Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Igre bez granica oko ilegalaca koje MUP vraća u BiH

MUP kaže da se radi o “odvraćanju” te će nastaviti čuvati vanjsku granicu EU
17. prosinca 2018. u 08:50 8 komentara 1022 prikaza
Migranti na GP Velika Kladuša
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska je policija i dalje meta međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija koje se bave prihvatom migranata koji neprekidno preko teritorija Hrvatske pokušavaju proći dublje u EU. Neki njemački mediji objavili su TV snimku za koju kažu kako potvrđuje da hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante, uključujući djecu, maloljetnike i žene. Snimke je objavila organizacija Border Violence Patrol (BVP), a na videu se jasno vidi da je kamera bila tajno postavljena i snimala put kojim je koračala skupina od pedesetak migranata, praćena nekolicinom hrvatskih policajaca.

Migranti skrivene snimke Tajno snimali hrvatske policajce: Ovako postupaju s migrantima?

Šuma kod Lohova

Na snimci policajci i migranti nisu ni u kakvom fizičkom kontaktu niti se vidi primjena sile. Uz pomoć te snimke sugerirano je da naši granični policajci “ilegalno protjeruju migrante”, i to na područje BiH. Snimke su anonimno dostavljene organizaciji BVM koja tvrdi kako je to prvi dokaz sustavnog protjerivanja koje provodi hrvatska policija.

Videomaterijal snimljen je, kažu, skrivenim kamerama postavljenima u šumi kod Lohova na području BiH od 29. rujna do 10. listopada. Tvrde da prikazuju 54 ilegalna grupna protjerivanja najmanje 350 migranata. Hrvatski MUP demantirao je da se radi o protjerivanju, nego o zakonitom postupanju policije na samoj graničnoj crti s BiH, na zelenoj crti na području PU ličko-senjske.

Dragan Mektić Ministar sigurnosti BiH: 'Imamo dokaze da hrvatska policija zlostavlja migrante, to je bruka i sramota'

Radi se o primjeni instituta – odvraćanja koji je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza. To je zakonita mjera koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju je prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij. Odvraćanje, dakle znači povratak ilegalaca u BiH, odakle su i krenuli na proboj u RH. U skladu s dogovorom s policijom BiH, takvi se ilegalci vraćaju. Kako migranti u pravilu ne žele tražiti azil niti se upisati kao azilanti u Hrvatskoj, i njima očito odgovara da se vrate nazad i pokušaju opet tajno proći kroz Hrvatsku.

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac reakcija MUP o snimkama s migrantima: Sve je zakonito, ne radi se o protjerivanju u BiH

Nećemo hotspot

U toj stalnoj “igri” između naše policije i ilegalaca MUP otvoreno kaže kako bi nekontrolirani ulazak većeg broja osoba RH pretvorio u tzv. hotspot, što MUP “ni u kom slučaju neće dopustiti”. Poručuju i nevladinim organizacijama da ih o svim relevantnim saznanjima trebaju obavijestiti bez odgode, dok “sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti”.

Podsjeća MUP da se informacije o eventualnoj primjeni sile nad migrantima u svakom pojedinom slučaju pomno provjeravaju.

“Do sada ni u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti”, kažu.

Migranti u Lici Trgovina ljudima VIDEO Snimke iz aviona pomogle MUP-u u hvatanju 20 migranata kod Like

Kako su nevladine organizacije optuživale MUP za brutalnost prema migrantima, tako im je uzvraćeno sumnjom kako neki NGO-i sudjeluju u nezakonitom pomaganju u ilegalnim ulascima u RH. Postavljanje skrivenih kamera na koridorima kojima putuju ilegalci, drže insajderi, potvrđuje te sumnje.

MUP podsjeća da hrvatski policajci naporno štite našu i ujedno najdužu granicu EU, što je prepoznato od članica EU “koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu”.

VIDEO: Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika

COVID-19
Znanstvenici i stručnjaci o sve većem broju zaraženih: Ovo su tri mjere koje hitno treba poduzeti
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Hladan:

    HR policija je stvarno neljubazna! Srpski dopisnik Govedarica ocekuje da se svakom arapskom dezerteru na HR granici ponudi halal burek i baklava, da ga se o drzavnom trosku ljubazno preveze do Slovenije i da mu se obvezno kupi bon za ... prikaži još! mbt iz drzav. proracuna! Pretpostavljam da GOVEDO ne bi imao onda nista protiv da HR policija te, njemu tako drage dezertere, istovari na Bajakovu, pa neka ih on osobno odveze u Srbiju, kad se vec toliko brine za njih!!

  • Vlaskoulicanec:

    Kao prvo sve te antihrvatske NGO treba pod hitno zabraniti. A pod drguo: bravo policija!!!!!

  • ibiza:

    Neka ih Bakir i SDA ostave u Sarajevu ,da nadoknadi onaj broj Sba i Hrvata sto su prognani iz Sarajeva i okolice