Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekovremeni rad i dnevnice

Europska komisija Hrvatskoj za čuvanje granice dodijelila još 6,8 milijuna eura

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
21.12.2018.
u 06:35

Komisijin glavni uvjet za isplatu pomoći jest da se upravljanje vanjskim granicama EU odvija strogo prema propisima Unije

Europska komisija dodijelila je jučer Hrvatskoj još 6,8 milijuna eura za financiranje troškova čuvanja hrvatskih granica koje su istovremeno i vanjske granice Europske unije. Time se ukupan iznos koji je Komisija dosad dodijelila za čuvanje granica od ilegalnih migracija i migrantsku politiku u skladu s europskim propisima na tim granicama popeo na 23,2 milijuna eura.

Najnovijih 6,8 milijuna eura bit će namijenjeno, među ostalim, za operativne troškove deset postaja hrvatske granične policije, što uključuje i dnevnice, naknade za prekovremeni rad i opremu. Povrh tih 6,8 milijuna eura, odnosno 23,2 milijuna eura dosad dodijeljenih Hrvatskoj za čuvanje granice, iz fondova EU Hrvatskoj je u proračunu od 2014. do 2020. na raspolaganju i 108 milijuna eura za nacionalne programe koji se tiču azilantske politike, integracije tražitelja azila i unutarnje sigurnosti povezane s migracijskim ugrozama. Sve to dočarava činjenicu da hrvatska granična policija nikad u svojoj nešto više od četvrtstoljetnoj povijesti nije imala takvu, kontinuiranu financijsku pomoć izvana za čuvanje hrvatskih granica.

Najviše Grčkoj

Komisijin glavni uvjet za isplatu te pomoći jest da se upravljanje vanjskim granicama Unije odvija u potpunoj sukladnosti s relevantnim propisima EU, odnosno da “sve mjere koje se primjenjuju budu proporcionalne i potpuno sukladne temeljnim pravima i zakonima EU o azilu”, kaže se u priopćenju Komisije.

Jučer Hrvatskoj dodijeljenih 6,8 milijuna eura dio je šireg paketa ukupno vrijednog 305 milijuna eura, koje je Europska komisija iz europskog proračuna podijelila državama članicama koje se nalaze pod pritiskom migrantskih tokova prema EU. Grčka je dobila najviše, 289 milijuna eura, za razne mjere, poput UNHCR-ova programa koji zbrinjava nekoliko desetaka tisuća tražitelja azila kao podstanare kod privatnih najmodavaca kuća i stanova (za tu namjenu jučer je odvojeno 190 milijuna eura).

Europska je komisija, inače, Grčkoj dosad dala više od 2 milijarde eura pomoći za prihvat i zbrinjavanje migranata, koji na grčke otoke stižu iz smjera Turske. Nakon Grčke, jučer je najveći iznos dodijeljen Hrvatskoj, a potom i Italiji (5,3 milijuna eura) i Cipru (3,1 milijun eura).

Jačanje kontrole

– Komisija je predana nastavku podrške državama članicama koje su pod migrantskim pritiskom. Ovih dodatnih 305 milijuna eura odgovorit će na hitne potrebe i omogućiti da se novopridošli adekvatno prihvate i da imaju pristup vodi i hrani, da se zajamči sigurnost i briga za najranjivije te da se granične kontrole ojačaju ondje gdje je to potrebno – rekao je Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za migracije.

Činjenica da novac dodijeljen Grčkoj, Italiji i Cipru ide ponajprije za pomoć novopridošlim migrantima, a da se u dijelu Komisijina priopćenja koje govori o Hrvatskoj spominje samo jačanje upravljanja granicom, ostavlja dojam da se posljednje riječi Avaramopoulosove izjave odnose upravo na Hrvatsku.

Italija je dobila novac za zaštitu žrtava traffickinga (krijumčarenja ljudima), a Cipar za prenamjenu privremenog prihvatnog centra u stalni.  

Zrakoplov snimio krijumčara migranata u Lici

Komentara 17

LU
lunar777
06:51 21.12.2018.

Za čuvanje..? Aha, ali pritom svakoga tko zatraži azil ne smijemo vraćati u BiH ili Srbiju. Ljevičari misle da su baš svi plitke pameti.

NA
NasaSenkica
07:53 21.12.2018.

Napokon EU shvaca da je RH zadnja linija obrane i novac koji stize iskljucivo je namjenjen policajcima (interventna, granicna i specijalna) za obranu vanjske granice. Nikakav crni azil ili ostale pisarije nisu ukljucene nego naknade za prekovremeni rad u nemogucim uvjetima...nasi decki koji cuvaju granicu dok mi bezbrizno spavamo itekako zasluzili. Bome ova vlada odradjuje i rjesava probleme na gospodski nacin. Usput ce biti i nagradjeni oni koji najvise zasluzuzju.

Avatar burgos1948
burgos1948
06:49 21.12.2018.

Kao što već i vrapci na krovu znaju , osim papaka na vlasti , Hrvatska će biti Hot spot za imigrante . Plenky , oćeš ti primit u svoj dom par imigranata nezasitno željnjih integracije ? Moš' mislit !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije