Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usporedba rezultata

Evo kako je HDZ dobio više glasova nego lani: Dobio je velike gradove

europski izbori rezultati
Foto: ISZD
1/2
26.05.2014.
u 08:39

Institut sinergije znanosti i društva prikazao da su odstupanja ovogodišnjih rezultata izbora za Europski parlament u Hrvatskoj u odnosu na lanjske najvidljivija u velikim gradovima te da su SDP-u glasove ukrali ponajviše Orah i Laburisti

Ukupni pobjednik izbora za Europski parlament u Hrvatskoj, koalicija predvođena HDZ-om, bila je najbolja u svim velikim gradovima, a nadvisila je konkurentsku SDP-ovu koaliciju i u gotovo svim županijama.

HDZ je i lani, na prvim hrvatskim euroizborima, kada se biralo 12 naših zastupnika na mandat od manje od godine dana (ovi sad odradit će puni petogodišnji mandat u EU parlamentu), odnio pobjedu.

Institut sinergije znanosti i društva usporedio je ta dva rezultata, iz kojih se pokazuje da je ovogodišnji uspjeh HDZ-ove koalicije uvjerljiviji, a što se pripisuje i većoj izlaznosti i mobilizaciji njegovih birača.

Na grafikonu s usporedbom osvojenih glasova vidi se da je najveće odstupanje u velikim gradovima (onima s većim brojem birača, desni gornji kut). U njima je "plava", HDZ-ova koalicija imala više uspjeha nego lani, što i je jedan od uzroka njezina trijumfa nad "crvenom" koalicijom SDP-a.

Foto: ISZD

Na drugom grafikonu, s odnosom snaga Orahovih i glasača Laburista, prikazano je da su oni zapravo oduzeli glasove SDP-u.

– Zanimljivo kako su podaci za Laburiste poprilično “raspršeni” vertikalno, što govori da Laburisti “kradu” glasove i desnoj opciji (HDZ-u). Za razliku od njih, ORaH ima vrlo snažnu korelaciju s glasovima za SDP (udio glasova za ORaH raste kako raste i udio za SDP), što upućuje na to da je to opcija koja “preuzima” glasače SDP-u – objašnjenje je Instituta sinergije znanosti i društva.

>>HDZ-ova koalicija dobila 6, SDP 4, a ORaH 1 mandat! Savez za Hrvatsku ostao bez zastupnika

>>Pogledajte kako je Hrvatska glasovala: HDZ i partneri pobijedili u Splitu i Zagrebu!

Komentara 9

AP
apolon
09:25 26.05.2014.

Dragi moji ljevičari ,sada očekujem isključivo vaš znanstveni odgovor na nedavno iznošene vaše" znanstvene hipoteze" ...molim...tko "ono" pobjeđuje u gradovima...visokoobrazovani zar ne???gradovima...visokoobrazovani zar ne???

Avatar kamenjar
kamenjar
09:01 26.05.2014.

Sve je bolje od SDP-a,

BA
Black Angels
10:43 26.05.2014.

karamarko i HDZ su ,,,,,nocna mora,,,,za manekene ,,,koji su jos nazalost na vlasti ali nece dugo sada predstoje prijevremeni izbori...nevijerujem da su pusicka i milanovic spavali nocas ???? ili su se zajedno tijesili negdje u mraku kod njih je sveve moguce pa vidjeli ste za ove dve i po godine kao papagaji su ponavljali jedno te isto,,,krali lagali petljali i dirali u ono najsvetije u branitelje pljuvali su ih zatvarali optuzivali ,,,a ,,,rezultat se sada vidio i jos ce,....to nije kraj sada na izborima nece dobiti ni polovinu onoga styo su sada imati ce ono sto im pupavacic da,,,a to nije dovoljno ni da udju u ,,,ulicu sabora i vlade,.,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije