Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u dvorištu

FOTO Kopao septičku pa iskopao kosti i zube vunastog mamuta

mamut, kosti (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/6
26.10.2012.
u 19:25

Kosti su nađene u Mohovu na dva metra dubine, što je još jedan dokaz, tvrde u iločkome muzeju, da je to područje bogato nalazima.

Kad je dobio zadatak da iskopa septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće, Goran Popović (18) iz Mohova pokraj Iloka nije ni sanjao da će pronaći kosti mamuta.

– Drugi dan, kad sam već bio na dva metra dubine, udario sam u nešto tvrdo. Provjerio sam što je i vidio kost. Uplašio sam se da nije ljudska, no zatim sam vidio da je nešto veliko – prisjeća se Popović koji je pronašao dio potkoljenice, dio čeljusti i jedan zub mamuta. Našao je i dijelove kljova, kralježak i još sitnijih kostiju. Sve su vrlo dobro očuvane i već je potvrđeno da je riječ o kostima vunastog mamuta, starima oko 50.000 godina.

– Siguran sam da u blizini ima još kostiju i da bi bilo jako dobro kad bi to netko istražio i pregledao. To su vrijedni nalazi koji puno govore o davnoj prošlosti Mohova i tog dijela Hrvatske i o tome kakve su životinje ovdje živjele – kaže Popović.To nije prvi nalaz vunastog mamuta u tim krajevima. Ružica Černi, kustosica muzeja u Iloku, kaže da je u muzeju i bedrena kost, dio zdjelice, vratni kralježak, dio zuba i dio kljove.

– To je još jedan dokaz koliko je iločko područje bogato nalazima. Naši građani već su naučeni da tijekom radova, kad god nešto neobično pronađu, odmah i prijave muzeju. Uz dijelove kostura mamuta imamo i kosti stepskog jelena i fosile školjki – rekla je Černi.

A nalaz bi Popoviću mogao donijeti i probleme jer zakonski nije definirano tko bi trebao nastaviti istraživati u njegovu dvorištu!

>>Prilikom kopanja septičke jame kod Iloka pronašli kostur mamuta

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
19:44 26.10.2012.

vrijedan nalaz svaka čast

AU
aurelia
19:38 26.10.2012.

Po veličini iskopane rupe moguće je zaključiti da im je metabolizam vrlo dobar.

ZS
zsilovi7
19:55 26.10.2012.

e moj čovik znaš li kada češ sada iskopati crnu jamu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije