Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica pada

FOTO Diljem Hrvatske pale se svijeće za žrtve Vukovara

svijeće za Vukovar Osijek (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/46
17.11.2012.
u 19:28

Diljem Hrvatske zapaljene su svijeće za žrtve Vukovara koji obilježava 21. godišnjicu svoga pada.

U mnogim gradovima i mjestima večeras se pale svijeće povodom sutrašnjeg obilježavanja 21. godišnjice pada Vukovara.

Na obilježavanje je u Vukovar već stigao predsjednik Ivo Josipović, dok će mu se sutra pridružiti i premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko. Svi koji nemaju priliku sutra otići u Vukovar danas se žrtvama mogu zahvaliti paljenjem svijeća na ulicama svojih gradova. 

Tisuće svijeća duž Vukovarske ulice Zagrepčani su zapalili večeras kao uvod u obilježavanje 18. studenoga, dana kada je prije 21. godinu pao Vukovar. Pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar - zapamtite Vukovar", Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s drugim udrugama organizirao je sada već tradicionalno paljenje lampaša u dužini od devet kilometara s početkom u 18 sati. Nakon toga, kolona motorista krenula je s tržnice na Trešnjevci do ulice Grada Gospića i natrag, odnosno cijelom dužinom ulice koja nosi ime Grada heroja.

Na livadi Hrvatske bratske zajednice zapaljene svijeće u obliku slova V

Potom su u 18.30 zapaljene svijeće u obliku slova V i križa i na središnjem mjestu, na livadi Hrvatske bratske zajednice pored koncertne dvorane vatroslava Lisinskog gdje je održan i prigodan dramski program o Vukovaru. Uz brojne Zagrepčane i zagrebačke branitelje Vukovara, svijeće su zapalili i gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Inače, 18. studenog Hrvatski Državni Sabor proglasio je spomen dan obilježavanja dana sjećanja na Vukovarsku tragediju, a kako mnogi Zagrepčani nemaju mogućnosti na taj dan i posjetiti Vukovar ili Škabrnju, u suradnji svih branitelja grada Zagreba organizira se u taj spomen ovo već tradicionalno obilježavanje. Kao i ranijih godina, očekuje se da će Zagrepčani diljem Vukovarske ulice svijeće paliti cijele noći.

Svijeće palili i u Slavonskom Brodu

Grad Slavonski Brod, župa Gospe brze pomoći i Udruge branitelja iz Domovinskog rata paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici obilježili su Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. "VUKOVARU – IME SVETO". U 17 sati misa za Vukovar i Hrvatsku služena je u župnoj crkvi Gospe brze pomoći, a u 18 sati
zajednička je molitva održana i ispred kapele Svete Ane u brodskoj Tvrđavi, nakon čega su Brođani u Vukovarskoj  ulici te ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i spomeniku poginuloj djeci u domovinskom ratu upalili lampione i svijeće.

>>Josipović u Vukovaru: Reakcije iz Srbije nisu bitne

Komentara 51

AS
ante_slavonac
13:23 18.11.2012.

Srbi su oduvijek bili agresori i to se na žalost nikada neće promijeniti.

NS
NO STRINGS ATTACHED
19:35 17.11.2012.

. ..Okaljali ste nam zastavu, gospodo sabornici, zato Vas optužujem. . Optužujem Vas gospodo zato što ste svojim zločinačkim ustima pjevali Lijepu našu, himnu koju su pjevali heroji Trpinjske ceste i heroji Lušca, heroji Mitnice, heroji Sajmišta, heroji Borova Naselja,, heroji Bogdanovaca - heroji Vukovara; pjevali su je dok su branili Vukovar, u tijeku borbe, kad su sahranjivali raskomadane ostatke svojih prijatelja, pjevali su je dok su umirali. Optužujem Vas gospodo što ste si uzeli isto pravo, nedopustivo je gospodo da Vi, pod čijim blagoslovom Vukovar umire, pjevate pjesmu ljudi koje ste osudili na mučenički smrt. Optužujem Vas gospodo za sudjelovanje u masakru nad stanovnicima i braniteljima Vukovara

NS
NO STRINGS ATTACHED
19:35 17.11.2012.

Optužujem Vas gospodo za SMRT VUKOVARA. Materijalni dokazi Vaše nesumnjive krivice biti će dani na uvid hrvatskom narodu i cijeloj svjetskoj javnosti. Ne zavaravajte se da ćete Vi doći prije do njih, ne možete gospodo garantiram Vam. Također Vam garantiram da ćete u budućnosti ući i ostati u povijesti kao izdajnici i zločinci i da ćete do kraja svog života lijegati i ustajati sa sjećanjem na Vukovar . . V U K O V A R Prestanak informativne blokade u OG Vinkovci-Vukovar-Županja uvjetovan je objavljivanjem ove optužnice. V U K O V A R Ovaj dokument je faxiran u Zagreb (RADIO DESK ZG YU) iz CO SNO Vinkovci (fax: 056 21266), 09. studenoga 1991. u 12 sati i 57 minuta, dok je trajala opsada Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije