Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratko Šćekić ide na Vrhovni sud

Tko od sudaca može preuzeti sve procese protiv Ive Sanadera?

Ratko Šćekić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
05.12.2017.
u 19:05

Onaj tko dobije Sanaderove predmete, trebat će neko vrijeme za pripremu, pa je teško očekivati da suđenja počnu prije polovine 2018.

Ratko Šćekić, dugogodišnji sudac zagrebačkog Županijskog suda, koji među ostalim sudi i Ivi Sanaderu u predmetima Hypo i Ina - MOL, uskoro će prijeći na novo radno mjesto. Kako se doznaje na zagrebačkom Županijskom sudu, sudac Šćekić je jedan od sudaca koji je prošli tjedan izabran za suca Vrhovnog suda. Na novo radno mjesto Šćekić će vjerojatno prijeći poslije Nove godine, a njegov odlazak znači da će i suđenja Sanaderu prijeći nekom novom sucu. Kojem, još se ne zna, jer se prvo treba provjeriti tko od sudaca uopće može raditi na tim predmetima. Naime, većina sudaca kaznenog i uskočkog odjela suda u nekim ranijim fazama radila je na Sanaderovim predmetima, bilo da su odlučivali o pravomoćnosti optužnica ili da su radili neke druge pravne radnje po spomenutim spisima.

Elektronička dodjela spisa

S obzirom na ustaljenu praksu, sudac koji je odlučivao o pravomoćnosti optužnice ne može biti i raspravni sudac, a praksa je da u sudskim vijećima ne mogu sjediti ni suci koji su prije odlučivali o istražnom zatvoru. Nadalje, Sanaderovi predmeti su uskočki predmeti, što znači da u vijećima sjede tri suca profesionalca, a kako su optužnice za Hypo i Ina - MOL ponovo razdvojene, moguće je da će za ponovljena suđenja Sanaderu trebati i šest novih sudaca, za svako vijeće po tri. U svakom slučaju, tko će biti sudac ili sutkinja koji će u spomenutim aferama suditi bivšem premijeru, odredit će se elektroničkom dodjelom spisa, nakon što se ustanovi tko mu uopće može suditi. A novi sudac ili sutkinja koji dobije taj spis, trebat će neko vrijeme za upoznavanje s predmetom, pa je teško očekivati da ponovljena suđenja počnu prije polovine iduće godine.

A s obzirom na sve što se događalo oko tih predmeta, pogotovo oko predmeta Ina - MOL, teško je očekivati i da ta suđenja budu okončana prije 2019. kada u slučaju Zsolta Tamasa Hernadija nastupa zastara. Ivo Sanader je za afere Hypo i Ina - MOL bio pravomoćno osuđen, ali je Ustavni sud ukinuo tu presudu i odredio novo suđenje. U međuvremenu je tim spisima pripojen i onaj u kojem se Hernadija tereti da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljanje Inom iako na to nije imao pravo. Suđenje je trebalo početi u veljači 2015., no to se nije dogodilo jer je Hernadijeva obrana tražila da se spis ili dio njega prevede na mađarski.

Prijeti zastara

Spis je potom godinu i pol bio na Vrhovnom sudu, koji je odlučivao što se treba, a što ne treba prevesti na mađarski, i na kraju je odlučio da o tome odluči raspravni sudac, odnosno sudac Šćekić. U međuvremenu je zatraženo da se spis Hypo ponovo razdvoji od onog za Ina - MOL, čemu je udovoljeno, a ta je odluka nedavno postala pravomoćna. U slučaju Hypo trebalo je zakazati pripremno ročište, dok je u slučaju Ina - MOL sudac Šćekić odlučio koji će dijelovi spisa biti prevedeni na mađarski. No kako za sve to treba vremena, a u međuvremenu je javnost uzdrmala i odluka Arbitražnog suda koji je presudio u korist MOL-a, realno su male šanse da se afera Ina - MOL uskoro okonča pravomoćno. Ili da ikakva odluka bude donesena prije no što za Hernadija nastupi zastara. Sve te probleme sa Sanaderovim spisima naslijedit će novi raspravni sudac ili sutkinja, što znači da će se Sanader, a s njim i javnost, još načekati dok neki od tih predmeta ne budu pravomoćno okončani.

I druge spise suca Šćekića, nakon što on ode na Vrhovni sud, naslijedit će drugi suci. Među tim spisima je i onaj Ivice Kirina, bivšeg ministra policije optuženog u kraku afere Fimi media.   

Pogledajte i galeriju: Ivo Sanader - promocija knjige "Doba politike - detuđmanizacija"

Ratko Šćekić
1/38

Komentara 8

JU
juma
19:30 05.12.2017.

Sanadera ne suditi, sve dok lazni svjedok gospodin Jezic ne prilozi drzavi onih obecanih 5 milijuna eura. Rekao je prije 5 godina kako ce to uciniti u roku 5 dana?! Treba li tu jos kakav dokaz o naravi tog procesa? Ako se novac ne vratii, onda suditi i njega i one likove iz Uskoka i DORH-a koji su odgovorni za ovaj montirani proces.

MX
Mister X
20:59 05.12.2017.

Tko nije imao posla sa sudom kao žrtva i trebao pomoč EH. i nado se poštenoj prevednoj presudi neka se uopče ne javlja da komentira je r mema šanse da zana kakva je to igra i kao su suci kodkod nas. Oni U Hagu su super poštenjačine i kvalificirani za presude. Ovi ovdje da se zna ne sude po načelima pravdnosti poštenja ili presudu dobija onaj tko je u pravu . To je najvažnije znati i imati na umu. Kod nas se sudi samo po zakonu i paragrafima . znači po uputstvima Srpsko Hrvatskog zakona ! I to što su napi sli "pametni u narodnjačkim novinama" to postaje zakon. Nažalost nema veze sa mozgom u nekim slučajevima ka kad čovjek traži pomoć da se ispravi ne pravda nju baš 100% podržava !! Protiv Dr. Sanadera znamo dokaza nema to su znali pa su si zato uzeli lopine za """svjedoke""" ... Tako funkcionira Amerika nema ni kakovog dokaza da je bila veza sa Rusima ali nađe se dobričina """svjedok"""" svjedoka su koristili i za rasturanje države Irak a kako ne bi pojedinca na meti !!!!

GV
golub Vaso
09:15 06.12.2017.

sve je ovo igra kradezea da dragi bivši vođa nikad ne dočeka presudu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije