Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠEN PROJEKT

EUčionica – Kako su se hrvatski građani informirali o Europskoj uniji

europska unija,proslava (1)
Anto Magzan/PIXSELL
31.12.2013.
u 10:56

Posljednjim danom 2013. godine završio je projekt EUčionica – Moj dom u EU, projekt koji se provodio u svrhu povećanja općeg razumijevanja hrvatskih građana o Europskoj uniji, njezinim politikama i programima te znanja o prilikama koje ih čekaju ulaskom Hrvatske u EU. Koliko smo uspjeli u tome recite nam u anketi na dnu!

U ključnoj godini u kojoj je Hrvatska postala članicom Europske unije EUčionica je informirala građane o pitanjima koja su bila u žarištu javnosti neposredno prije i nakon ulaska u EU. Tijekom projekta proveden je niz različitih aktivnosti poput objave online članaka, pripreme i emitiranja TV emisija, održavanja javnih rasprava, provedbe natječaja za najbolji esej s nagradnim studijskim putovanjem u Strasbourg. Korišteni su inovativni edukacijski formati i komunikacijske metode poput odgovaranja na pitanja čitatelja, online nagradnih kvizova, Facebook aplikacije za skupljanje bodova u zamjenu za nagrade te izvedbu prve besplatne online edukacije kako pisati EU projekte u kojoj je sudjelovalo preko 2.000 ljudi diljem Hrvatske.

EUčionica 2: Moj dom u EU nastavak je vrlo uspješnog informativnog projekta EUčionica iz 2012. godine i uspješne suradnje Europskog edukacijskog foruma (EEF), Večernjeg lista i 24sata TV, dvaju medija putem kojih se provodila većina aktivnosti i nastojanja EEF-a da informira javnost o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Projekt je financiran sredstvima EU fondova u okviru programa IPA Information and Communication programa 2011.

Cilj projekta bio je doprijeti do što šire publike rješavanjem pažljivo odabranih i praktičnih pitanja poveznih s bilo kojim aspektom ulaska Hrvatske u EU istovremeno zanimljivih hrvatskoj javnosti te im dajući istaknuto mjesto u masovnim medijima. EUčionica je spomenuti cilj postigla kroz objavu više od 100 članaka online koje je čitalo gotovo 130.000 ljudi, 12 duplerica i jednog specijala u printu koje je čitalo u svakom izdanju gotovo 280.000 čitatelja te izradom i emitiranjem 12 televizijskih emisija.

Informiranje javnosti o EU temama poput zapošljavanja, socijalnih prava, zaštite potrošača, ribarstva, poljoprivrede i pristupa EU tržištu provodio je tim stručnjaka Europskog edukacijskog foruma koji je u okviru projekta napisao i publikaciju EUčionica – Sve što ste htjeli znati o ulasku Hrvatske u EU koja je dostupna besplatno.

U studenom 2013. godine održan je i okrugli stol u Kući Europe o informiranosti i korištenju fondova EU. Javni događaj okupio je predstavnike institucija koji djeluju na području provedbe programa EU u Hrvatskoj i poveo raspravu o dosadašnjim postignućima kao i kapacitetima Hrvatske za iskorištavanje EU fondova. Zaključci i preporuke okruglog stola dostupni su OVDJE.

U zemlji gdje se samo 12% stanovništva smatra dobro informiranim o EU (Ipsos Puls, 2011), ovaj projekt se bavio čestim zabludama, stereotipima i nedostacima znanja o EU te nudio čitateljima i gledateljima sistematični pregled informacija o promjenama koje su nastupile pristupanjem i ulaskom Hrvatske u EU.

Uspjeh EUčionice nadišao je očekivane ciljeve, a interes javnosti za pojedinim edukacijama potaknuo je da se neke od metoda razvijenih u okviru EUčionice nastave provoditi i u 2014. godini kako bi razina informiranosti hrvatskih građana i dalje rasla.

Stoga pratite mrežne stranice Europskog edukacijskog foruma te Facebook stranicu EUčionica kako biste ostali informirani o važnim stvarima vezanim uz EU i njene politike, našim aktivnostima kao i onima koje planiramo dalje provoditi.

Vaš EUčionica tim

Općenito govoreći, osjećate li se dovoljno informirano o načinu rada Europske unije i učincima članstva u EU, ili se osjećate loše informirano?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije