Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNO OTKRIĆE

FOTO Znanstvenici pronašli žabu koja podsjeća na filmove strave: 'Ovako nešto nikada nismo vidjeli, zapanjeni smo'

žaba
Foto: Pixabay.com
1/3
01.03.2024.
u 16:03

"Kad sam prvi put primijetio žabu s gljivom, bio sam zapanjen i zaintrigiran prizorom", rekao je Lohit Y. T, koji je bio dio grupe koja je otkrila žabu. "Razmišljao sam da moram dokumentirati to, jer ovo je nešto za što nikada nismo čuli. Također, samo smo htjeli da je to rijedak prizor, a ne nešto što predstavlja opasnost za žabu", dodao je.

Istraživači u Indiji pronašli su živu žabu s malom gljivom koja raste na njezinu boku. Do otkrića su došli biolog Chinmay Maliye i stručnjak za rijeke i močvare Lohit Y.T dok su promatrali gomilu žaba u ribnjaku na zapadu države Karnataka u Indiji. Znanstvenici su, piše CNN, zbunjeni ovim fenomenom jer takvo nešto nikada prije nije zabilježeno.

"Kad sam prvi put primijetio žabu s gljivom, bio sam zapanjen i zaintrigiran prizorom", rekao je Lohit Y. T, koji je bio dio grupe koja je otkrila žabu. "Razmišljao sam da moram dokumentirati to, jer ovo je nešto za što nikada nismo čuli. Također, samo smo htjeli da je to rijedak prizor, a ne nešto što predstavlja opasnost za žabu."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lohit Y T (@lohit.y.t)

Gljiva se, inače, mogla vidjeti na vrsti žabe poznatoj kao indijska žaba sa zlatnim leđima (Hylarana intermedia), a obitava u  jugozapadnim indijskim državama Karnataka i Kerala. Ove žabe su male i dosežu duljinu od samo 7,4 centimetra. Gljivu su, pak, znanstvenici naknadno, putem fotografija, identificirali kao vrstu Mycena, veliki rod malih saprotrofnih gljiva koja uglavnom raste na trulom drvetu. Znanstvenici su žabu s gljivom na leđima primijetili kako sjedi na grani, a kada je mijenjala pozicije sjedenja, gljiva je ostala na mjestu. Grupa, dodaju, nije dirala žabu. Znanstvenici, koji su o svojemu otkriću pisali u radu objavljenom u časopisu "Reptiles & Amphibians", vodozemca su otkrili u lipnju 2023. i nisu ga pokupili, tako da se ne zna ni uzrok fenomena ni sudbina žabe.

Gljiva je, piše u studiji, saprotrofni razlagač, gljiva koja obično dobiva hranjive tvari iz mrtve ili raspadajuće organske materije. Međutim, studija iz 2023. godine pokazala je da bi se gljiva mogla razvijati i na živim biljkama. Također, istraživanje sugerira da bi ta gljiva mogla razviti simbiotski odnos sa živim biljkama ili drvećem, što znači da bi i biljka i gljiva koja na njoj raste imale koristi od tog odnosa - gljive bi uzimale hranjive tvari iz biljke domaćina i prenosile ih natrag. "Gljive su dinamični organizmi koji se prilagođavaju promjenama u svojoj okolini, a uz izlaganje novim potencijalnim domaćinima u različitim sredinama ili klimama mogu rasti na mjestima koja prije nismo očekivali", kazala je znanstvenica Alyssa Wetterau Kaganer, koja ističe da je ovo otkriće "fascinantno".

VEZANI ČLANCI:

Prognoza za žabu s gljivičnim saputnikom nije poznata, ali postoji nekoliko teorija o uzroku njezinog stanja, piše CNN. Iako je teško predvidjeti sudbinu žabe bez daljnjeg proučavanja njezina stanja, moguće je da "zdrava žaba može podnijeti kolonizaciju svoje kože ovom gljivicom bez ikakvih štetnih zdravstvenih posljedica", rekla je Kaganer, koja nije bila dio tima koji je otkrio žabu s gljivom.  Gljivične infekcije kod žaba su prilično česte, no ako bi gljiva "intenzivno rasla na koži ili se usađivala u tijelo životinje, životinja bi mogla pokazati simptome gljivične bolesti", dodala je.

Postoji mnogo vrsta gljivica koje mogu zaraziti žabe, a moguće je da postoje interakcije između gljivica i žaba koje još nisu otkrivene. Žaba sa znakovima gljivične bolesti, kao što su "promijenjeno ponašanje žabe" ili "oštećenja kože, uključujući ulceracije ili čvoriće slične tumorima", ima infekciju koja često može rezultirati smrću barem nekih zaraženih životinja, napomenula je Kaganer.

Sve što odudara od uobičajenog, uključujući i gljivični rast poput ovog, predstavlja zabrinutost za populacije žaba, istaknuo je Karthikeyan Vasudevan, vodeći znanstvenik u Laboratoriju za očuvanje ugroženih vrsta pri Centru za staničnu i molekularnu biologiju u Telangani u Indiji. Vasudevan nije bio uključen u otkriće, a sam je bio iznenađen pronalaskom. "Bolesne životinje u divljini rijetko prežive. Uočiti bolesnu životinju često je teško, jer one brzo umiru ili postaju plijen drugih životinja. Stoga je ovo izuzetno zanimljivo i treba ga dalje pratiti promatranjem i analizom žaba", naglasio je.

On je, inače, najprije mislio da je gljiva zaglavljena na koži žabe, a ne da raste na njoj. Međutim, fotografije životinje uvjerile su ga u suprotno. "Zaista je riječ o živoj gljivi na živoj žabi", dodao je Vasudevan. "No, jedna od mogućnosti jest da se ispod kože žabe nalazi mali komadić trulog drveta koji je pronašao put kroz kožu i iz njega je niknula gljiva."

Inače, Indija se trenutno suočava s epidemijom hitridiomikoze, gljivične bolesti koja ugrožava mnoge vodozemce. Bolest je primijećena u različitim dijelovima Indije, ali nije jasno je li povezana s nedavnim otkrićem žabe s gljivicom. Istraživači nisu optimistični oko daljnjeg istraživanja ovog fenomena, ali planiraju ponovno posjetiti mjesto tijekom sljedeće sezone kiša kako bi vidjeli postoji li još sličnih slučajeva, zaključuje CNN.

VIDEO Mačka serval, koja je pronađena u Gorskom Kotaru, smještena u privatnom ZOO vrtu Mirka Mileca u Ruščici

Komentara 1

HO
homofobic
17:50 05.03.2024.

"Znanstvenici" uporno potvrduju kolike su neznalice! Svako malo "otkriju" nesto sto je poznato djeci koja se time igraju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije