Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANIPULIRANJE UTJECAJEM

EP trese korupcijski skandal. Bivši eurozastupnik postao pokajnik: 'Sve će reći'

Greek MEP Kaili appears before judges over corruption allegations in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/2
18.01.2023.
u 10:20

Bivši talijanski eurozastupnik jedan je od četvero osumnjičenih koji su privedeni u Belgiji. Osumnjičeni su da su primili mito koje su im dali Katar i Maroko kako bi utjecali na članove Europskog parlamenta. Katar i Maroko odbacili su te navode. Belgijske vlasti podignule su optužnicu protiv četvorke nakon što je policija zaplijenila 1,5 milijuna eura tijekom više pretresa.

Nitko nije mogao ni slutiti tog petka u prosincu prošle godine da će belgijska policija uhititi tadašnju potpredsjednicu Europskog parlamenta (EP) Evu Kaili i još nekoliko osoba. Belgijsko državno odvjetništvo tereti ih za korupciju, pranje novca, stvaranje kriminalne organizacije i pristajanje na utjecaje iz inozemstva. Korupcijski skandal zaprepastio je Europsku uniju i njezino vodstvo, te doveo do brojnih pitanja oko slabosti samog sustava.

Navodni šef kriminalne mreže upletene u navedeni skandal pristao je otkriti istražiteljima koje su zemlje upletene u davanje mita i kako je sustav funkcionirao. Odvjetnik osumnjičenog Piera Antonia Panzerija kazao je da je njegov klijent pristao iznijeti sve informacije vlastima nakon što je postigao dogovor s tužiteljstvom, piše BBC.

Zakon o doušnicima

Bivši talijanski eurozastupnik jedan je od četvero osumnjičenih privedenih u Belgiji. Osumnjičeni su da su primili mito koje su im dali Katar i Maroko kako bi utjecali na članove Europskog parlamenta. Katar i Maroko odbacili su te navode. Belgijske vlasti podignule su optužnicu protiv četvorke nakon što je policija zaplijenila 1,5 milijuna eura tijekom više pretresa.

Tužiteljstvo je navelo kako je Panzeri pristao na nagodbu prema Zakonu o doušnicima koji se prije toga samo jednom koristio u Belgiji. Marc Uyttendaele, odvjetnik bivšeg zastupnika, kazao je kako je njegov klijent priznao kriminalnu odgovornost navodeći: "Važno je znati da je to čovjek koji je uništen i nije mu ostalo mnogo od života."

Photo: JOHANNA GERON/REUTERS
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS

Njegov klijent nada se da će "osigurati svoju situaciju" tako što je pristao "reći sve što zna o slučaju", dodao je Uyttendaele.

Osumnjičeni su i grčka europarlamentarka Eva Kaili, koja je smijenjena s pozicije potpredsjednice Parlamenta nakon uhićenja, njezin partner Francesco Giorgi i lobist Niccolò Figà-Talamanca. Tužitelji su zatražili ukidanje imuniteta još dvojici europarlamentaraca lijevog centra, Belgijcu Marcu Tarabelli i Talijanu Andrei Cozzolinu. Odvjetnici obojice zastupnika u Europskom parlamentu zanijekali su da su igrali bilo kakvu ulogu u skandalu, no zahtjev za ukidanjem imuniteta razmatra Odbor Europskog parlamenta za pravna pitanja.

Pokajnik

Prema izjavi belgijskog saveznog tužitelja, bivši europarlamentarac pristao je na nagodbu o priznanju krivnje prema zakonu napravljenom po uzoru na talijanski zakon za članove mafije koji su postali pokajnici.

Glasnogovornik je rekao da se Panzeri suočava s  godinu dana zatvora umjesto "mnogo teže zatvorske kazne" te novčanom kaznom i oduzimanjem imovine od milijun eura. Od njega traže da navede pojedinosti o tome kako je mreža funkcionirala, kakvi su bili financijski aranžmani s dotičnim zemljama i "umiješanost poznatih i nepoznatih osoba u istragu, uključujući identitet osoba za koje priznaje da su ga podmitile", piše BBC.

Sporazum o priznanju krivnje objavljen je dan nakon što je talijanski sud pristao izručiti kćer bivšeg eurozastupnika, 38-godišnju Silviju Panzeri zbog sumnje da je umiješana u skandal. Osim kćeri bivšeg talijanskog zastupnika, osumnjičena je i njegova supruga Maria Colleoni. O njezinu izručenju odlučit će talijanski vrhovni sud.

VIDEO:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije