Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Falsificiranje povijesti

EP upozorava na propagandu Rusije i islamističkih terorističkih organizacija prema Europi

Oboren zrakoplov kod Damaska
Foto: Reuters
1/4
10.10.2016.
u 22:40

Također se kaže da propagada Kremlja izravno cilja na novinare i političare te da je falsificiranje povijesti jedna od ključnih ruskih strategija

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta upozorio je u ponedjeljak na propagandno djelovanje Rusije i islamističkih terorističkih organizacija prema Europi, a Europska unija trebala bi se tome suprotstaviti pozitivnim porukama i povećanjem informacijske pismenosti među građanima.

 Vanjskopolitički odbor je izglasao nacrt rezolucije, koja je pravno neobvezujuća, o kojem će se u studenome glasovati na sjednici Europskog parlamenta.

 „Neprijateljska propaganda i dezinformacije uperene protiv naših društava od strane Kremlja i nedržavnih čimbenika poput ISIS-a/Daesha jest činjenica. Kako bi se tome učinkovito suprotstavili, prvo to moramo identificirati“, rekla je parlamentarna izvijestiteljica Anna Fotyga, zastupnica iz Poljske.

 „Ovo izvješće je vrlo važan korak u podizanju svijesti o problemu, diljem EU-a i unutar zemalja članica. Europski parlament ne može šutiti o tako važnoj stvari za europsku sigurnost“, dodaje Fotyga.

U nacrtu rezolucije kaže se da je EU pod rastućim pritiskom da se suprotstavi dezinformacijskoj kampanji iz Rusije i organizacija poput ISIS-a i al Qaede.

 „Neprijateljska propaganda protiv EU-a i njezinih država članica nastoji iskriviti istinu, izazvati sumnju, podijeliti EU i njezine sjevernoameričke partnere, paralizirati proces donošenja odluka, diskreditirati institucije EU-a i izazvati strah i nesigurnost među građanima EU-a", kaže se u tekstu.

U nacrtu rezoluacije upozorava se da ruska vlada „agresivno koristi široki raspon alata i instrumenata, poput think tankova, višejezičnih televizijskih postaja, poput Russsia Today, pseudo novinskih agencija, društvenih mreža i internetskih trolova kako bi se dovele u pitanje demokratske vrijednosti, podijelila Europa, osigurala domaća potpora i stvorila percepcija o propalim državama u istočnom susjedstvu EU-a“.

 Također se kaže da propagada Kremlja izravno cilja na novinare i  političare te da je falsificiranje povijesti jedna od ključnih ruskih strategija.  Što se tiče islamističkih terorističkih organizacija poput ISIS-a, one provode kampanju kako bi povećale mržnju prema europskim vrijednostima i interesima.

 U tekstu se pozivaju države članice da tješnje surađuju u borbi protiv radikalizacije. Također se kaže da treba razviti narativ protiv ISIS-ove propagande, između ostaloga, i davanjem većeg prostora muslimanskim intelektualcima koji imaju vjerodostojnost da deligitimiraju islamističku propagandu.

 Zastupnici upozoravaju da se protiv propagande ne može boriti protupropagandom i da bi to bilo kontraproduktivno. Protiv toga se može boriti podizanjem svijesti, edukacijom i jačanjem informacijske pismenosti u EU-u kako bi građani mogli kritički analizirati medijske sadržaje, kažu zastupnici.

 U nacrtu rezolucije preporučuje se jačanje suradnje između EU-a i NATO-a u području strateške komunikacije.

>> Opće ludilo u Siriji: Putin i Obama na rubu rata zbog Alepa

Komentara 12

AA
aabbcc
23:02 10.10.2016.

.. i povećanjem informacijske pismenosti među građanima.___ Neki politicari jos i vrijedjaju svoje gradjane a ne znaju nabrojati ni sve drzave EU.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
07:40 11.10.2016.

pa jesu li rusi stvorili "umjerenu oporbu" u Siriji i Libiji u cilju rušenja legalnog poretka? Jel rusi skrivaju podatke o nedjelima "migranata" (čitaj: dezertera, ekonomskih migranata i ISIL-ovaca) diljem Europe? Prošla su vremena kada smo od velikih vođa slušali "pravu istinu", danas ljudi razmišljaju svojom glavom i dobro vide što se događa.

GV
golub Vaso
05:05 11.10.2016.

tko o čemu, oni o propagandi, nema načina da više prikriju podršku teroristima u siriji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije