Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

‘Europsku Amazonu’ zajedno će štititi pet zemalja

Plan je da se uz potporu UNESCO-a stvori model održivog regionalnog razvoja, mogućnost razvoja turizma orijentiranog prirodi i malih obiteljskih gospodarstva te zaštite kulturnog nasljeđa.
20. lipnja 2019. u 23:45 3 komentara 1501 prikaza
Rijeka Mura
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Oko 13 tisuća hektara riječnog krajolika Mure u Austriji UNESCO je jučer proglasio rezervatom biosfere, što je posljednji komad “slagalice” koji omogućava zajedničku nominaciju Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za jedinstveni pentalateralni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji nazivaju europskom Amazonom, priopćili su iz WWF-a Adria.

Mura Iznad 360 cm Proglašene redovne mjere obrane od poplave na rijeci Muri

Ivana Korn Varga iz WWF-a kaže kako s ministarstvima okoliša i drugim partnerima iz svih pet zemalja već 20 godina rade na dugoročnoj zaštiti tog područja kroz rezervat biosfere, koji bi bio prvi takav na svijetu. Donje dionice triju rijeka i njihova poplavna područja čine jedan od najbogatijih i najraznolikijih krajolika u Europi.

Hitna pomoć tragedija Srušio se u centru Rijeke i umro

Dom su brojnih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, jesetre, dunavskog lososa... te više od 3000 vrsta ptica, među kojima i najviše gnijezdećih parova orla štekavca u Europi. Plan je da se uz potporu UNESCO-a stvori model održivog regionalnog razvoja, mogućnost razvoja turizma orijentiranog prirodi i malih obiteljskih gospodarstva te zaštite kulturnog nasljeđa.    

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    u odnosu na don i volgu, dunav je običan kanal. jedino delta dunava je nešto, ostatak toka je 'samo' velika rijeka.

  • Beskucnik:

    A sta ce s nama indijancima ,ocemo svi morat u Irsku ili Svabiju, ili ce nas pobit ospicama