministarstvu obrazovanja proslijedili Slovenci. U svome su izvještaju ujedno predložili da kurikul sadrži još više korelacija s ostalim predmetima, primjerice, predlažu da se dio geometrijske karakteristike krivulja drugog reda poveže se i s fizikom.

1 / 7
Blaženka Divjak

Francuski su recenzenti poručili da, planira li reforma zaživjeti, nužno je dodatno obrazovati profesore francuskog jezika.

– Predloženi kurikul ima sličnosti s francuskom Strategijom učenja stranih jezika. Sadržaj predloženog kurikula zanimljiv je, logičan i odgovara hrvatskom kontekstu – poručili su iz Institut français de Croatie.

Ovakvim recenzijama zadovoljna je i sama ministrica Blaženka Divjak.

Tehnički prezahtjevan?

– Posebno sam ponosna zbog matematike jer je upravo na Svjetskom obrazovnom forumu oko 90 svjetskih ministara obrazovanja zaključilo da svjedočimo globalnoj krizi poučavanja matematike – kazala je Blaženka Divjak.

Sabina Glasovac 'Opsjenarima i lažljivcima premijer mora reći zbogom. Divjak ili Buljan Culej moraju otići'

Finski recenzenti koji su obradili tehnički poručili su da kurikul ima sličnosti s nekoliko predmeta u njihovu obrazovnom sustavu koji se temelji na primjeni znanja.

No primijetili su da su ishodi i zahtjevni za učenike.

– Ishodi su dobro opisani, ali ponegdje prilično zahtjevni za dob učenika i broj sati koji je na raspolaganju. Primjena ovakvog kurikula zahtijeva dosta materijalnih i financijskih resursa te učiteljskih kompetencija – poručili su finski recenzenti naglasivši da je vrednovanje u kurikulu moderno i multidisciplinarno.

Područna osnovna škola Vidovec Novi natječaj Ponovno se bira šef ekspertne skupine za obrazovnu reformu

Matematika je dobro ilustrirana, a tehnički je multidisciplinaran 

Slovenija 
- U matematici su ishodi dobro ilustrirani različitim primjerima i kriterijima vrednovanja, primjereni dobi učenika .

Francuska
 - Sadržaj kurikula francuskog jezika zanimljiv je, logičan i znanstveno utemeljen.

Finska
 - Kurikul tehničkog moderan je i usmjeren na ishode učenja te relevantne praktične elemente. Ishodi su dobro osmišljeni, korektni i vrlo jasni. Ishodi su dobro opisani, ali ponegdje prilično zahtjevni za dob učenika.

Divjak odgovara na prozivanje: Učenici neće biti vaši taoci Milan Bandić ODGOVOR Bandić: Ne znam zakaj se Divjak upikala, mi smo za vjeronauk i informatiku Blaženka Divjak Divjak Bandiću: Ne mogu polemizirati o reformi s nekim tko ne vlada osnovnim pojmovima
SPA DOŽIVLJAJ
Trendovi u uređenju kupaonice – u kakvim kupaonicama ćemo uživati narednih godina

A1 izdvaja za Vas

  • nogogaz:

    dok maja ljeći svoje neznanje i komplekse na slovencima, oni napreduju... na balkanu niš novo...

  • žoržet:

    a tko će recenzirati biologiju - judith reisman možda? povijest bi u tom slučaju svakako trebao hassanbegović, makar i uz pomoć onog pravaša iz predzadnjeg saziva parlamenta koji je zamalo završio u bruxellesu... i pritom da im j.jurčević bude 'siva eminencija!

  • sdpesticid:

    u oš i srednjoj bih objedinio građanski odgoj i vjeronauk pod jednim nazivom: ''kako prepoznati lopova'' ! naravno, fundament obrazovanja moraju biti prirodne znanosti, bezuslovno. možda bi prvo navedeno stavio i u rang s potonjim.., hmm..