Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tranzicija prema klimatskoj neutralnosti

Europska komisija proglasila nuklearke i plin zelenom energijom

Emmanuel Macron
ABACA/PIXSELL
03.02.2022.
u 19:10

Za je glasalo 24 od ukupno 27 europskih povjerenika, protiv su bili samo Austrija, Portugal i Španjolska

Uz protivljenje troje od ukupno 27 europskih povjerenika, Europska komisija jučer je ipak izglasala odluku kojom signalizira privatnim investitorima da će tijekom tranzicije Europske unije prema klimatskoj neutralnosti investiranje u plinsku i nuklearnu energiju biti prihvatljivo i poželjno jer plin i nuklearke “doprinose” toj tranziciji. Protiv odluke su, kako neslužbeno doznajemo, bili europski povjerenici iz Austrije, Portugala i Španjolske.

Pred Sudom EU

Austrijanac Johannes Hahn prije je u javnim istupima obrazlagao da će energetska tranzicija Europe prema održivim izvorima energije potrajati cijelo jedno stoljeće ako se krajnji rok za dozvole za gradnju novih nuklearki produlji do 2045., a krajnji rok za dozvole za nove plinovode do 2030.

Njemačka i mnoge države članice iz središnje i istočne Europe podržavaju tretiranje plina kao prihvatljivog prijelaznog izvora energije na putu prema klimatskoj neutralnosti, a Francuska i niz drugih zemalja podržavaju takav tretman i za nuklearke. Njemačka je protiv novih nuklearki i zatvara postojeće, a Austrija je tradicionalno protiv ikakvih nuklearki, koje i nema na svom tlu, a ima primjedbe i na one u zemljama koje su joj blizu. Neke zemlje, poput Danske, Švedske i Nizozemske, nisu podržavale ni da se plin i nuklearke “farbaju u zeleno”. Odluka je, međutim, sada prihvaćena, ali mogla bi još biti osporavana pred Sudom Europske unije.

Komisijin delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, kako se naziva taj dokument, ne određuje kakav “energetski mix”, kakvu kombinaciju različitih izvora energije, trebaju imati države članice EU. To ostaje na samim državama. Ali ovaj dokument propisuje pravila koja će biti snažan signal privatnom kapitalu o tome gdje treba ulagati. Pravila koja će privatni ulagači morati zadovoljiti da bi se mogli na financijskim tržištima podičiti ulaganjem u “klimatski održive” projekte.

Zeleni aktivisti smatraju da ovakvim rješenjem EU zapravo skreće velike količine privatnog kapitala prema plinskom i nuklearnom sektoru, umjesto prema stvarno obnovljivim izvorima energije čije korištenje ne šteti okolišu, a koje tek treba potaknuti masovnijim ulaganjima kako bi se ti izvori bolje i isplativije eksploatirali.

- Želio bih prijaviti pokušaj pljačke. Netko pokušava uzeti milijarde eura obnovljivim izvorima energije i utopiti taj novac u tehnologijama koje ne čine ništa u borbi protiv klimatske krize, poput nuklearne tehnologije, ili aktivno čine problem još gorim, poput fosilnog plina. Osumnjičena za taj pokušaj pljačke je Europska komisija - izjavila je, uime zelene organizacije Greenpeace, Ariadna Rodrigo.

Pragmatično rješenje

Logika koja je prevladala u stručnim službama Komisije, koje su pokušale smisliti rješenje utemeljeno na znanosti (premda je odluka na kraju jako ispolitizirana), svodi se u osnovi na to da, sve dok ne postoji dovoljno izvora obnovljive energije, drugi izvori energije nastavljaju biti prijeko potrebni. Europski stručnjaci smatraju da su napisali realno i pragmatično rješenje. Plin i nuklearna energija nisu sami po sebi klimatski neutralni niti obnovljivi izvori, ali jesu nešto što doprinosi tranziciji prema održivosti i klimatskoj neutralnosti, objasnili su stručnjaci Komisije. 

Komentara 3

XA
xaron
19:34 03.02.2022.

Njemci zatvaraju ( ove godine ) sve nuklearne elektrane, a evo sada ih proglase poželjnim -zelenim. Koji klauni.

VI
vidum
19:31 03.02.2022.

Oko Černobila sve zeleno.

NO
nogogaz
19:34 03.02.2022.

Zlovenci su nam ukrali nuklearku Krško!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije