Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatražio stroži nadzor

Europarlamentarac Ivan Jakovčić upozorio na štetnost proizvodnje i korištenja palminog ulja

Ivan Jakovčić
Foto: Ured Ivana Jakovčića
1/2
04.04.2017.
u 11:27

U govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) zauzeo se da se od 2020. zabrani upotreba palminog ulja u proizvodnji biogoriva te da se uvedu certifikati o podrijetlu

Europarlamentarac Ivan Jakovčić je u Europskom parlamentu govorio o štetnosti palminog ulja te upozorio na Europske tvrtke koje ugrožavaju okoliš, priopćenjem javljaju iz njegovog ureda.

“Europska unija nije reagirala na vrijeme kako bi zaštitila tropske šume koje se masovno krče zbog širenja plantaža palminog ulja. Zato sada posežemo za vatrogasnim mjerama. Veliki požari doslovno haraju ogromnim područjima jugoistočne Azije na kojima se, zbog želje za ekstra profitom i uz sveprisutnu korupciju, krče prašume. Kao da nas u EU zaštita okoliša i tropskih ekosustava uopće ne zanima”, rekao je Jakovčić.

Palmino ulje, koje se gotovo uopće nije koristilo prije 30-ak godina, sada se može naći u raznim proizvodima, poput margarina, čokoladnih namaza, čipseva, ali i u kozmetici, deterdžentu i biogorivima. Samo u 2014. 45 posto palminog ulja uvezenog u Europu potrošeno je kao gorivo u prijevozu.

 

Za opstojnost naše planete nije dovoljno da okoliš štitimo samo na području europskog kontinenta, upozorio je Jakovčić. Europske tvrtke koje svoj razvoj temelje na ugrožavanju okoliša nanose štetu cijeloj planeti Zemlji, ističe zastupnik.

“Zato se zalažem za stroži nadzor nad podrijetlom palminog ulja koje se koristi u proizvodnji i za uvođenje certifikata o sastojcima proizvoda od palminog ulja”, zaključio je Jakovčić.

>> Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za LNG terminal

>> Jakovčić i Radoš pitali EK što će poduzeti glede prijetnji slovenskog ministra

Komentara 2

OV
Ovozemaljski
12:00 04.04.2017.

Ne znam sta reci, kako ide biznis sa ruzama? Jesi svjestan da kad i ti iskrcis zemlju i posadis ruze si također unistio prirodu kakva je bila prije samo radi svog profita, nije palma, nego je ruza i tu nema neke velike razlike, bar ne tolike da slusamo tvoje moralne ekzibicije, posto znamo kako si se ti na posten nacin obogatio i spadas u onu pricu o 200 bogatih, samo dok ste vi lapali za sve vam je bio kriv pokojni Tuđman, ali kad tad se sve vrati, pricekajmo...

Avatar nekakav
nekakav
13:19 04.04.2017.

hehe, pa palmino ulje je najjeftinije ulje. kolko bi plaćali čokoladu da je u njoj pravo ulje i masti? mislim, isto bi plaćali, samo bi profiti bili manji. a o njima je riječ. zaštita okoliša zapadnom bogatom svijetu nikad nijenije bila važna, osim deklaratorno, i ciljano sa nekom korišću. zašto se uopće i dopušta uvoz tvrdih brazilskih i afričkih drva? ajmo se svi skrivati iza dozvola i potvrda da 'ovo drvo nije posječeno nezakonito'... svašta. zapad previše filozofira. a jedini pravi istinski filozofi su oduvijek živjeli na istoku. istočna filozofija življenja pobjeđuje. niste skužili? mislite da sirotinja dolazi iz afrike u europu iz nekog drugog razloga? zašto ne bježe u aziju, pa tamo ima sve više ljudi, sve veći standard. aha, u aziji se radi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije