Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo gdje smo: Hrvatska po kupovnoj moći zaostaje 38% za prosjekom EU

Lošija od Hrvatske samo je Bugarska, a najbogatiji je Luksemburg
14. prosinca 2018. u 18:47 21 komentara 1005 prikaza
Crni petak
Foto: Reuters

Hrvatska se 2017. nalazila među tri države članice EU s najnižim materijalnim blagostanjem kućanstava mjereno stvarnom pojedinačnom potrošnjom njezinih građana. Kupovna moć europskih građana kretala se od najnižih 54% prosjeka EU u najsiromašnijoj Bugarskoj do 132% u najbogatijem Luksemburgu. Hrvatski građani dijele predzadnje mjesto zajedno s mađarskima, a obje te zemlje dostigle su 62% prosjeka EU te za prosječnom potrošnjom zaostaju 38%, objavio je Eurostat.

Zdravko Marić procjene Danas objava podataka o BDP-u: Očekuje se najsporiji rast gospodarstva u ovoj godini

Grabe Rumunji, Poljaci...

U odnosu na godinu prije Hrvatska je smanjila razliku prema prosječnoj potrošnji u EU za jedan postotni poen, dok je Mađarska stagnirala. Zemlja koja nas je pretekla prije dvije godine, Rumunjska, u godini dana dodatno je digla materijalno blagostanje svojih građana sa 65 na 68% prosjeka, a kad se usporedba protegne na pretkriznu 2008., tada je rumunjski skok još veći – za 15 postotnih poena.

Uz Rumunje krupnim koracima naprijed grabili su i Poljaci, koji sada zaostaju za prosjekom EU svega 24%, ali i Česi koji su pretekli Slovence te im do prosječnog materijalnog blagostanja kućanstava EU nedostaje 18 postotnih poena.

trgovački centar više nego prije krize Za blagdane će se potrošiti milijardu kn više nego lani

Za to vrijeme blagostanje hrvatskih kućanstva u devet godina neznatno se pomaknulo samo za dva postotna poena, sa 60 na 62% europskog prosjeka, a kad se standard mjeri paritetom kupovne moći po glavi stanovnika, tada smo u padu za jedan postotni poen sa 63 na 62% BDP-a u EU. Stvarna individualna potrošnja na osnovi koje se mjeri materijalno blagostanje kućanstva uključuje sve robe i usluge koje građani koriste, neovisno o tome jesu li ih sami kupili ili im je država osigurala njihovo korištenje.

Upravo zbog toga je razlika između stvarne individualne potrošnje građana najsiromašnijih i najbogatijih država manja nego kad se gleda visina BDP-a po stanovniku. No Hrvatska pada ili stagnira po oba pokazatelja. Stvarna individualna potrošnja bugarskih građana rasla je u proteklom desetljeću s 45 na 54% i, ako nastave tim tempom, mogli bi nas prestići u ovom desetljeću. Poljaci su skočili sa 61 na 76%, Rumunji s 53 na 68%. Slovačka također ubrzano smanjuje zaostajanje za zapadnoeuropskim članicama, jednako kao i baltičke zemlje.

Eurogrupa PRORAČUN EUROZONE? Uskoro bi moglo biti manje novca za Hrvatsku

Slovenija na 85% prosjeka

Razloga za slavlje i zadovoljstvo svojim političkim i ekonomskim elitama nema ni Slovenija čiji su građani 2008. godine zaostajali po blagostanju za 20%, a sad se razlika povećala na 23%. Po paritetu kupovne moći Slovenija je pala s 90 na 85% prosjeka EU. Kupovna moć odražava snagu ekonomije, a podaci pokazuju da standard Italije, Francuske i Velike Britanije pada, a Nijemaca raste.

VIDEO: Franjevci Župe svetog Antuna Padovanskoga imaju svoju kućicu na Zrinjevcu

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Da ali mi volimo vise piti kavu u kaficu i kukati a ne raditi.

 • ivanjela52:

  da bogate zemlje poput (njemacke svedske norveske)posluju tako lose kao hrvatska i one bi bile sirotinja.raditi NEZELIMO ali veliku placu HOCEMO

 • antonelić:

  odličan rezultat , preskočili smo bugarsku ! ... još kad bi nam anemija i njonjo podigli povratnu naknadu za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu namah bismo podigli rejting i bedepe kao i zaposlenost a privukli bismo strane ... prikaži još! investitore koji željno čekaju da krenu s investicijama ... merhaba anemijo ! ... merhaba pinokio i njonjo !...