Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONGRES U ZAGREBU

Evo što pišu strani mediji o velikom skupu EPP-a u Zagrebu: 'Plenkovićev šou...'

Kongres EPPa u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
21.11.2019.
u 14:41

Jedne od najutjecajnijih njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung prenose riječi hvale njemačke kancelarke upućene Hrvatskoj

Jučer je u Zagrebu održan kongres Europske pučke stranke, najbrojnije, a samim time i iznimno moćne političke obitelji u Europskom parlamentu. O skupu su se očekivano raspisali i mnogi strani mediji.

Austrijski mediji tako pišu o svom bivšem kancelaru Sebastianu Kurzu kao jednom od zvijezdi skupa.

– Lider Austrijske narodne stranke (ÖVP) na EPP-ovu kongresu u Zagrebu bio je jedan od traženijih sugovornika zbog svog izbornog uspjeha i uspješnog koaliranja za Zelenima – piše Die Presse.

Jedne od najutjecajnijih njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung prenose riječi hvale njemačke kancelarke upućene Hrvatskoj.

– Merkel je pohvalila napore Hrvatske da zaštiti vanjsku granicu Europske unije te nastojanje da zemlja bude primljena u zonu Schengena. No kazala je da oko toga još nema konačnog stava njemačke Vlade – piše FAZ.

FAZ navodi i kako je hrvatski premijer Andrej Plenković kritizirao odgodu otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Nadalje navodi kako su Plenković i kancelarka Merkel i dalje otvoreni za dijalog te podsjećaju da upravo Hrvatska predsjeda Vijećem prije nego što Njemačka preuzme predsjedanje polovicom 2020.

Deutsche Welle također se osvrnuo na hrvatskog premijera te kako se on snašao u ulozi domaćina ovog važnog skupa.

– Istodobno s plenarnom sjednicom u Areni održan je cijeli niz bilateralnih sastanaka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića (HDZ) s najmoćnijim ljudima europske politike. Bila je to prilika i da mnogi zaključe kako je u takvom okruženju hrvatski premijer „poput ribe u vodi“, za razliku od kaljuže domaće politike. Komplimenti koje je primio nebrojeni su, od samog odlazećeg Josepha Daula koji se prisjetio vremena dok je mentorirao Plenkovića do kancelarke Angele Merkel i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koje su isticale Plenkovićeve zasluge za Hrvatsku – piše Deutsche Welle

Dotaknuli su se i govora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zaključujući kako je predsjednica uvjerena u svoju pobjedu.

– Aktualna hrvatska predsjednica i kandidatkinja za drugi mandat, iako formalno nema stranačku iskaznicu, s raskošno produciranog skupa objavila je uvjerenost da će na Pantovčaku ostati još pet godina. Predsjednica koja se rado hvali da je „Hrvatsku iščupala iz regiona“ ovom je prilikom naglasila proširenje Europske unije na zemlje susjedstva. „Ako EU ne reagira brzo, netko drugi će to učiniti i europski projekt neće biti dovršen“, izjavila je Grabar-Kitarović uz dodatak da „trebamo zaštiti naš način života ako želimo sačuvati budućnost Europe u kojoj želimo živjeti" – piše dalje DW.

I mnogi drugi mediji izvijestili su o skupu, a glavna vijest bila je novoizabrani predsjednik Donald Tusk

Politico pak u svom izvještaju iz Zagreba u fokus stavlja izbor Poljaka Donalda Tuska za novog predsjednika EPP-a, za kojeg se naglašava da je prvi političar iz istočne Europe na čelu najveće političke snage u Europskoj uniji. "S Tuskom će biti otvoreno novo poglavlje u povijesti EPP-a jer se Tusk dokazao kao graditelj mostova između istoka i zapada, a kao bivši poljski premijer i dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Tusk ima golemo iskustvo", kazao je za Politico njemački zastupnik David McAllister.

Politico prenosi i izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je za Tuska kazao da je vodio poljsku vladu sedam godina i da je bio vrlo otvoren i hrabar predsjednik Europskog vijeća, a da će na novoj funkciji biti pošteđen stila što ga je kao predsjednik Europskog vijeća morao imati. Ove Plenkovićeve riječi ilustrirane su u nastavku Tuskovom izjavom iz žestokog govora što ga je održao uoči izbora, u kojoj se novi šef europskih pučana obrušio na "autokrate" i "populiste", "one koji postavljaju ograde i panoe s antiimigrantskom propagandom", ciljajući, naravno, na mađarskog premijera Viktora Orbana, iako ga nije imenovao. "Nakon pet godina, dosadilo mi je biti glavni europski birokrat. Spreman sam se boriti, a nadam se da ste i vi", citira Politico Tuska.

Euroactiv naglašava kako je bivši slovenski premijer Janez Janša još jednom branio članstvo stranke mađarskog premijera Viktora Orbana Fidesz u Europskoj pučkoj stranci. "Kažnjavati najuspješniju stranku u skupini nema nikakvog smisla", prenosi Euroactiv riječi lidera slovenske opozicije i bliskog političkog saveznika kontroverznog mađarskog premijera, čije je članstvo u EPP-u privremeno zamrznuto zbog kršenja načela pravne države. Trinaest stranaka EPP-a zatražilo je isključenje Orbanova Fidesza iz EPP-a, ali je Orban u međuvremenu dobio dodatne uvjete koje mora ispuniti kako bi Fidesz ostao u EPP-u.

Slovenski mediji naglašavaju Janšinu poruku da bi EU trebala ispuniti obećanja i otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom, a Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku, koje su ispunile kriterije za članstvo u schengenskom području, primiti u Schengen jer će to ojačati sigurnost cijele Unije. Ljubljansko Delo prenosi Janšine riječi kako blokada ulaska Hrvatske u Schengen nije u slovenskom nacionalnom interesu, naglašavajući kako to nije samo njegovo, nego i stajalište slovenskih državljana.

Ljubljanski Dnevnik u izvještaju iz Zagreba, naslovljenom "Plenkovićev šou i Tuskova objava rata Orbanu", podvlači kako je Plenković na kongresu EPP-a, na kojem je ugostio kremu svoje političke skupine, na tri jezika nizao uspjehe hrvatskog gospodarstva i naglašavao izazove pred skorim hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU. "Pohvale, premda ne tako glasne kao na predizbornim skupovima HDZ-a, preglasala je stvarnost. Na raskrižju ispred dvorane po mirnoj kiši u studenome prosvjedovalo je više desetaka učiteljica", navodi se u izvještaju Dnevnika i dodaje da ta "druga strana hrvatskog gospodarskog čuda" nije poremetila događanja u dvorani u kojoj se održavao kongres pučana.

 

Ključne riječi

Komentara 162

PR
Princeza
13:28 21.11.2019.

Cestitke Plenkovicu i Kolindi na uspjesnom predstavljanju Hrvatske diljem svijeta. Za razliku od Milojka koji je sramotio kako sebe tako i drzavu. Hvala Bogu nikad takav vise na vlast.

DD
duda.dudica
14:26 21.11.2019.

Ravno 2 dana smo u centru medijske pozornosti diljem Europe, a i šire u kontekstu odnosa EU sa trećim državama. Jesmo li mogli dobiti bolje i veće reklame od ove? Trebamo biti zahvalni na ovoj jedinstvenoj prilici!!

VA
Vagabundo
14:28 21.11.2019.

Ono što je neznalicama zabavljanje, to je pametnima prilika i priznanje da se sjedi za istim stolom ravnopravno sa liderima Europe, s ljudima čija gospodarstva utječu ne samo na hrvatsko gospodarstvo već i na globalne ekonomske kretnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije