Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

FOTO Kopao septičku pa iskopao kosti i zube vunastog mamuta

Kosti su nađene u Mohovu na dva metra dubine, što je još jedan dokaz, tvrde u iločkome muzeju, da je to područje bogato nalazima.
26. listopada 2012. u 19:25 6 komentara 360 prikaza
mamut, kosti (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Kad je dobio zadatak da iskopa septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće, Goran Popović (18) iz Mohova pokraj Iloka nije ni sanjao da će pronaći kosti mamuta.

– Drugi dan, kad sam već bio na dva metra dubine, udario sam u nešto tvrdo. Provjerio sam što je i vidio kost. Uplašio sam se da nije ljudska, no zatim sam vidio da je nešto veliko – prisjeća se Popović koji je pronašao dio potkoljenice, dio čeljusti i jedan zub mamuta. Našao je i dijelove kljova, kralježak i još sitnijih kostiju. Sve su vrlo dobro očuvane i već je potvrđeno da je riječ o kostima vunastog mamuta, starima oko 50.000 godina.

– Siguran sam da u blizini ima još kostiju i da bi bilo jako dobro kad bi to netko istražio i pregledao. To su vrijedni nalazi koji puno govore o davnoj prošlosti Mohova i tog dijela Hrvatske i o tome kakve su životinje ovdje živjele – kaže Popović.To nije prvi nalaz vunastog mamuta u tim krajevima. Ružica Černi, kustosica muzeja u Iloku, kaže da je u muzeju i bedrena kost, dio zdjelice, vratni kralježak, dio zuba i dio kljove.

– To je još jedan dokaz koliko je iločko područje bogato nalazima. Naši građani već su naučeni da tijekom radova, kad god nešto neobično pronađu, odmah i prijave muzeju. Uz dijelove kostura mamuta imamo i kosti stepskog jelena i fosile školjki – rekla je Černi.

A nalaz bi Popoviću mogao donijeti i probleme jer zakonski nije definirano tko bi trebao nastaviti istraživati u njegovu dvorištu!

>>Prilikom kopanja septičke jame kod Iloka pronašli kostur mamuta

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • -obrisani-:

    vrijedan nalaz svaka čast

  • aurelia:

    Po veličini iskopane rupe moguće je zaključiti da im je metabolizam vrlo dobar.

  • zsilovi7:

    e moj čovik znaš li kada češ sada iskopati crnu jamu