Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otvoren stečaj Fimi medije, tvrtke sinonima političke korupcije u Hrvatskoj

Kako se navodi u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa. Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja stoji da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.
26. siječnja 2018. u 12:21 7 komentara 393 prikaza
Zagreb: Svjedočenjem Jadranke Kosor nastavljeno suđenje u aferi Fimi media
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je stečajni postupak nad tvrtkom Fimi media, marketinškom agencijom koja je postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj nakon optužbi da se preko nje, u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika.

Ratko Šćekić Ratko Šćekić ide na Vrhovni sud Tko od sudaca može preuzeti sve procese protiv Ive Sanadera?

Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju u slučaju Fimi media, istoimena marketinška agencija u vlasništvu Nevenke Jurak ukinuta je kao pravna osoba. No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud Fimi medija je "preživjela" pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima.

U najnovijem rješenju Trgovačkog suda imenovan je stečajni upravitelj Fimi medie, ali je i za 11. travnja zakazao ročište na kojem bi se Nevenka Jurak kao zastupnica te tvrtke, ali i vjerovnici Fimi medije, zbog milijunskog duga, trebali očitovati o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka.

Odluka Trgovačkog suda uslijedila je nakon prijedloga Financijske agencije (Fina) iz ožujka 2016. kojim se predlaže "otvaranje stečajnog postupka zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna".

Kako se navodi u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa. Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja stoji da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.

S druge strane, Nevenka Jurak je na ročištu u prethodnom postupku priznala postojanje stečajnog razloga - nesposobnost za plaćanje te je navela da Fimi media ima imovinu i to potraživanje temeljem pravomoćne i ovršne presude Trgovačkog suda u Bjelovaru u iznosu od oko 310.000 kuna čime se mogu i namiriti troškovi stečajnog postupka.

Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivač i direktor u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak. Prema posljednjim podacima predanima 2012., Fimi media je u toj godini imala samo 39.699 kuna prihoda i gubitak od 355.115 kuna.

Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena, Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Zagreb: Svjedočenjem Jadranke Kosor nastavljeno suđenje u aferi Fimi media
1 / 10
Na Županijskom sudu nastavljeno suđenje u aferi Fimi media
Zagreb: Sanader i Ježić došli pripremno ročište u aferi HEP-Dioki Afera HEP-Dioki Sanader i Ježić došli na pripremno ročište. Sloković: Možda ćemo tražiti obustavu Zagreb: Sanader i Ježić došli pripremno ročište u aferi HEP-Dioki Afera HEP-DIOKI Žele se izvući sa suda jer je Ivan Mravak umro Ivo Sanader AFERA FIMI MEDIA Bilaver nije došao jer je u Americi, Sanaderova obrana predlaže Šeksa i Hebranga za svjedoke
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Ivo Hrvatina
  Ivo Hrvatina:

  Otvoren stečaj Fimi medije, tvrtke sinonima političke domoljubnosti za posebno odabrane u krugu 200. bogatih i van kruga kopanja po kontejnerju.

 • Nikola Turajlić:

  Da čovjek ne povjeruje svojim očima, što sve ne izvaljuju Večernjak i ostali naši mediji. Naslov teksta o Fimi medija, kao sinonimu političke korupcije je čisti klevetnički senzacionalizam. Kada bi sve bilo istina za što su naš ex Mesija Ivo ... prikaži još! i ostali, ni krivi ni dužni, optužuju, ovi nisu kazneno odgovorni, jer su postupali u skladu sa najboljom tradicijonalnim običajima i standardima ponašanja zaslužnih osloboditelja i državnih dužnosnika u neovisnoj Lijepoj našoj. U ovom, kao i svim drugim slučajevima se radi o činu čiste samopomoći u stanju krajnje nužde. Kako je neovisna Hrvatska krajnje škrta prema vjerodomoljubnim osloboditeljskim i državničkim zaslužnicima, ovi svoje pravice moraju ostvarivati na sve moguće načine primjenom metode "Snadji se muže" (izbjegao sam upotrebu mrske riječi iz tamničkih vremena "druže", da ne iritiram vjerodomoljube). Ex Mesija Ivo i ostali suoptuženici su pjevajući svoju vjerodomoljubnu himnu: "Ljubi svoj dom andjele!" zadovoljavali svoje obiteljske i stranačke potrebe i u tome nema ništa kiminogeno, već naprotiv radi se o vrhunskom domoljublju. To je njima njihova bojna dala, zar ne?

 • gamarema:

  Žalosno je kako se neke stvari kod nas lako zaborave, neviđena korupcija i pljačka države svjetskih razmjera u režiji HDZa i nikom ništa. Još jedan dokaz koliko je politika moćan sistem koji upravlja svime pa i sudstvom.