Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO OTKRIĆE

FOTO Šetao sa psom i otkrio neobičnu kost u francuskoj šumi

Foto: Screenshot Instagram
1/3
08.03.2024.
u 10:02

U južnoj Francuskoj, 25-godišnji paleontolog amater, Damien Boschetto, slučajno je pronašao fosil dinosaura star 70 milijuna godina dok se šetao sa svojim psom po šumi

Na jugu Francuske je 25-godišnji paleontolog amater slučajno pronašao kostur dinosaura star 70 milijuna godina. Damien Boschetto je u štenji sa psom po šumi uočio neobičnu kost u svibnju 2022..

Naime, daljnjim iskapanjem se utvrdilo kako se radi o 10 metara dugačkom fosilu titanosaura čije su kosti bile povezane od glave do repa, piše CNN. Radi bogatstva fosila dinosaura na tom području osnovana je i arheološka i paleontološka kulturna udruga kako bi se zaštitila baština oko sela Cruzy

Udruga se ovim iskopom bavila protekle dvije godine te se netaknuti kostur trenutno nalazi u laboratoriju muzeja Cruzy. Procjenjuje se kako je fosil star između 70 i 72 milijuna godina. 

POVEZANI ČLANCI:

1/3

Titanosauri, naseljavali su to područje od kasne jure do kraja razdoblja krede, što znači od otprilike prije 163 do 66 milijuna godina. Ovi biljojedi karakterizirani su dugim vratovima te su bili među najvećim dinosaurima svog doba. Ova vrsta fosila je već prethodnih godina nađena u Europi, međutim vrlo malo ih je bilo anatomski povezano. 

"Pronalazak ovakvog cjelovitog kostura ukazuje na to da je tijelo dinosaura prekrila zemlja prije nego što se potpuno raspalo, pri čemu su se dugo zadržala neka tkiva koja povezuju kosti", rekao je kustos Prirodoslovnog muzeja Smithsonian Institution National Museum of Natural History u SAD-u, Matthew Carrano.

"Trebat će vremena da saznamo sve detalje o ovom novom primjerku, ali siguran sam da će pružiti važne nove informacije o ovoj skupini dinosaura", dodao je Carrano.

Poznato je da je regija bogata fosilima te udruga planira nastaviti s istraživanjem područja, a nadaju se kako će u skorije vrijeme dobiti i dovoljno sredstava kako bi mogli otvoriti veliki muzej za sve pronađene primjerke. 

 

VIDEO Novčić iz Hrvatske prodan za nevjerojatnih 34 tisuće eura na aukciji u Njemačkoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije