Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crna prognoza

Europi prijeti najhladnija zima u posljednjih sto godina?

'25.03.2013., Cakovec- Iako je proljece vec pocelo, snijeg ne prestaje padati. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Autori: tli/VLM, ae/VLM
26.09.2013.
u 13:26

Meteorolog Dominik Jung tvrdi da nas iznimno niske temperature očekuju u siječnju i veljači te da ćemo zatopljenje čekati sve do travnja.

Europa će se ubrzo suočiti s najhladnijom zimom u posljednjih sto godina. Tako barem tvrdi njemački meteorolog Dominik Jung kojem je, tvrdi, hladno već i od samog pogleda na prognostičke karte, piše Glas Rusije.

Jung tvrdi da nas iznimno niske temperature očekuju u siječnju i veljači te da ćemo zatopljenje čekati sve do travnja. Razlog tomu leži u nižoj aktivnosti Sunca te arktičkim strujama koje dopiru do europskog kopna.

Meteorolog Subanović: Ovo ne mora značiti da će ova zima biti hladnija od prošle

Koliko ozbiljno moramo shvatiti ovakve prognoze, upitali smo meteorologa Nebojšu Subanovića iz meteorološkog servisa Meteo-info.

– Ovakve sezonske prognoze još uvijek su na razini znanstvenih pokušaja da se napravi dugoročna prognoza, za više od sedam dana. Nažalost, takve prognoze ljude znaju navesti na pogrešan trag. Sezonske su prognoze na nivou prognoze koja vam kaže kakva će biti odstupanja od višegodišnjeg prosjeka i onda nastaje problem kako to interpretirati, što za neko područje znači višegodišnji prosjek.

Primjerice, ako vam takva prognoza kaže da će zima u Europi biti hladnija od višegodišnjeg prosjeka, vi ne znate kako će te temperature biti distribuirane. To jest, hoće li biti nekoliko iznimno hladnih dana, a ostali dani s umjerenim temperaturama ili će svi dani biti nešto hladniji od prosjeka. Ako taj model i kaže da će zima biti hladnija od višegodišnjeg prosjeka, to ne znači da će ova zima biti hladnija od prošle – ističe Subanović.

Njemački meteorolog Dominik Jung svoju analizu temelji na nižoj aktivnosti Sunca te arktičkim strujama koje dopiru do europskog kopna. Subanović kaže da su najnovija istraživanja uočila vezu između kreiranja sjevernoatlantskih ciklona i broja Sunčevih pjega, ali ta veza nije posve jasna i statistički dokazana.

– Ovakve su prognoze znanstveni pokušaji s premalom vjerojatnošću, što opet ne znači da ova zima neće biti iznimno hladna. Može se dogoditi i da zima bude hladnija od višegodišnjeg prosjeka, ali da bude toplija od lanjske zime – dodaje Subanović.

 >>Kišni četvrtak: Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije