Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije sile

Opće ludilo u Siriji: Putin i Obama na rubu rata zbog Alepa

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.10.2016.
u 12:44

Ruska državna televizija objavila je upozorenje stanovnicima o mogućem nuklearnom ratu sa Zapadom

Putin i Obama na rubu su rata u Siriji! Nakon što su propali svi pregovori Rusa i Amerikanaca o političkom rješenju sukoba u Siriji te nakon oglušivanja Rusije na kritike međunarodne zajednice da zaustavi bombardiranje Alepa, SAD ozbiljno razmišlja o ograničenoj vojnoj intervenciji u Siriji kako bi prisilio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na političko rješavanje sirijskog problema.

Obama protiv vojne akcije

Američki državni tajnik John Kerry i američke obavještajne službe, što potvrđuje i audiosnimka s tog sastanka, zalažu se za upotrebu sile u Siriji, nakon što su propali svi mirovni pregovori, i smatraju kako bi vojni udar bio jedino rješenje sirijskog problema.

Prema njihovu mišljenju, vojna intervencija imala bi ograničen karakter te bi Amerikanci s brodova krstarećim raketama i drugim oružjem dugog dometa gađali vojne zračne baze u Siriji kako bi neutralizirali sirijsko zrakoplovstvo koje je u zadnje vrijeme najviše djelovalo u Alepu. Međutim, još nisu uspjeli uvjeriti predsjednika Baracka Obamu koji se boji da bi bilo kakva akcija mogla dovesti do frontalnog sukoba s Rusijom što on nikako ne želi na svom odlasku s pozicije predsjednika države. Ne želi Obama učiniti ono što je učinio njegov prethodnik George Bush koji je vojno intervenirao u Iraku i time uništio ugled SAD-a te irački narod i zemlju doveo u anarhiju i kaos.

Obamino mišljenje dijele i visoki generali u američkoj vojsci. Unatoč tome što se Obama za sada protivi bilo kakvoj vojnoj akciji, Vladimir Putin ne želi stvar prepustiti slučaju jer, kako kaže, Amerikanci su ga već mnogo puta prevarili. Čim se informacija o mogućoj američkoj ograničenoj vojnoj akciji u Siriji proširila u javnost, Putin je u Siriju prebacio raketni protuzračni sustav S-300 kojem će biti cilj obrana ruske pomorske vojne baze u Latakiji i Tartusu još iz vremena SSSR-a i ruskih ratnih brodova. Isto tako, ruska Duma dala je odobrenje za dodatno slanje ruskih vojnika u Siriju, a u Sredozemlje su jučer poslali i dva ratna broda.

I dok je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov kazao da je raketni protuzračni sustav S-300 poslan u Siriju kako bi branio pomorsku bazu u Tartusu i Latakiji te brodove u obalnom području, ističući da je S-300 potpuno obrambeno oružje i ne predstavlja nikakvu prijetnju, analitičari su uvjereni da je Putinu zapravo cilj zaštititi cijeli sirijski zračni prostor u slučaju američke ograničene vojne intervencije s obzirom na to da ni ISIL ni sirijski pobunjenici nemaju bombardere koji bi ugrozili ruske vojne baze i brodove te da sustav S-300 predstavlja prijetnju svim vojnim zrakoplovima koji bi eventualno zaratili protiv ruskih snaga u Siriji. Analitičari strahuju kako bi u slučaju američke ograničene vojne akcije frontalni sukob SAD-a i Rusije bio neizbježan. Ruska državna televizija objavila je jučer upozorenje o mogućem nuklearnom ratu sa Zapadom nakon što su kulminirale tenzije na Bliskom istoku. Nastavljaju se žestoke borbe u Alepu gdje vladine snage, potpomognute borcima Hezbollaha i ruskim zračnim udarima, napreduju u osvajanju dijelova grada koje kontroliraju pobunjenici i islamisti.

Izgubio samo ISIL

Vladine snage stežu obruč oko sjevernog dijela Alepa koji je pod kontrolom boraca oporbe i islamista. Assadove snage u Alepu kontroliraju područje s 1,5 milijuna ljudi, a pobunjenici nadziru teritorij s 300.000 stanovnika.

Ruska vojna intervencija u Siriji potpuno je okrenula situaciju na vojnom polju. Samo godinu dana od početka ruske intervencije vladine su snage povećale teritorij koji kontroliraju, dok se područje pod kontrolom ISIL-a znatno smanjilo. Interesantno je da se znatno povećalo i područje pod kontrolom pobunjenika.

>> U američkim zračnim napadima ubijen vođa bivše Fronte al Nusre

Komentara 142

Avatar dobry
dobry
14:59 06.10.2016.

Mene više interesuje, u slučaju ratnoga sukoba Amerika-Rusija, da li je Hrvatska odbrambeno spremna oduprijeti se napadu serbije, koji će napasti istog trenutka Hrvatsku, Bosnu i Kosovo!??

ST
Startrack
17:54 06.10.2016.

Volim USA, Zapad i Izrael. Voli vas zapadna Hercegovina.

DU
Deleted user
13:08 06.10.2016.

Nije mi jasno kako to neki smatraju assada koji ubija svoj narod za legitimnog i po kojim to demokratskom pravilima on dozivotno vlada sirijom i odlucuje tko smije zivjeti a tko ne, isto vrijedi za obozavatelje putina kojima je on vertikala demokracije i pravde, a prvo dva mandata bio premijer pa je sad dva mandata predsjednik, kad je bio premijer je sve odluke donosio on, a sad kao predsjednik radi isto, da ne spominjemo sva ona cudna ubojstva njegovih protivnika i nestanke novinara koji se usude nesto zucnuti o njemu, ali eto nekima je on pravedan a ne obama ili netko drugi koji se bira demokratski, a i cudno mi je da rusi i svi mrzitelji amerike sa ovih portala kuckaju na kompjuterima americkog (ili zidovskog ) podrijetla, vjerovatno uz to pijuckaju coca colu, i sanjaju da odu u los angeles ili miami, ali eto ameri su im bagra a ruje demokrate..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije